ACTUALITZACIÓ (28/04/20)

El termini per sol·licitar l’ajut s’ha ampliat fins al 13 de maig

ACTUALITZACIÓ (14/04/20)

El termini per sol·licitar l’ajut s’ha ampliat fins al 29 d’abril

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha obert una línia d’ajuts que té com a objectiu promoure l’ús del català en l’àmbit tecnològic i molt especialment en l’entreteniment digital dels joves. Fins al 18 de març, les empreses que incorporin el català en els productes digitals, especialment aplicacions i videojocs, poden sol·licitar una subvenció per traduir-los. Aquesta línia d’ajuts tindrà una dotació de 100.000 euros.

La convocatòria s’inscriu en les mesures de Política Lingüística per impulsar el català en el món digital i sobretot en l’entreteniment digital. També respon a la necessitat que hi hagi disponibilitat de productes tecnològics en català per als ciutadans que trien aquesta llengua d’ús: el 45,7 % dels ciutadans de Catalunya tenen configurat el mòbil en català i el 46,4 % el sistema operatiu de l’ordinador i el 40,2 %  el de la feina, i el 43,3 % la tauleta tàctil segons la darrera enquesta oficial sobre les TIC a la llar.

Així mateix, un 73,3 % dels ciutadans usen el català, amb el castellà i altres llengües, en la missatgeria mòbil i un 72, 8 % ho fan en les xarxes socials segons revela el darrer estudi ‘Llengua i consum’ impulsat per la Direcció General de Política Lingüística. Els usuaris de serveis digitals requereixen, doncs, una disponibilitat d’eines i aplicacions més alta en aquesta llengua.

Aquest interès ciutadà ha de ser un clar estímul per al sector tecnològic i ratifica l’encert de les mesures d’impuls del català en l’àmbit digital per mitjà de la contractació pública de productes i serveis aprovada recentment pel Govern i l’Acord per incorporar noves clàusules lingüístiques vinculades a l’actual entorn tecnològic i digital en la contractació administrativa de la Generalitat de Catalunya. Les clàusules fan créixer el català progressivament en àmbits tan diversos com els sistemes de control de dispositius mitjançant la veu o les aplicacions amb geolocalitzadors.

Món digital

El Govern també va donar a conèixer fa unes setmanes el projecte de creació d’un motor públic de veu en català amb mòduls oberts de reconeixement de la parla (ASR), interpretació del llenguatge natural (NLU), gestió del diàleg (DM), generació de resposta (NLG) i síntesi de parla (TTS). Aquests mòduls es posaran a disposició de l’Administració de la Generalitat per a l’aplicació en serveis públics i també de les empreses privades i les organitzacions i altres administracions que vulguin incorporar la veu en català a la seva oferta de productes i serveis.

Mesos enrere, el Govern també va aprovar un Acord per promoure el català a Internet i en les tecnologies digitals avançades fomentant-ne l’oferta. S’ha previst intensificar la relació amb proveïdors de serveis de veu (Google, Amazon i Apple entre d’altres) i donar suport a iniciatives de codi obert en català que incideixin en tecnologies d’intel·ligència artificial o d’aprenentatge profund (deep learning) a més de la promoció d’una indústria pròpia d’aplicacions complementàries en català (aplicacions, actions, skills, etc.) que enriqueixin amb capes culturals i lingüístiques aquestes tecnologies.