El projecte ‘Catalunya Media City’ és una eina cultural que ajudarà la creació digital cultural que, per descomptat, també inclou el sector dels videojocs catalans

Catalunya és un dels centres culturals més grans d’Europa, fa anys que la creació de videojocs creix any rere any i moltes altres branques culturals es beneficien d’un espai i un ecosistema tan madur com el que té Catalunya. Fa uns dies enrere es va donar llum verda al procés de rehabilitació de la Nau Turbines del Catalunya Media City, un espai orientat a ajudar de manera significativa el camp cultural català i promoure activitats i serveis que impulsin el nostre camp cultural.

Un hub audiovisial que pemetrà desenvolupar plenament l’activitat cultural catalana

El projecte té com a objectiu principal rehabilitar les xemeneies de Sant Adrià del Besòs, amb l’intenció de crear un hub que permeti el desenvolupament digital català a gran escala: 5,9 milions d’euros han sigut destinats a la licitació del projecte i la direcció d’obres que ha de definir la transformació i ampliació de l’edifici Turbines del Catalunya Media City, el hub audiovisual digital i del videojoc que s’ubicarà a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs.

La rehabilitació d’aquesta nau de 22.600 mpermetrà avançar en la definició de l’equipament que ha de convertir les Tres Xemeneies en un hub de referència a escala mundial en els àmbits de la formació, la recerca, la creació i la innovació. Les obres, que es preveuen que comencin a l’abril del 2026, suposaran l’ampliació de la superfície fins als 35.000 m2.

El projecte Catalunya Media City planteja dos entorns d’actuació, oberts a la ciutadania i en diàleg amb l’entorn. Per una banda, la zona de les Tres Xemeneies, amb els edificis de la Nau Turbines, les Tres Xemeneies i els espais adjacents, i per l’altra, el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa.

Espais que impulsen la innovació, experiència i creativitat

La rehabilitació d’aquest espai esdevé un impacte directe pel públic general, professionals i expositors. L’Espai acollirà activitats, exposicions i se celebraran grans esdeveniments culturals de tota mena. Turbines també ha de donar espais i recursos a les residències artístiques, incubadores tecnològiques, acceleradores d’empreses emergents i iniciatives d’innovació de les empreses consolidades del sector.

L’espai d’experiència és un dels punts estratègics del projecte perquè permetrà apropar i mostrar la Nau Turbines i la seva tasca a la ciutadania i a la societat que els acull. La recuperació d’espais per a la ciutadania, la divulgació de la cultura audiovisual i digital i el retorn econòmic i social de la inversió són els eixos que regeixen aquest àmbit del pla funcional.

La Nau Turbines comptarà amb una gran sala dedicada a l’exhibició, amb una capacitat d’aforament d’entre 1500 i 4000 persones. Es tractarà d’una sala multifuncional amb capacitat d’adaptar-se als requeriments de les diferents propostes, siguin independents o simultànies.

En conclusió, es tracta d’una opotunitat d’or per impulsar la cultura catalana a través d’espais que disposen d’un equip professional, un espai en el qual s’hi puguin reunir moltes persones quan sigui necessari: una finestra a la innovació, exposició, creativitat i de divulgació cultural.