El videojoc Colossus Down, de l’estudi barceloní Mango Protocol, ha rebut una actualització que, entre altres ajustaments i petites millores generals, inclou una versió en català. Així doncs, la tercera de les icòniques pshycothic adventures de la desenvolupadora, i que entrelliga i conclou les històries de les seves predecesores, MechaNika (2015) i Agatha Knife (2017), ja es pot jugar en català a totes les plataformes en què està disponible: PC, Xbox One/Series, PlayStation 4/5 i Nintendo Switch, també amb edició física tant regular com de col·leccionista per aquestes últimes dues.

Si ja coneixíeu Mango Protocol i la seva trajectòria, sabreu que fins aleshores s’havia especialitzat en aventures gràfiques d’apuntar i clicar amb una bona dosi d’humor, diàlegs absurds, sàtira i tota mena de picades d’ullet. Amb Colossus Down, estrenat l’any 2020, van sortir de la seva zona de confort i van apostar per un beat ‘em up ple de força bruta, seqüències frenètiques i acció a dojo en pantalla.

Tot i això, s’hi manté l’essència psychotic i el pes narratiu que tenen tant MechaNika com Agatha Knife. De fet, Colossus Down gira al voltant de les protagonistes d’aquests videojocs, tot i que el fil conductor el porta la Nika. A MechaNika teníem la missió d’ajudar-la a construir un robot amb intencions no massa pacífiques (o poc habituals per una nena de set anys). Ara que ja el tenim a punt, comença la destrucció.

Ara bé, no estem davant del clàssic esmicolabotons, ja que hi trobarem pinzellades de trencaclosques, fins i tot d’estratègia i gestió d’habilitats (per exemple, haurem de vigilar que el robot no es calenti massa i refredar-lo, sense perdre de vista els enemics). Per si mateix ja és un videojoc molt ben parit, amb una jugabilitat prou polida, però són els detalls marca de la casa els que marquen la diferència.

A vegades ens plantejaran dilemes morals que afectaran la trama (amb quatre finals diferents), així com les habilitats del personatge. Mataràs o tindràs compassió? Acceptaràs avançar més ràpid? Mango Protocol juga magistralment amb aquesta línia tan fina i hi posa la cirereta amb un munt d’escenaris pintorescos, situacions esbojarrades i picades d’ullet. Recomanem jugar-hi en cooperatiu per treure’n tot el suc, ja que s’hi afegeix l’Agatha, protagonista d’Agatha Knife, amb el seu porc sangonós gegant.

Amb aquesta nova actualització de Colossus Down, tots els videojocs de Mango Protocol incorporen el català. Actualment, l’estudi barceloní està treballant en Clem, una nova psycothic adventure que ens situarà en una casa abandonada i sembla que tindrà una història força obscura. Si tot va bé, s’estrenarà d’aquí a uns mesos, tot i que no està confirmada la seva disponibilitat en català de sortida.