Els estudis afectats per aquesta reestructuració són Tango Gameworks (Hi-Fi Rush), Arkane Austin (Redfall), Alpha Dog Studios (Mighty Doom) i Roundhouse Games

Microsoft ha anunciat per sorpresa una forta reestructuració interna que afectarà diversos estudis del conglomerat de Bethesda, adquirit pel gegant nord-americà el 2020 per més de 7.500 milions de dòlars. El màxim responsable de Xbox Game Studios, Matt Booty, ha intentat justificar en un comunicat que aquests canvis es fan amb l’objectiu de consolidar els equips de treball i optimitzar els recursos disponibles, en favor dels títols d’alt impacte i de la identificació de noves oportunitats d’èxit.

«Estem prenent decisions difícils per augmentar la capacitat i inversió en altres seccions del nostre portfoli, per centrar-nos en els videojocs més importants i en noves IP. Ens estem configurant millor per continuar tenint èxit en aquesta indústria complexa i canviant», ha explicat Booty. Tot i això, admet que no tota la plantilla de treballadors afectada serà reassignada, per tant, hi haurà acomiadaments forçats.

Què passarà amb els quatre estudis afectats

TANGO GAMEWORKS: tanca totalment. Fundat per Shinji Mikami el 2010 i integrat uns mesos després a Bethesda, és el que més sorprèn de la llista, ja que són els creadors de grans sagues i videojocs d’èxit com ‘Hi-Fi Rush‘ o ‘The Evil Within‘. Tot i això, val a dir que Mikami va marxar després de publicar ‘Hi-Fi Rush‘, fet que potser ha sigut decisiu. El comunicat deixa caure amb bones paraules que Microsoft prescindeix de l’estudi i n’acomiada tots els treballadors. Un moviment difícil d’entendre des de fora.

ARKANE AUSTIN: tanca totalment, tot i que uns quants membres de l’equip s’incorporaran a altres estudis i projectes de Bethesda. Microsoft l’esborra del mapa només un any després de l’estrena de ‘Redfall‘; de fet, el videojoc encara està pendent de rebre una actualització de contingut, que ja s’ha confirmat que serà l’última. És una presa de pèl pels usuaris que van comprar el DLC de nivell heroi, que podran reclamar ofertes de compensació. Almenys, mantindran el servei de multijugador en línia.

ALPHA DOG STUDIOS: tanca totalment, però no sabem si mantindran la plantilla. En la mateixa línia que Arkane Austin, només feia un any que havien publicat ‘Mighty Doom‘, que no tindrà tanta sort com ‘Redfall‘: el 7 d’agost es descatalogarà i els usuaris no podran fer cap compra dins del videojoc.

ROUNDHOUSE GAMES: el més desconegut o “menys estimat” és el que té un millor final. Pràcticament tot l’equip passarà a formar part de Zenimax Online Studios per treballar en ‘The Elder Scrolls Online‘.

Manies monopolístiques

És difícil creure’s el comunicat endolcit de Microsoft quan parlen d’augmentar la inversió mentre prescindeixen de tot el talent d’un estudi reeixit i estimat com Tango Gameworks. No és la primera vegada que el gegant nord-americà adquireix companyies carismàtiques o de llarga trajectòria per acabar diluint-les en la seva estructura, directament eliminant-les, o encara pitjor, tenint-les aturades com un trofeu en una vitrina; Rare (fa temps que maregen la perdiu amb ‘Everwild‘), Id Software (ni hi són ni se’ls espera) o The Coalition (sense grans notícies des de 2019) en són alguns exemples crítics.

A més a més, cal recordar que Microsoft ja va acomiadar gairebé 2.000 treballadors a principis d’any, una notícia que també van explicar a través d’un comunicat pràcticament calcat, amb les mateixes paraules bucòliques. Manies monopolístiques que hem d’acceptar amb resignació, suposo.