La bateria d’anuncis i novetats revelades durant els The Game Awards d’enguany han eclipsat totalment les entregues de premis (suposadament, el propòsit primordial pel qual va néixer aquesta iniciativa). Ja havia ocorregut en menor mesura en edicions anteriors; recordo com donaven alguns premis com si fos la llista de la compra mentre la major part de la pantalla l’ocupaven els anuncis i la publicitat subliminal descarada, així com algunes performances que no tenien massa interès i allargaven innecessàriament l’esdeveniment.
Aquesta vegada, però, he tingut la sensació d’haver viscut un mini E3. Sekiro ha estat coronat com el millor videojoc de l’any, però ha resultat gairebé una anècdota entre les World Premiere de nous títols i les aclamades intervencions de Phil Spencer i Reggie Fils-Aimé, entre moltes altres sorpreses. Tant és així que el resultat d’aquest article s’aproxima més al resum de novetats d’una conferència que a una notícia sobre els guardonats de la nit. Som-hi, doncs!
GRIS culmina un any d’ensomni deixant ben alt el pavelló de la industria catalana
Abans de començar, però, cal destacar que un videojoc català va ser un dels premiats. GRIS, de l’estudi barceloní Nomada Studio, va guanyar a la categoria “Games for Impact”, dirigida a títols que incentiven la reflexió i contenen un missatge o significat amb un propòsit social. Es va imposar a altres grans obres com Sea of Solitude o Life is Strange 2. Roger Mendoza i Adrián Cuevas, cofundadors de l’estudi, van recollir el trofeu coincidint precisament amb el primer aniversari del joc. El millor regal.

De fet, GRIS ha estat un no parar de nominacions i reconeixements. A banda d’optar a guanyar ahir en dues categories més (Fresh Indie Game i Best Art Direction), fa pocs dies va ser escollit millor videojoc de l’any per a Mac (Apple) i millor indie per Forbes. També va ser nominat als premis BAFTA i va triomfar al Gamelab amb 8 premis, entre d’altres. GRIS és el millor exemple del creixement de la indústria catalana i el seu procés de consolidació com a referent internacional del sector.
Microsoft no es talla: Phil Spencer ensenya la seva consola més “Master Race”
Sempre que Phil Spencer apareix a l’escenari, Microsoft en deixa anar una de ben grossa. Sense dubte, aquesta vegada no va ser una excepció. Qui hauria imaginat que veuríem les primeres imatges de Project Scarlett, ara ja anomenada oficialment Xbox Series X, fora de l’E3 o d’un Inside Xbox? A través del típic però sempre emocionant tràiler amb música èpica, es va presentar el disseny de la consola, el qual recorda bastant a un ordinador de sobretaula. A més a més, es va confirmar que es llançarà a finals de 2020, coincidint amb la sortida de PS5.
Per si no fos prou, es va anunciar el primer videojoc de pròxima generació. I quin tros de videojoc! Senua’s Saga: Hellblade 2, la segona part de l’obra mestra de l’estudi Ninja Theory, arribarà a Xbox Series X, tot i que no ens han revelat la data de llançament. Tampoc sabem si estarà disponible a altres plataformes, ni tan sols a les de la mateixa família Xbox. Nosaltres en tenim dubtes, ja que el tràiler de l’anunci apunta que serà tècnicament portentós.
També cau el primer per a PlayStation 5
Era difícil que Sony pugués igualar la sorpresa de Microsoft, ja que fa un parell de mesos ja va revelar, de forma bastant més discreta, els primers detalls de PS5 (sense donar cap pista sobre el seu disseny, però). Tot i això, ha tingut també el seu minut de glòria gràcies a l’anunci del primer videojoc que arribarà a la consola en exclusiva (també a PC) cap el nadal de 2020.
Godfall, a càrrec de Gearbox Publishing i Counterplay Games, serà un looter-slasher en tercera persona amb una gran èmfasi en el combat cos a cos i el multijugador cooperatiu. De la mateixa manera que amb Senua’s Saga: Hellblade 2, sembla que no estarà disponible per la generació actual. El seu impactant tràiler també transmet un salt tècnic notable.
Fils-A-Mech is in the house!
