Anys 80. El planeta encara s’està aixecant després de patir una Tercera Guerra Mundial quan apareix una nova amenaça. Uns paràsits invisibles comencen a apoderar-se dels humans i a consumir les seves ànimes, causant mort i destrucció per allà on passen. Però a tu te la sua… perquè el paràsit ets tu! Després d’estar un temps en fase d’accés anticipat a Steam, l’estudi barceloní Troglobytes Games ha estrenat a PC i consoles la versió final d’HyperParasite, un videojoc d’acció desenfrenada en el qual som un paràsit alienígena que odia la humanitat i lluita per exterminar-la.

HyperParasite és un roguelite twin-stick shooter/brawler. Poc li falta per ser un embarbussament si no esteu familiaritzats amb els termes, així que anem per parts. Roguelite és el gènere principal al qual pertany: es caracteritza per la generació aleatòria de masmorres (en aquest cas, de les sales tancades consecutives). Twin-stick es refereix a la manera de jugar: ens mourem i executarem algunes accions específiques amb el teclat, però alhora controlarem la direcció i atacarem amb el ratolí (joysticks en cas de comandament). Shooter no té massa misteri; la major part de combat es basa a apuntar i disparar. Finalment, brawler es refereix a l’estil esvalotat de lluita, amb molta acció simultània en pantalla.

De fet, el defineixen com una mescla entre Enter the Gungeon i Broforce. A més a més, és un d’aquells videojocs que desprenen nostàlgia retro arcade per tot arreu: acció desenfrenada, ambientació distòpica, llums de neó, música synthwave, pixel art sobre un motor 3D…

{"arrow":"true","pagination":"true","speed":"300","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","loop":"true","mode_bx":"horizontal","slide_to_show_bx":"1","max_slide_to_show_bx":"1","slide_to_scroll_bx":"1","slide_margin_bx":"0","slide_width_bx":"0","start_slide_bx":"0","ticker_bx":"false","ticker_hover_bx":"true","height_start_bx":"false","random_start_bx":"false","caption":"false"}

Així doncs, nosaltres serem el dolent de la pel·lícula. Com a bon paràsit, ens apoderarem dels cossos dels enemics per aprofitar les seves característiques, armes i habilitats úniques a l’hora de lluitar contra la resta. Tenint en compte que hi ha més de 60 personatges, aquesta premissa ofereix una gran diversitat de joc i li atorga un vessant estratègic més enllà de repartir llenya a tort i a dret. Ara bé, si ens claven un tret mentre no ens allotgem a cap hoste, morirem i haurem de tornar a començar.

Tot això impregnat d’un fort lore de la cultura pop dels anys 80, l’època que va marcar tots els membres de l’estudi. Curiosament, HyperParasite neix a partir d’aquesta passió vuitentera i del joc arcade Avenging Spirit: “Quan ens vam topar amb el seu concepte (ser un fantasma que pot posseir diversos personatges), ens vam preguntar: per què no fem un joc que inclogui tot el que estimem dels anys 80 (lluitadors, extraterrestres, renegats, boines verdes…) combinat amb les mecàniques de possessió? No podíem decidir qui havia de ser el protagonista, així que el millor era poder controlar-los tots”.

HyperParasite és un videojoc divertit, ideal per descarregar adrenalina o fer el gamberro. Poques vegades podem ser nosaltres els malvats. Potser no està fet per sessions llargues de joc, ja que té una línia molt marcada que es pot arribar a fer repetitiva, però alhora és molt rejugable gràcies a la mecànica de possessió, els més de 60 personatges i la generació aleatòria de les sales. Si de passada us agrada el rotllo apocalíptic i el lore dels anys 80, el gaudireu de valent; les referències i picades d’ullet us trauran més d’un somriure. El teniu disponible a PC, Nintendo Switch, PS4 i Xbox One a menys de 15 euros.