‘Crims: Casos Oberts‘ és el primer videojoc que publica 3Cat, desenvolupat per l’estudi igualadí Cubus Games amb la complicitat i participació de Carles Porta

3Cat ha fet les primeres passes dins del sector dels videojocs amb l’estrena de ‘Crims: Casos Oberts‘, l’adaptació per a mòbils i tauletes del popular programa de ràdio i televisió conduït pel periodista Carles Porta. Ens posarem sota la pell d’un detectiu que haurà de posar llum a la foscor de diversos casos ficticis, amb una durada d’entre 30 i 60 minuts cadascun, a partir de les pistes que obtindrem a mesura que superem un seguit de trencaclosques i minijocs (alguns força curiosos, altres més clàssics).

En funció de la nostra destresa en aquests reptes, aconseguirem extreure més o menys informació, fet que afectarà la precisió de la nostra resolució, per la qual rebrem una puntuació final. Tot i que les històries no es basen en fets reals, s’han dissenyat amb la complicitat de les productores del programa, Goroka i True Crime Factory. De fet, el mateix Carles Porta ens narrarà la introducció de cada cas.

crims casos oberts videojoc 3cat català

El joc està disponible en català, castellà i anglès i inclou 10 casos diferents per resoldre; el primer és gratuït per a tothom, els tres següents es desbloquegen si s’inicia sessió amb un compte de 3Cat i els sis restants són de pagament. De moment, sembla que està tenint una bona acollida i la crítica és positiva.

Un videojoc fet per «alquimistes narratius»

3Cat ha triat probablement el millor estudi de Catalunya que podia fer-se càrrec d’aquest tipus de videojoc; des d’Igualada, Cubus Games s’especialitza des de fa més de 10 anys, amb gran èxit i prestigi, en el desenvolupament d’aventures gràfiques i narratives per a dispositius mòbils.

Algunes de les seves obres més conegudes són ‘Dràcula: Rastre de Sang‘, ‘Infecció: tria el teu verí‘ o ‘l’Assaltant de Vapor‘, tot i que també dissenyen propostes de gamificació per a museus i altres entitats culturals o educatives. Entre unes i altres, acumulen més d’una trentena de projectes i diversos premis.

L’estratègia de 3Cat agafa embranzida

L’estrena de ‘Crims: Casos Oberts‘ és una nova fita dins de l’aposta estratègica pel sector dels videojocs que 3Cat va anunciar l’estiu passat amb l’objectiu de ser-ne un actor clau i arribar a nous públics. S’hi sumen iniciatives com els Premis Ludi —un certamen dirigit a estudiants—, la crida per coproduir un videojoc que arribi a PC i consoles i el lab d’innovació digital que impulsen juntament amb el CITM-UPC.

Alhora, 3Cat cada vegada té més en compte el sector dels videojocs en els seus serveis informatius i divulgatius de ràdio i televisió, i n’ha millorat el tractament: «El sector ens ha demanat que l’expliquem millor, que no té sentit que sigui notícia l’estrena d’un disc o un llibre, però no la d’un videojoc. Estem fent formació interna a les redaccions sobre videojocs perquè adquireixin aquesta cultura», explicava l’estiu passat el responsable d’Arts Digitals i Videojocs de la CCMA, Oriol Boira.

En aquesta línia, celebrem el naixement de Tres vides‘, un programa quinzenal sobre videojocs conduït per Patrick Urbano que promet explicar el sector des de la proximitat i donar veu als professionals que en formen part: dissenyadors, periodistes, guionistes, historiadors, etc. Per exemple, al primer capítol han conversat amb els desenvolupadors d’‘Ugly‘, un dels millors videojocs catalans de 2023, mentre que al segon han tractat el gènere dels fighting games lligat a les arts marcials i els valors que transmeten.