Estem tenint un final d’any prou mogut pel que fa al videojoc en català: l’èxit del saló SAGA, Steam ja permet filtrar en la nostra llengua, nominació d’Endling als The Game Awards i presentació en primícia d’After Us durant la gala, la traducció de Phasmophobia, estrenes com Astronite… Però l’última sorpresa ens l’ha donat el col·lectiu Ce Trencada, que ha anunciat la seva pròxima traducció oficial d’un videojoc; es tracta de System of Souls, de l’estudi malagueny Chaotic Lab, un plataformes amb trencaclosques que ens situa en una distopia causada pel canvi climàtic.

«Any 2155. La vida a la Terra és insostenible: la situació mediambiental és deplorable. Per sobreviure, els humans transfereixen la seva ànima a un cos robòtic desenvolupat per l’empresa neurotecnològica ION. Després d’un accident, el protagonista L-064N es desperta en un dels cossos robòtics sense recordar absolutament res. Ara la seva ment i ànima estan en un androide sense la capacitat de comunicar-se, però amb altres funcions tecnològicament molt superiors a les del cos humà».

System of Souls és un videojoc de plataformes i trencaclosques en primera persona que ens convida a explorar les instal·lacions de la neurotecnològcia ION per descobrir els esdeveniments que l’han portat a la situació crítica actual. Durant la teva missió, podràs conèixer les sensacions i experiències d’altres éssers robòtics i et plantejaràs si tot és com t’han fet creure; quina és la teva identitat i el teu passat?

Hauràs de trobar els mòduls de recuperació, que aprofundeixen en els diversos aspectes de la memòria, com les idees, la personalitat o els sentiments. Alhora, amb l’ajuda d’Aura, una IA superdesenvolupada, aniràs millorant diverses habilitats que et serviran per superar proves i simulacions implementades en la teva psique, amb l’objectiu d’estimular la nostra xarxa neuronal i recuperar els teus records.

System of Souls es va estrenar el 17 de juny a PlayStation 4 i 5 amb el suport del programa PlayStation Talents. La versió en català encara no està disponible, però està prevista per a 2023, coincidint probablement amb el llançament de les edicions físiques distribuïdes per Selecta Play.

El col·lectiu Ce Trencada és un grup sense ànim de lucre nascut el 2021 que localitza videojocs al català de forma voluntària. Amb poc més d’un any i mig de vida, han aconseguit consolidar-se i ja tenen un bon grapat de traduccions oficials a les esquenes, com Aragami 2, Horror Tales: The Wine, Blind Fate: Edo no Yami i ara System of Souls. També ofereixen traduccions no oficials, com Super Mario 64, Dark Souls, Hollow Knight o The Binding of Isaac. De la comunitat, per la comunitat.