Alguna vegada t’has plantejat fins a quin punt pot ser real el món virtual? Pot néixer vida sense representació física a partir de dades digitals? La creació artificial pot desenvolupar consciència pròpia? L’estudi molinenc OXiAB, creador de Canvaleon, ens ha encomanat la missió de trobar resposta a aquestes preguntes amb Bitlogic, un videojoc d’acció en dos dimensions amb pinzellades de plataformes i exploració ambientat en un caòtic món virtual d’estil ciberpunk.

Només començar coneixerem en Bit, la nostra representació virtual durant l’aventura. Ben aviat ens adonarem que no es tracta d’un avatar normal i corrent; és conscient d’estar sota el nostre control i sembla saber diferenciar entre el món físic i digital. Així doncs, trencarem el cànon del personatge inanimat vist només com una eina o extensió de nosaltres mateixos. Ens interpel·larà constantment tot i dependre completament de les nostres accions, establint una interessant relació narrativa interactiva que fins i tot ens condicionarà a l’hora de jugar.

En Bit ens demanarà ajuda per entendre la seva raó de ser. Qui o què és? Què fa dins d’aquest món virtual? L’única manera de descobrir-ho serà arribar al centre de Bitlogic i desxifrar el codi font. Haurem d’explorar mapes laberíntics i recol·lectar uns microxips que ens permetran obrir portes i avançar cap al següent nivell. També ens serviran per recuperar la vida que ens treguin els monstres enemics, alguns dels quals estaran col·locats amb una mica de mala llet (el batejat per mi “mosquit torracollons” segur que us treu de polleguera més d’una vegada).

Per acabar-ho d’adobar, en Bit no podrà saltar, córrer, ni ajupir-se; només comptarà amb l’ajuda d’una pistola. Tindrà bales il·limitades, però només li permetrà disparar en una única direcció posició rígida. També es podrà deixar caure des de qualsevol altura sense prendre mal, però li provocarà un instant de congelació que pot jugar-li una mala passada. A vegades tindrem un microxip davant dels nostres nassos, però per arribar-hi haurem de donar un munt de voltes. L’exploració serà una arma de doble fil; fixar-nos en els detalls serà clau per familiaritzar-nos amb el mapa i orientar-nos més fàcilment, però si no tenim la suficient paciència i concentració, patirem més d’un Déjà vú.

Bitlogic

Així doncs, caldrà pensar dues vegades les nostres accions. Ens convé investigar la zona que tenim a sota abans de seguir endavant? És possible que després no puguem tornar fàcilment o que ens topem sobtadament amb alguns enemics. La dificultat serà relativa; no la trobarem als enemics ni al mateix mapa, sinó que dependrà de les nostres decisions de joc i la capacitat de corregir i lligar caps.

Resulta sorprenent que un títol que es va crear originalment per a MSX no resulti desfasat o obsolet amb aquestes noves versions remasteritzades, sobretot si tenim en compte que s’han conservat la majoria de limitacions a nivell de joc dels 8 bits, com ara la de no poder saltar. Les principals diferències o millores les trobarem a l’apartat tècnic, amb una adaptació visual en alta definició, acabats amb més detall i música modernitzada. L’èxit i vigència de la proposta de joc de Bitlogic recau en un bon disseny de nivells que transforma les limitacions en virtuts, mantenint alhora l’essència de l’original.

Però el que realment m’ha captivat de Bitlogic ha estat la narrativa que ens acompanya durant tot el transcurs del joc i el lore que s’amaga darrere el personatge d’en Bit. Al començament pot semblar una faceta molt secundària, però poc a poc guanya protagonisme i profunditat. De fet, ens incentivarà a completar el joc més d’una vegada, ja que es poden produir diversos girs argumentals segons la relació que haguem establert amb en Bit. Aquest toc immersiu, juntament amb el factor exploració, fan de Bitlogic un joc que va molt més enllà de la majoria de títols de plataformes i trencaclosques.

Bitlogic no és un joc gaire llarg. La primera partida sencera ens durarà al voltant de dues hores escasses, però la versatilitat narrativa i el munt de col·leccionables amagats pel mapa ens animarà a completar-lo més d’una vegada. A més a més, a banda de les millores estètiques, les versions de PC i Nintendo Switch compten amb Inferno, un nou mode que inclou un temporitzador i ens proporcionarà vides il·limitades a canvi de morir d’un sol cop dels enemics. Serà ideal per a speedrunners o qualsevol persona que vulgui exprimir al màxim la partida i busqui un repte de veritat.

També hi haurà un mode on els enemics seran molt més resistents i punyeters, però si els derrotem rebrem unes medalles que ens donaran informació de context. Finalment, també inclou la versió original de MSX, un detall que agrairan els més nostàlgics. L’únic inconvenient just que li puc trobar al videojoc és que la traducció al català té alguns errors puntuals fàcilment esmenables.

ACTUALITZACIÓ 04/07/2023

Bitlogic ja no està disponible a Nintendo Switch ni Steam. No obstant això, el desenvolupador l’ha posat a disposició del públic de manera oberta i gratuïta a la plataforma Itch.io, tant la versió original com la remasteritzada. Bitlogic va ser un dels primers videojocs en català que va aparèixer a la nostra revista.