Plataforma per la Llengua ha impulsat una iniciativa per reclamar que les principals multinacionals de l’àmbit dels videojocs reconeguin i incloguin el català a la interfície de les seves consoles. L’organització assegura que ja hi ha començat a treballar i que ja està en contacte amb alguns responsables del sector. A més a més, compta amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i de diverses empreses del teixit local, entre les quals destaquen Ubisoft i IO Interactive, dues desenvolupadores internacionals AAA instal·lades a Barcelona.

Alhora, també s’hi han adherit mitjans de comunicació i comunitats de videojugadors que fa molts anys que lluiten per normalitzar la nostra llengua al sector, com ara Gaming.cat, Nintenhype o Xboxers Catalans, entre d’altres. Tal com explica l’entitat, intentaran «reunir-se aviat amb els responsables de les videoconsoles per convèncer-los dels avantatges d’incloure el català en els seus productes i per assessorar-los en el procés d’incorporació de la llengua si ho consideren oportú».

Actualment, el català té molt poca presència al sector dels videojocs. No obstant això, darrerament s’han aconseguit petites victòries, com la possibilitat d’etiquetar i filtrar els videojocs que inclouen el català a la plataforma Steam. Els estudis també poden indicar que els seus videojocs inclouen el català a les botigues de PlayStation i Xbox, però els usuaris no tenen opció de filtrar-los. Nintendo és l’empresa més endarrerida en aquest aspecte; és impossible saber si un videojoc inclou el català fins que el proves.

videojocs steam catala

Amb aquesta iniciativa, Plataforma per la Llengua vol fer un pas definitiu que significaria un abans i un després; si les interfícies de les videoconsoles estiguessin disponibles en català, no només seria molt més fàcil localitzar els videojocs que l’inclouen, sinó que s’executarien per defecte en el mateix idioma. Avui dia, com que no tenim més remei que configurar el sistema de la consola en castellà o anglès, els videojocs no s’executen mai automàticament en català, sinó que l’hem de seleccionar manualment. I si la pàgina de la botiga o l’estudi no ho indiquen, és molt possible que a molta gent li passi per alt.

Així doncs, aconseguir aquesta fita és clau perquè la nostra llengua tingui el prestigi que es mereix dins del sector: «La inclusió del català a les plataformes de venda tant en forma d’etiqueta com a la interfície suposa una oportunitat important per al creixement de la llengua en l’àmbit dels videojocs. A més de potenciar el consum de videojocs en català, també suposaria un impuls per a les desenes d’empreses d’arreu del món que ja incorporen el català en els seus videojocs», explica l’entitat.

Aquesta iniciativa parteix de la comissió de videojocs de Plataforma per la Llengua, que va néixer el 2019 amb l’objectiu de fer-hi créixer la presència del català. El 2021 ja van publicar un tutorial per afegir el català als videojocs, una guia pràctica per explicar a empreses i desenvolupadores els avantatges d’incloure la llengua als seus productes. A més a més, el desembre de 2022 van organitzar la primera edició del SAGA, una fira de videojocs que col·loca la llengua com a eix vertebrador i va aplegar més de 3.500 persones. Enguany, hi podrem tornar a assistir l’1, 2 i 3 de setembre a la Farga de l’Hospitalet.