Toca parlar de Twitch, una de les plataformes més conegudes per a realitzar vídeos en directe amb tota mena de contingut. Ara fa unes setmanes, va haver-hi molt d’enrenou arran de les restriccions per a l’ús de música amb copyright causades pel canvi en les seves polítiques dintre de la plataforma. Aquí veurem el que ens està permès fer amb les noves polítiques. Per als nouvinguts, Twitch és la plataforma de “streams” (retransmissions en directe) que competeix directament amb YouTube, ja que molts creadors de contingut s’han passat d’una plataforma a altra a conseqüència dels nombrosos avantatges que els ha anat oferint Twitch fins avui en dia.

Era molt comú veure com la gran majoria de streamers reproduïen música de fons als seus directes durant les seves retransmissions. Aquesta música, amb drets d’autor o també anomenat copyright, podia ser utilitzada sense cap problema i on la monetització del streaming no quedava afectada, ja que a la plataforma no existia cap classe de restricció. Tot açò ha canviat amb les noves polítiques que van entrar en vigor el 8 de juny. Per altra banda, a YouTube, la principal competència de Twitch, es porta molt de temps utilitzant un algoritme que detecta els drets d’autor de les cançons que sonen a tots aquells vídeos o retransmissions en directe, fent així que els usuaris que trenquen amb aquestes restriccions doncs poden arribar a experimentar una sèrie de conseqüències negatives cap al seu canal.

Tot s’ha de dir; les conseqüències a YouTube són molt inferiors a les que va anunciar Twitch per a aquells canals que infringeixen els drets d’autor dintre de la plataforma. De fet, es va anunciar que es procedirà al tancament de comptes d’usuaris que no respecten les normes i segueixen utilitzant a les seves retransmissions música amb drets d’autor. Si som gent que ens agrada fer streams i utilitzem la plataforma de Twitch, probablement ens agradaria conèixer què hauríem de fer amb tots els clips pujats al canal que inclouen música amb copyright o quina música es pot utilitzar a partir d’ara.

El 8 de juny els usuaris van rebre un email on la plataforma posava a disposició la descàrrega de tota la nostra biblioteca de clips abans d’haver-la de buidar. Malgrat l’entrada en vigor d’aquestes polítiques a principis del mes de juny, Twitch explicava que estaven tenint reclamacions de copyright de música utilitzada entre 2017 i 2019, per tant els creadors havien de llevar aquestes cançons dels seus clips.

La companyia assegura que està treballant per poder gestionar d’una forma més senzilla l’enorme quantitat de clips que disposen alguns creadors entre les dates compreses. Una de les solucions que proposa la plataforma és la d’esborrar la música de fons a mà i posteriorment tornar a pujar el vídeo.

Quin tipus de música puc utilitzar?

Música sense drets d’autor: existeixen nombroses biblioteques o llistes de cançons on molts autors posen a disposició de la resta d’usuaris la seva música de forma totalment gratuïta, cedint-nos així la possibilitat de reproduir-la a les nostres retransmissions.

Cal destacar que aquest tipus de música podria portar problemes en el futur, ja que els drets d’ús i distribució poden ser comprats per una productora. En aquest cas, podria reclamar-nos-els.

Música pròpia o de la qual tenim llicència: si hem comprat la llicència d’ús d’una cançó, no tindrem cap mena de problema. El mateix passa si decidim crear les nostres pròpies cançons i que aquestes no continguen cap element propietat de tercers; podrem fer-ne ús sense cap problema.

Actuacions a Twitch Sings: la modalitat que té la plataforma per a la gent que fa música en directe seguirà funcionant, encara que és cert que es farà d’una forma més limitada i sempre que es tinguen present els termes i condicions.

Què no puc fer durant una retransmissió a Twitch?

Sessió DJ: Twitch ha estat la plataforma elegida de molts DJ per donar-se a conèixer i animar el públic, però ara serà més difícil i hauran de buscar alternatives, ja que la gran majoria de música que utilitzen no és de producció pròpia.

Karaoke: no es podrà cantar, encara que Twitch no ha especificat massa en aquest aspecte. És probable que es puguin jugar a alguns títols de karaoke com SingStar; al cap i a la fi és una plataforma per a gamers.

Versions de cançons: no hi haurà cap problema si disposem dels permisos de l’autor o de la companyia, però no es permetrà realitzar versions de cançons amb instruments o qualsevol classe de programari sense tenir-ne els drets.

Aquestes són les principals limitacions que ens podem trobar ara amb les noves polítiques de Twitch. De moment, és molt prompte per poder veure l’impacte que han tingut aquestes restriccions, però han estat unes setmanes complicades per als canals amb més renom, els quals han hagut d’esborrar una enorme quantitat de clips. També ja hem vist aplicats els primers strikes a canals que no han fet cas.