A finals de 2018 ja somniàvem amb l’any que ens esperava: dotze nous mesos plens de promeses i il·lusions que, per a moltes i molts, s’han fet realitat. Mentre el nostre cervell encara se situava i intentava fer-nos entendre que ja havíem superat un any més (i que ja tenim més canes al cap), ja estaven a punt de sortir videojocs esperadíssims com per exemple: Kingdom Hearts 3, Resident Evil 2 Remake, Metro Exodus o Devil May Cry 5.

Aquests titans van ser el pilar del que ha esdevingut, segurament, un dels millors començaments d’any que podem recordar. Sense perdre temps, totes les empreses van començar a moure fitxa: Nintendo, Sony, Microsoft, Platinum Games, Kojima Productions, Capcom, Square-Enix, Koei Tecmo, Nihon Falcom, Game Freak, Nippon Ichi… Una llista interminable de videojocs que ha fet de 2019 un any que mereix amb escreix un petit homenatge.

Moltes ganes, però ni temps ni diners

Han estat tantes, tantes les obres que s’han llançat sota l’anhelat segell d’excel·lència, que ens costa esmentar-les totes. Si fem una mica de memòria, val a dir que hem tingut alguns anys en els quals hem vist videojocs d’una qualitat insuperable. Títols com Nier: Automata, Zelda: Breath of the Wild, Halo 5, Ori, God of War, YS 8, Bloodborne o Bayonetta 2 en són alguns clars exemples.

Realitzant aquest petit exercici restrospectiu, ens és impossible decidir quin any ha sigut millor, però sí que us podem dir quins han estat, sota el nostre punt de vista, els videojocs de 2019 que ens han mantingut enganxats al comandament durant hores i hores.

Amb un repertori inacabable, hi ha hagut mesos que no hem donat a l’abast. A partir de l’abril, com si d’una bateria de focs artificials es tractés, anaven apareixent a les botigues de manera imponent mentre em costava decidir si menjar alguna cosa més que arròs aquell mes o comprar-me les novetats que no podria gaudir a causa de la gran quantitat de videojocs endarrerits que ja tenia a la prestatgeria esperant el seu torn.

Fornada excelsa de videojocs

Aquesta cursa orientada a l’autosuperació i a destinar els pocs diners que tenim cap a les seves butxaques ha fet que 2019 sigui inoblidable. La indústria del videojoc ens ha ofert tant grans superproduccions com obres de caire més modest, però que han sorprès i han superat, en alguns aspectes, a IP’s molt més conegudes.

Així doncs, a banda de jocs que ja hem esmentat, hem pogut gaudir d’altres grans exponents com poden ser Rage 2, Mortal Kombat 11, Borderlands 3, Star Wars Jedi: Fallen Order, The Division 2 o Metro Exodus. Tampoc han faltat sagues tant estimades com Gears Of War, Pokémon, Fire Emblem, Luigi’s Mansion, The Legend Of Zelda o Dragon Quest (Dragon Quest Builders 2/ DQ11S).

Si bé és cert que molts d’aquests jocs ens han encantat i n’esperem amb candeletes noves entregues, els protagonistes han estat, en gran mesura, altres obres de les quals en sabíem ben poc. Death Stranding, Days Gone, Judgement, Astral Chain, Katana Zero, Untitled Goose Game, Hyperdimension Neptunia RPG, Atelier Ryza, Our World Is Ended, The Touryst, Oninaki, Anno 1800, Total War: Three Kingdoms,WoW Classic, Darksiders Genesis, Mary Skelter 2, Bloodstained, The Legend Of Heroes: Trails Of The Cold Steel 3 o Town són alguns llançaments dels quals no podríem estar més satisfets.

Videojocs

L’escena catalana hi ha estat ben present i, com a mitjà català que intenta vetllar pel desenvolupament cultural del nostre país, ens omple d’orgull veure videojocs fets a casa nostra que han trencat els ciments de la indústria sencera. Videojocs com Gris, Etherborn, Arise, SuperEpic, Bitlogic, Koral, Super Tennis Blast, Profesor Lupo and His Horrible Pets o Petoons Party són grans exemples de com s’ha de treballar per estar a l’alçada de les circumstàncies.

Google s’uneix a la festa

La moda és la moda i la pela és la pela. Google és una empresa que ho vol tenir tot i, allà on hi ha calers, hi fiquen el nas, com si fossin en Wario buscant tresors amagats. Hi ha vegades a la vida que és millor estar callat i centrar-se en allò que ja saps que se’t dóna bé; no ha estat el cas de Google amb Stadia.

L’empresa ha intentat donar un cop sobre la taula que no era necessari en el moment en el qual estàvem. Certament, la idea de jugar on sigui i com vulguem és interessant i estem segurs que a una important part de la comunitat també els hi agrada, però, i això és important: s’ha de resoldre d’una manera efectiva i no llançar al mercat un servei que manca del necessari per gaudir-lo com cal. Ben aviat podreu llegir a la nostra revista en paper els motius pels quals ho diem.

Videojocs

Ho vam esmentar durant la presentació, vam estar a la espera i volíem veure com responia Stadia a l’hora de la veritat i, efectivament, ha resultat ser el que molts i moltes ens pensàvem. Un producte que, tot i ser efectiu en ser l’equip que dóna el primer pas dins del món del joc via streaming, no ha aconseguit captar la gent que esperava un servei de qualitat ni que funcioni bé en la majoría de casos.

No volem aixafar la guitarra a ningú, però pensem que hem de dir les coses com són i això ha estat el que menys ens ha agradat de l’any en general. De tota manera, esperem que el sistema evolucioni i millori; aviam si pot ser un exponent i alhora pioner dins d’aquesta manera de jugar a videojocs.

2020, és el teu torn

Amb aquest petit homenatge ens acomiadem de 2019; el que podem extreure de tot el que us hem explicat és que aquesta indústria que tant estimem sembla anar sobre rodes i continua millorant i autosuperant-se dia rere dia.

De moment, coneixem ben poc sobre aquest nou any en què acabem d’aterrar, però és ben segur que, com a mínim, sembla que gaudirem de dotze nous mesos a l’alçada dels anteriors. Tenim en compte, de moment, que veurem noves obres de gran pes com un nou Animal Crossing, Dragon Ball Z: Kakarot, l’Ori and the Will of the Wisps, Resident Evil 3 Remake o Final Fantasy 7 Remake. També arribaran consoles de nova generació que ja ens estan deixant la mel als llavis i, per descomptat, els nous processadors destinats al món del PC com els d’AMD presentats fa ben poc.

Videojocs

Quines són les vostres sensacions de l’any passat i què espereu d’aquest 2020? Nosaltres l’encarem amb moltes ganes, tot i que ens agradaria entrar a l’habitació del temps d’en Son Goku per posar-nos al dia amb tot el que ha donat de si 2019.