Poques personalitats de la industria desperten més passions dalt d’un escenari que Phil Spencer. Reggie Fils-Aimé n’és una. Ja retirat de la direcció de Nintendo of America, va assistir a l’esdeveniment amb la nostàlgica entrada en escena de Fils-A-Mech per entregar un dels premis de la nit (Fresh Indie Game). Alhora, va pronunciar un emotiu discurs sobre el seu pas per la indústria amb una menció especial a Satoru Iwata que ens va deixar com si haguéssim estat tallant ceba durant una hora.
Per la seva banda, Nintendo va aparèixer amb el fre de mà mig aixecat però, gràcies a la intervenció d’en Reggie, no va necessitar gaire més per estar també en boca de tothom. No obstant això, ens va donar una gran alegria amb la confirmació de Bravely Default 2, una de les sagues més aclamades de 3DS que donarà el salt a Switch en algun moment de 2020.
A més a més, van emetre nou estrany però interessant tràiler de l’esperat No More Heroes 3, on ens van presentar nous personatges i dues pinzellades de la trama amb una estètica que recorda a la de Studio Ghibli. També van anunciar un DLC de Marvel Ultimate Alliance 3 (Rise of the Phoenix, 23 de desembre).
N’hi ha per a tots els gustos: tràilers a dojo!
Durant les més de 3 hores de retransmissió, hi va haver temps per veure un munt de tràilers de videojocs ben diversos. Eren passades les 4 de la matinada i els meus ulls cedien, però la curiositat de saber quin videojoc en protagonitzaria el següent em mantenia despert (el cafè va ajudar). Anem al gra:
Maneater: ets un tauró a la caça de banyistes i bucejadors. No cal dir res més. Molt malament ho han de fer perquè no sigui una venda instantània (22 de maig de 2020, tràiler).
Fast & Furious: Crossroads: Vin Diesel i Michelle Rodríguez van anunciar el primer videojoc oficial de la saga cinematogràfica (maig de 2020, tràiler).
Sons of the Forest: es confirma la seqüela de The Forest, un dels videojocs de terror i supervivència més aclamats de la dècada (sense data de llançament, tràiler).
Wolf Among Us 2: Telltale Games reviu després de declarar-se en fallida amb la segona part de la saga probablement més exitosa i rentable de la companyia (sense data de llançament, tràiler).
New World: Feia temps que no sabíem res dels estudis d’Amazon i del seu MMO. Amb una premissa tradicional però molt ambiciosa, tindrà una beta tancada a l’abril (maig de 2020, tràiler).
Naraka: Bladepoint: Un nou videojoc de lluita multijugador (principalment amb espases i sense acció de defensa) i un fort component d’exploració (sense data de llançament, tràiler).
Humankind: Reescriu la història de l’ésser humà. Combina fins a 60 cultures i crea la teva pròpia civilització (sense data de llançament, tràiler).
Ghost of Tshushima: serem l’últim samurai en peu durant la invasió de l’illa japonesa de Tsushima per part de l’exèrcit mongol (estiu de 2020, tràiler).
Prologue: del Battle Royale a la història d’un sol jugador. L’estudi creador del famós PUBG treballa en un títol narratiu ambientat en l’univers PlayerUnknow (sense data de llançament, tràiler).
Ruined King: RIOT no para quieta. La seva divisió enfocada a treballar amb altres third party ha anunciat un RPG basat en l’univers de League of Legends (sense data de llançament, tràiler).
Conv/rgence: Ep! RIOT encara no havia acabat. Aquesta vegada, presenta un plataformes d’acció d’un sol jugador/a basat en Ekko (sense data de llançament, tràiler).
Dungeons and Dragons: Dark Alliance: lluita contra els monstres icònics de Dungeons & Dragons en un nou RPG d’acció cooperatiu de fins a 4 jugadors (sense data de llançament, tràiler).
Ja ho veieu; qui no hagi trobat res interessant és perquè no vol. El cert és que, si bé en edicions anteriors ens havíem queixat del poc protagonisme de les nominacions i les entregues de premis, enguany hem estat nosaltres qui les hem deixat en un segon pla. No obstant això, ha estat inevitable. L’ambient d’E3 ens ha enlluernat. Si us interessa, podeu consultar els resultats de totes les categories.