Després de prop d’una dècada sense tenir pràcticament res en català, avui us podem dir, per fi, que tornem a estar il·lusionats: el manga i l’anime en català han tornat.


Normalment, si mirem enrere, ens transportem a aquell escenari idíl·lic, aquella zona de confort a la que, a voltes, ens agradaria tornar encara que sigui durant uns pocs minuts. En arribar a casa ens assèiem i engegàvem aquella caixota grossa on gaudíem, dia sí i dia també, d’un fotimer de sèries, mons que ens encantaven i personatges que admiràvem.

En perdre aquest costum, aquells records d’una època millor encara es feren més intensos: la combinació de perdre aquest aquest espai segur i el pas del temps, van fer que ens quedéssim, agafats a aquests records i els guardem sota clau als nostres cors.

Fa un any aproximadament que vam començar a veure algunes espurnes que s’encenien arreu, petites guspires de llum que reflectien brots d’esperança que podiem tocar quasi amb el papís del dit. En pocs mesos varem tenir anuncis importantíssims que van marcar la trajectòria d’aquesta nova era. Els canals juvenils van rebre un rentat de cara, es van dividir en dos grups: el dels més menuts (S3) i el dels més grans (SX3).

Una de les promeses que hi havia darrere de la reestructuració dels nous canals era la d’assegurar un flux d’anime en català més o menys constant i orgànic. Malgrat que creiem que ha calgut empènyer una mica més, la sensació general ha sigut notable. Exponents com One Piece, Black Clover, Yu Yu Hakusho, Sakura, Inuyasha, Naruto, Guardians de la Nit, Ranma, Steins: Gate i pel·lícules com Digimon (Kizuna, 02), Detectiu Conan, Bola de Drac, Mazinger Z, Slam Dunk o Doraemon han estat algunes de les bases fermes que estan definint aquesta nova etapa.

En el cas del manga en català, som en un moment d’allò més bo i esperançador: un bon grapat d’editorials han apostat pel manga en català. Amb títols Jujutsu, Kaisen, Deathnote Evangelion, Sakura, Atac als Titans, Haikyuu, MHA, One Piece, Maximum Berserk, Grendel, Orange, Prodigiosa, Joc d’heroïnes…, el veredicte sembla ben clar: el manga en català funciona i podem preveure que hi haurà altres anuncis al llarg de l’any.

Com ja vam apuntar al nostre article postsaló, editorials com Kitsune ens portaran Trigun o El Ratolí de la biblioteca, Planeta continua posant tota la carn a la graella amb obres com Naruto, Adolf o Uzumaki, Ecc portarà Gyo i Panini encara està estudiant la situació actual del català.

Toca celebrar plegats, amics

És el nostre moment

El manga i l’anime en català ha estat sempre present a les nostres vides, des que érem ben menuts, hem estat allà, seguint les aventures dels nostres personatges animats. Durant aquest període de secada, sempre que he tingut l’oportunitat m’he posat a escoltar els meus temes en català preferits, a compartir els bons moments amb el meu cercle proper i amb altres fans de l’univers manganime; avui ho continuo fent, però ara amb una mirada posada també en un present i futur esperançadors.

Aquest és un sentiment que no és pas aïllat, segur que moltes de les que m’esteu llegint heu passat per aquí, potser recordant amb certa melancolia aquella tarda on passàveu les hores davant de la tele, o potser escoltant una cançó que us motivi (a mi em passava molt amb l’últim ending de Slam Dunk) o, per contra, una que us ajudi a passar els minuts més feixucs i lents.

Per mi ha sigut com qui veu passar un tren a tota marxa: en poc temps hem tingut un fotimer de novetats, i allà em veia jo, traient la cartera cada mes, sense, encara, acabar-me de creure que pogues gaudir en català d’obres com Jujutsu Kaisen -obra que em va encantar des que va sortir l’anime-, Guardians de la nit, Orange, Atac als Titans o Haikyuu.

Estem vivint una era en la qual estem rebent contingut de molta qualitat i veient com altres editorials posen el punt de mira sobre el català i la comunitat tan ferma que tenim (i de la qual hem d’estar molt orgullosos, tot sigui dit).

Espero que aquest any 2024 rebem un munt d’anuncis que ens robin el cor, poguem continuar gaudint d’aquest mon que ens apassiona i tanquem l’any que ve amb un altre missatge, a l’engròs, d’allò més positiu. Com ha sigut aquest any per vosaltres? Deixeunos els comentaris a les xarxes que us llegim!