Des de la nostra perspectiva, entenem el confinament com la “causa” de l’augment considerat de l’ús, consum i adquisició de videojocs a diferents plataformes digitals al llarg d’aquests mesos. Això porta a plantejar-nos si hem aconseguit canviar la visió que es té dels videojocs com a simple entreteniment o generador de violència. Però, sobretot, dels recursos que tenen les mares, pares i el sistema educatiu per motivar, aprendre, enriquir i adquirir habilitats i competències com un complement escolar o, en aquest cas, passar un confinament i preparar-se per a l’estiu. Avui us portem un xicotet recull de propostes educatives i de com treballar la gamificació fora de l’aula.

L’estigma dels videojocs

Sempre s’han associat els videojocs a l’entreteniment, però l’augment de l’ús de la tecnologia en les diferents edats i com a part del nostre dia a dia els han convertit en una font de recursos amb beneficis educatius, una ferramenta per a treballar les competències i desenvolupar habilitats on fomentar valors, fins i tot com una millora del rendiment acadèmic.

A banda de l’estigma associat, afegim que els videojocs es tenen com a detonadors o generadors de violència. Fan que es vegen com a quelcom negatiu. En canvi, s’ha demostrat que la cultura gaming no és la causa del seu increment, sinó els factors socials i personals. És per aquest motiu que les desenvolupadores i plataformes han contribuït a la disminució d’aquest “efecte social”. Així i tot, encara avui existeixen prejudicis en les administracions públiques, autoritats, mitjans de comunicació… de manera que sense el seu suport és més difícil canviar aquesta forma de vore els videojocs.

La gamificació de l’aula

Un punt molt important per normalitzar l’ús de la tecnologia i dels videojocs, és la seua entrada en el sistema educatiu amb el play to learn. Per aconseguir un bon tàndem aula-família pel que fa als videojocs i el seu ús educatiu, parlarem d’una tècnica d’aprenentatge innovadora: la gamificació de l’aula.

Traslladar la mecànica dels jocs a l’àmbit educatiu amb entorns digitals i interactius ajuda a motivar i ensenyar l’alumne d’una manera lúdica i, alhora, desenvolupen i milloren habilitats i competències, fomenten valors i treballen la cooperació, entre altres. Aquesta tècnica implica directament a l’alumne i l’assoliment d’objectius curriculars mitjançant la realització de les activitats. Motivació, experiència i diversió amb un objectiu: educar.

Els videojocs en l’entorn familiar

Per tal de fer efectiu l’objectiu que busquem a l’hora d’introduir els videojocs en l’àmbit familiar, tindrem en compte els seus beneficis educatius. A continuació trobareu un petit recull de propostes que poden servir per a reforçar molts d’aquests beneficis.

Civilization

Un passeig per la història de l’edat mitjana, moderna i contemporània. Civilization ens aporta estratègia i conquesta territorial.

videojocs civilization

La Torre del Coneixement

Encarat per a primària, treballem els coneixements bàsics com llengua, matemàtiques, anglès, ciències socials i naturals a través de trencaclosques i diverses proves.

videojocs

Animal Crossing

L’objectiu principal és construir la teua pròpia illa. Decorar, vendre, pescar, socialitzar, conviure i realitzar diverses activitats. En resum, molta creativitat i organització passant per les ciències naturals i socials.

videojocs animal crossing

Simple Machines

Fem funcionar una màquina a través d’un robot, treballant els principis de la física i la tecnologia.

simple machines videojocs

Immune Attack

També per a educació secundària. Per mitjà d’un nanobot viatgem pels vasos sanguinis per descobrir infeccions i salvar vides. Aquest joc ha estat creat per la Federació de Científics Americans i toca la biologia, la física i la química, treballant conceptes químics, funcionaments de processos biològics i infeccions, entre altres.

Ancestors: Stories of Atapuerca

De l’estudi Murphy’s Toast Games, mitjançant mecàniques senzilles viurem com un prehistòric d’Atapuerca: organització social, qualitat de vida, lideratge, forma de vida, alimentació. Tot a través de la recreació de quatre històries explicades al nostre dispositiu Android o iOS.

