Setmana intensa al món dels videojocs: Capcom protagonista, nou videojoc de Bleach, alegries pels fans del rol japonès, novetats d’estudis catalans i Ghibli al SX3

Capcom ha anunciat que la pròxima actualització per a ‘Exoprimal’ serà l’última i que a partir del 22 de juliol ja no hi haurà contingut nou. Tot i això, no tancaran els servidors i d’ara endavant es reciclaran les temporades anteriors. El videojoc no va tenir l’acollida ni les vendes que preveien, però és decebedor que l’abandonin quan encara no fa ni un any que es va estrenar.

‘Exoprimal’ és un videojoc en el qual un equip de quatre persones s’uneixen per vèncer un allau de dinosaures. Cada personatge té unes habilitats i equipaments diferents; la idea és aprofitar els punts forts de cada classe per fer front a les diferents bèsties que van apareixent.

Per fi s’ha confirmat que ‘Ys X: Nordics’ arribarà a Occident el 25 d’octubre per a PlayStation i Nintendo Switch. Aquesta vegada ens posarem en la pell d’un Adol més jove, en un viatge per les terres del nord.

Però aquí no acaba la cosa: també s’ha anunciat que l’esperat remaster de ‘Ys: The Oath in Felghana’ sortirà a Nintendo Switch i PlayStation a principis de 2025. Una edició moderna d’un videojoc que va veure la llum el 2005 a PC i el 2011 a PSP.

‘Ys’ és una saga de videojocs de rol d’acció que narra les vivències d’Adol Christin, un aventurer de renom que descobreix els secrets d’Ys, una terra infestada de dimonis, armes ancestrals i misteris que ningú encara no ha pogut resoldre. Molt recomanable si us agrada el rol japonès.

‘AO ONI’ és un videojoc que explica la transformació d’uns infants en un monstre de color blau. En Hiroshi i el seu grup d’amics investiguen una mansió a les afores de la ciutat, on es troben un misteri horrorós. Estrenat de fanc l’any 2004 a PC, es va convertir en tot un clàssic del terror japonès.

Vint anys desprès, els seus creadors han anunciat una nova versió per a Nintendo Switch i PC, que s’estrenarà el 26 de juliol i inclourà millores, més contingut i un nou personatge.

‘Bleach’ torna per la porta grossa després de molts anys sense un videojoc important, que s’anomenarà ‘Bleach: Rebirth of Souls’. Malgrat que encara no tenim gaire informació, se sap que l’està desenvolupant Tamsoft, estudi que està al darrere de jocs com ‘Onechambara’, ‘Senran Kagura’ o ‘Hyperdimension Neptunia’.

Sembla que serà un videojoc d’acció i centrat sobretot en la lluita (com els altres videojocs que ha fet abans l’estudi), però esperem que sigui fidel a les sagues del manga de Tite Kubo. No hi ha data d’estrena, però celebrem el retorn a PC i consoles; el primer tràiler ens ha deixat bones sensacions.

Altres titulars de la setmana

 • PlayStation tornarà a fer acte de presència a la Tokyo Game Show després de cinc anys
 • Nintendo rebutja l’ús d’IA generativa: «No ens tanquem a les noves tecnologies, però tenim dècades d’experiència i de saber fer bé les coses»
 • Capcom confirma el desenvolupament d’un nou ‘Resident Evil’ (entenem que el 9)
 • ‘Darkest Dungeon ll’ també arribarà a Xbox i s’estrenarà el 15 de juliol
 • L’editora japonesa Arc System Works obre una filial a Europa
 • ‘Soul River’ tindrà una preqüela en forma de novel·la gràfica
 • Nintendo deixa de reparar consoles Wii U: «se’ns ha acabat l’estoc de peces»
 • ‘Final Fantasy XIV: Dawntrail’ (PC, PlayStation, Xbox)
 • ‘The First Descendant’ (PC, PlayStation, Xbox)
 • ‘Zenless Zone Zero’ (PC, PlayStation 5, iOS, Android)
 • ‘Resident Evil 7’ (iOS, macOS, iPadOS)
 • ‘The Legend of Heroes: Trails Through Daybreak’ (PC, PlayStation, Nintendo Switch)

El videojoc ‘Abathor‘, un beat ’em up en dues dimensions que podreu gaudir en català, sortirà a PC i consoles el 25 de juliol, també amb edició física. Ens situarà a l’Atlàntida, amb una història basada en els diàlegs de Plató, en què ens enfrontarem a onades de criatures enviades per deïtats enfurismades. Val a dir que fa molt bona pinta, sobretot si sou nostàlgics dels arcades dels 80 i 90.

D’altra banda, els barcelonins Gatera Studio han signat un acord amb l’editora Selecta Play per publicar Antro‘, un videojoc musical i de ritme que ens situa en un món postapocalíptic.

I el videojoc de terror ‘Scholar’s Mate’ ja està disponible també a Xbox i PlayStation. Ens posarem en la pell de Judith, una jove que es desperta de sobte en les sinistres instal·lacions d’un hospital psiquiàtric. Us en vam parlar quan es va estrenar a PC.

Finalment, s’ha celebrat a Girona la tercera edició de l’Aaron’s Awesome Games Festival, un petit esdeveniment de videojocs enfocat a estudiants i projectes d’estudis locals novells. Es van presentar un seguit de tràilers a l’estil Nintendo Direct i hi va haver diverses xerrades.

De sobte i per sorpresa, A Contracorriente Films, empresa líder en la distribució de cinema independent a Espanya, ha adquirit Selecta Visión, l’editora especialitzada en animació japonesa. Tot i això, no sembla que aquest moviment hagi de portar canvis significatius en l’estratègia de la companyia.

Aquesta setmana s’han estrenat amb doblatge en català pel·lícules d’animació tan punteres com ‘Detectiu Conan: Million Dollar Pentagram’ o ‘Gru 4, el meu dolent preferit’. A més a més, a l’SX3 podreu gaudir de l’estiu Ghibli, amb films com ‘Porco Rosso’, ‘Mary i la flor de la bruixa’ o ‘El vent s’aixeca’.