Fa unes setmanes, la CCMA va anunciar per sorpresa al Gamelab que apostaria pel sector dels videojocs. En aquella primera presentació, van fer una crida oberta per buscar un projecte de videojoc en català, però no van entrar massa en detall sobre l’estratègia que seguirien i vam sortir amb més dubtes que certeses. Uns dubtes que ja tenen resposta, atès que la CCMA va explicar ahir, en una trobada amb la premsa, quines línies d’acció durà a terme i com les desenvoluparà al llarg del pròxim any i mig, començant per la publicació d’un videojoc basat en la popular sèrie Crims.

Crims: Casos Oberts

El primer videojoc que veurà la llum serà Crims: Casos Oberts, basat en la popular sèrie radiotelevisiva presentada per Carles Porta. Una decisió encertada, tenint en compte que es tracta d’una de les propietats intel·lectuals més reeixides dels últims anys que podem associar a la Corporació. Haurem de resoldre una desena de casos (això sí, ficticis) i superar els diversos reptes intel·lectuals de la millor manera possible. Això significa que hi haurà diferents maneres de treure l’entrellat dels casos i, per tant, cada jugador obtindrà una puntuació. De fet, hi haurà un paràmetre anomenat “prestigi d’investigador”, que valorarà la qualitat i la forma en què arribem a les nostres deduccions.

crims videojocs ccma

Aquest sistema de puntuacions també convidarà a resoldre els casos més d’una vegada i perfeccionar les nostres habilitats: «Hem mantingut l’essència original del programa, però li hem donat una volta perquè no sigui un producte que es converteixi en pur marxandatge. El videojoc és un mitjà que es presta a la ludicitat, així que hem volgut anar una mica més enllà, i és per això també que els casos seran ficticis», ha explicat el responsable d’Arts Digitals i Videojocs de la CCMA, Oriol Boira.

L’estrena de Crims: Casos Oberts està prevista el febrer de 2024, coincidint amb l’estrena de la cinquena temporada de la sèrie. Aquesta adaptació l’està duent a terme l’estudi igualadí Cubus Games, que s’especialitza des de fa anys (amb un gran èxit i prestigi) en el desenvolupament d’aventures gràfiques i narratives per a dispositius mòbils. Algunes de les seves obres més conegudes són Dràcula: Rastre de Sang, l’Assaltant de Vapor o Infecció: tria el teu verí. Alhora, també s’està treballant conjuntament amb la productora Goroka i True Crime Factory, per tal de mantenir el to i la personalitat del programa. També hi participarà el mateix Carles Porta, que apareixerà esporàdicament al videojoc.

Premis Ludi: estímul de talent

L’estratègia de la CCMA no consistirà només en buscar projectes de videojoc i publicar-los. Amb l’objectiu de promoure el talent i formar part activament del sector, posarà en marxa una competició destinada a estudiants de graus, postgraus, màsters i cicles formatius. La corporació farà una proposta, com si es tractés d’una game jam (això sí, més sana i organitzada), i els concursants hauran de presentar un prototip en un límit de temps determinat. L’equip guanyador tindrà l’oportunitat de desenvolupar professionalment aquest prototip i publicar-lo a PC i consoles, gràcies al suport de la incubadora de videojocs GameBCN. També hi haurà altres premis o guardons, pendents de conèixer.

El jurat d’aquest certamen estarà format per empreses i professionals de renom a Catalunya, fet que pot suposar una finestra d’oportunitat laboral per als concursants: «hem parlat amb la comunitat educativa i ens hem adonat que els alumnes valoren molt que els projectes que presentin els avaluin les empreses on somien treballar en el futur», ha explicat Boira.

La crida de videojocs, clau d’una aposta arriscada

La crida de videojocs és la iniciativa que van presentar en aquella primera xerrada al Gamelab. Se seleccionarà un projecte de videojoc en català, destinat a un públic de 10 a 14 anys i de to familiar, amb l’objectiu és publicar-lo el 2024 a PC i les principals consoles del mercat i amb una inversió de 550.000 euros en règim de coproducció: «Volem estar en una lliga en què bona part del sector ja hi és i on nosaltres no havíem arribat mai. No pretenem fer un videojoc AAA, però volem que sigui competitiu, que garenteixi els valors de la Corporació i que fomenti la cultura catalana», ha assegurat Boira.

L’èxit d’aquest projecte pot ser decisiu pel futur de l’aposta de la CCMA pel sector dels videojocs. De moment, l’estratègia es contempla aproximadament a un any i mig vista i amb una posició d’aprenentatge: «És un sector nou per a nosaltres. No podem entrar-hi com un elefant en una cristalleria, sinó que ho hem de fer amb humiltat. Volem donar visibilitat i reconeixement al sector, per això estem en contacte constant amb universitats i empreses, fins i tot d’abans que anunciéssim aquesta aposta», ha explicat la directora d’Innovació, Recerca i Estratègia Digital, Cristina Villà.

«Ens hi juguem molt. Això és una cursa de fons. Durant aquest primer any arribaran alguns projectes, però s’ha d’entendre que la Corporació té el deure d’establir els fonaments d’una línia estratègica que vagi donant resultats al llarg del temps. És molt important que aquests primers videojocs tinguin èxit, però que tampoc siguin una flor que facin o no estiu, sinó que hi hagi una continuïtat», ha afegit Boira.

esmorzar videojocs ccma crims

El lab d’innovació digital, un niu de creativitat a les aules

Aquesta iniciativa potser no ha tingut tant protagonisme, però també és molt interessant. En la mateixa línia de fomentar el talent jove i amb una dinàmica similar a la dels Premis Ludi, la CCMA impulsarà a partir d’aquest setembre un laboratori d’innovació digital, amb la col·laboració del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC. La CCMA proposarà reptes específics al voltant dels videojocs i el centre educatiu confeccionarà una assignatura optativa d’últim any adaptada a aquestes necessitats, amb l’opció que siguin treballs finals: «L’objectiu és estimular la innovació, afavorir la mirada jove en la creació digital i potenciar la transferència de coneixement universitari», ha remarcat Boira.

Finalment, a banda de presentar els projectes i les línies mestres d’aquesta nova estratègia, s’ha reflexionat al voltant del tractament informatiu i divulgatiu que ha de fer la Corporació del sector dels videojocs: “El sector ens ha demanat que l’expliquem millor, que no té sentit que sigui notícia l’estrena d’un disc o un llibre, però que no parlem dels nous videojocs que es publiquen. Estem fent formació interna a les redaccions sobre videojocs perquè adquireixin aquesta cultura. El Gamelab va ser un punt d’inflexió en aquest aspecte, ja que en vam fer una extensa cobertura i es van publicar peces de gran valor sobre diversos estudis i videojocs”, ha conclòs Boira.

En aquesta línia, també cal tenir en compte que EVA, la nova marca juvenil de la CCMA, farà continguts transmèdia al voltant dels videojocs i dels esports electrònics, amb una èmfasi especial en les xarxes socials i les plataformes de retransmissió en directe. En definitiva, l’aposta de la Corporació pels videojocs vol anar molt més enllà d’un producte o iniciativa puntual; són conscients que és un mitjà cabdal per arribar a nous públics i seguir el desplaçament de consum digital dels joves. És possible que fins i tot poguem arribar a veure idees originals dels videojocs que evolucionin cap a la resta de mitjans.