Brain Training

Activa el nostre cervell a través de diferents nivells i proves de càlcul mental, matemàtiques i pedagogia terapèutica, a banda de l’estimulació cognitiva.

brain training videojocs

Projecte Kokori

Tornem a dirigir un nanobot viatjant per l’interior d’una cèl·lula. Coneixerem les seues parts i haurem d’anar assolint les missions a mesura que augmenta la dificultat.

Master for Kids

Compost per 3 jocs per repassar les sumes, restes, multiplicacions i divisions. Resoldre aquestes operacions serà l’única opció per anar avançat en el videojoc! Això sí, està en anglès, però a un nivell bàsic per tal de treballar alhora la comprensió lectora.

Naraba

Recomanat per a educació infantil i primer cicle de primària. Segueix el contingut curricular reglat i és multiidioma: anglès, francès, alemany i espanyol. Per mitjà de l’exploració, l’aprenentatge i la diversió. Compta amb 60 minijocs i més de 100 missions.

Spore

Seguint la Teoria de l’Evolució de Darwin, utilitzarem les ciències naturals per evolucionar. Crear vida, sistemes de societat, esculpir mons i fins tot, explorar el cosmos. Spore ofereix un joc per cada etapa de l’evolució, cadascun amb els seus reptes i objectius.

spore videojoc

Age of Empires

Una de les sagues més famoses d’estratègia en temps real on podrem jugar amb diferents cultures, traure la nostra cara més estratega, organitzar-se i construir. Inclús comptem amb versió en línia.

videojocs age of empires

Minecraft

Però si hi ha un videojoc que desperta l’interès des dels més menuts fins als més grans i toca la gran majoria d’aspectes de l’àmbit educatiu, eixe és Minecraft. Ja sigui la versió Education per a professorat i alumnat, com la Java Edition o Windows 10 de Minecraft, anar-se’n d’aventura amb Minecraft Dungeons o portar el nostre món virtual a la realitat per mitjà del mòbil amb Minecraft Earth, la cultura minecraftiana és un referent educacional.

Per una banda, ens ajuda a desenvolupar competències i habilitats, com la creativitat a l’hora de planificar i imaginar què és el que volem fer i el perquè. Entreteniment. Relaxació, ja que Minecraft manca de violència i no els alterarà. La música que envolta el videojoc i el format de recol·lecció i jugabilitat dóna aquest efecte. Concentració i coordinació: imaginar, decidir i crear. Raonar i ser responsable amb la gestió de recursos. I altres com la superació personal, afrontant obstacles segons la complexitat de la proposta.

I per una altra, valors com la cooperació, ja que es pot jugar a qualsevol edat, en multijugador i les decisions són d’equip. La responsabilitat tant en l’aventura com en la construcció i passos a seguir. Llibertat d’imaginació. Un esperit crític per prendre decisions en tot el que envolta al joc. Sostenibilitat: els diferents materials que utilitzem, arrepleguem i elaborem són naturals i els més menuts podran comprovar que la recol·lecció i elaboració es realitza de manera natural sense maquinària ni productes que danyen el medi ambient. I respecte pel medi i per la natura.

EDU365

I en la nostra llengua us recomanem el portal Edu365.cat, del Departament d’Educació de Catalunya, que compta amb recursos i serveis educatius digitals i interactius. Per a pares, mares i professorat.

Tot aquest article em porta a una conclusió condicionada a preguntar-me si serà possible aquesta finalitat conciliadora amb els videojocs, introduir-los en la vida diària dels nostres fills i filles com una eina d’aprenentatge natural. Sí que és cert que la situació d’emergència ens ha ajudat a redescobrir la tecnologia amb tots els seus usos i no com a simple entreteniment com ja hem pogut demostrar.

A més a més, el ventall de possibilitats que ens ofereixen les desenvolupadores per treballar els beneficis educatius cada vegada és més gran. Estem més a prop de normalitzar els videojocs com un complement curricular, tal com ja ho fan molts centres dins i fora de l’aula, desempallegant-nos de la premissa del consumible nociu per al creixement dels més menuts.