En l’actualitat tenim grans esdeveniments a Catalunya que potencien la cultura del videojoc. El Barcelona Games World, ara Nice One Barcelona (N1B), ens obre les portes a l’esfera més potent del sector amb l’assistència de grans marques i estudis amb les seves produccions AAA. El Gamelab, amb una vessant més enfocada al networking professional i a la posada en comú de coneixement, ens porta xerrades i conferències a càrrec d’algunes de les personalitats més importants del sector. Finalment, el recent inaugurat VAG Experience va més enllà i aborda els videojocs des d’una perspectiva cultural (aquesta primera edició s’ha centrat en la presència de la dona a la indústria).

No obstant això, en ocasions notem que als grans esdeveniments manca proximitat amb els estudis, les persones que estan darrere dels videojocs, sobretot amb una escena independent que passa massa desapercebuda. És cert que el N1B compta amb l’estand de PlayCatalan, on l’any passat hi van assistir més de 30 estudis catalans, però la falta de protagonisme i difusió dins de l’esdeveniment genera una barrera mental al públic general a l’hora d’establir els seus interessos.

Per sort, des de l’any passat se celebra al Canòdrom de Barcelona l’IndieDevDay, un esdeveniment que, sense ser tan ambiciós ni mediàtic, posa el punt de mira en aquesta premissa: fer comunitat, establir vincles i trencar la barrera entre el públic i els estudis que té més a prop. La primera edició ja va ser tot un èxit, però aquesta segona encara ens ha deixat millor sabor de boca.

Ganes de jugar i fer pinya

El dissabte dia 7 de setembre, el Canòdrom de Barcelona obria les portes a tothom; desenvolupadors/es, aficionats i aficionades als videojocs, curiosos i premsa donava la benvinguda a l’IndieDevDay, el qual rebia als All-Stars del món independent. Ens esperaven més de 40 videojocs de tots els colors.

Amb una sensació més aviat de reunió d’amics que d’esdeveniment o fira i la premissa de donar protagonisme a l’escena independent (així com a membres destacats de mitjans de comunicació i influencers de diverses plataformes, esdevení un punt de trobada on tothom hi tenia cabuda.

Així doncs, a partir de les 11 del matí els assistents i assistentes ja podíem ensumar l’olor de videojoc i vici. No havíem ni entrat al recinte i la gent d’Arcade at Your Place ja ens feia flipar amb les seves activitats de realitat virtual. Mentre pujàvem les escales, les nostres ganes de jugar augmentaven, sobretot en veure les màquines arcade amb videojocs de primera, com ara Rawal Rumble dels companys d’Anarkade. Però gran part de la teca estava a la zona exterior.

IndieDevDay 2

Amb més de 2000 metres quadrats, patejàvem la planta superior en busca de videojocs com si fóssim gossets atrets per la seva joguina preferida. De seguida vam veure grans exponents del sector del nostre país: OXiAB (Bitlogic), Nape Games (Reknum), 3Bytes (The Pizza Situation), David Flores (Yokai Mask), Ancla Studio (Black Map) o A Tale of Games (Wukong), Astral Pixel (Super Magbot), Mango Protocol (Colossus Down), BabyRobotGames (Project Atlas), Petoons (Curse of the Sea Rats), etc.

Però també vam descobrir grans estudis i videojocs dels quals encara no havíem sentit mai a parlar, com Team Garden (Garden World), Katana Productions (Arkanum), CuCurry (Corbid), NicolAinaGames (Combix), Siunne Studios (Omani) i un munt de projectes d’estudiants molt prometedors. Podeu consultar tots els projectes amb una breu descripció al número especial de la revista que vam dedicar i repartir durant els dos dies de l’IndieDevDay 2:

I no només els mateixos videojocs van ser protagonistes; també hi va haver un munt de xerrades i taules rodones ben diverses, així com presentacions més a fons dels estudis assistents i de projectes editorials relacionats amb la indústria. Per si no fos prou, un DJ en directe ambientà com cal la jornada amb peces i mescles extretes de videojocs i alguna sèrie. Fins i tot hi va haver una festa nocturna a l’Ovella Negra de Marina, una gran oportunitat tant per fer networking com per crear amistats.

La segona edició de l’IndieDevDay ha seguit la mateixa filosofia de la primera, però potenciant-la encara més. Una bombolla d’oci, passió pels videojocs i complicitat entre tots els perfils de la comunitat del sector. Si no hi heu pogut anar o no coneixíeu aquest esdeveniment, ja podeu reservar el cap de setmana de la pròxima edició (acostuma a ser cap a la primera meitat de setembre. Estem esperant amb candeletes tornar-nos a trobar amb tots vosaltres!