La VDJOC permet cercar videojocs disponibles en català, classificats segons diversos criteris com el gènere, l’edat recomanada o les plataformes de compra

La base de dades VDJOC ja recull més de 150 videojocs disponibles en català. Aquesta xifra simbòlica significa que l’oferta s’ha triplicat en els últims tres anys, ja que la Secretaria de Política Lingüística va posar en marxa el portal el 2020 amb aproximadament una cinquantena de fitxes.

Però no només cal destacar aquest creixement quantitatiu, sinó també el salt qualitatiu; mentre que la primera fornada de fitxes eren majoritàriament de videojocs independents modestos, algunes de les últimes incorporacions són produccions de gran nivell que han tingut un fort ressò internacional i que fins i tot han sigut guardonades amb premis de prestigi.

premis saga videojocs en català vdjoc

Fotografia de família dels premis SAGA, amb Endling com a flamant guanyador

Per exemple, el videojoc After Us, de Piccolo Studio, va aparèixer en primícia a la famosa gala The Game Awards, que premia els millors títols de l’any. I si parlem de premis, trobem l’esbojarrat cas d’Endling – Extinction is Forever, de Herobeat Studios, guardonat amb un BAFTA, entre molts altres reconeixements. També n’hi ha que han aparegut a grans conferències com els Nintendo Direct o PlayStation Showcase.

El teu pròxim videojoc preferit, en català

Per fer més fàcil la cerca i satisfer les preferències de tots els públics, la VDJOC classifica els videojocs segons diversos criteris com el gènere (acció, terror, esports…), l’edat recomanada o les plataformes en què estan disponibles (ordinador, consoles…). També inclou una breu descripció de cadascun, així com una imatge il·lustrativa i enllaços d’interès com el tràiler o la pàgina web de l’estudi.

Els videojocs que més abunden a la base de dades són els de plataformes, acció-aventura, esports i trencaclosques, la majoria dels quals són aptes tant per joves com adults. També hi ha una categoria específica de jocs educatius (jocs seriosos), que acostumen a ser per a dispositius mòbils.

Cal destacar que gairebé un 50% de la població d’entre 14 i 54 anys juga assíduament a videojocs, però només un 5% diu que ho fa en català. Aquesta dada indica un ampli potencial i marge de millora. Ja no es tracta només d’un problema d’oferta, que augmenta any rere any, sinó de visibilitat. És per això que la Secretaria de Política Lingüística impulsa aquesta base de dades, per promoure’n el consum.

«El català en el sector dels videojocs és un senyal de normalitat i de vitalitat de la llengua. Si volem viure plenament en català, hem de disposar d’oferta de productes i també de la voluntat de fer-ne ús. Per aconseguir-ho, treballem per avançar cap a aquesta normalitat en tots els àmbits de l’ecosistema del videojoc, des de la producció fins al consum, passant per totes les comunicacions de la comunitat de videojugadors», ha declarat el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila.

Així doncs, el creixement de la VDJOC constata que el català és cada vegada més present als videojocs, un sector clau avui en dia per la transmissió i la conservació de la llengua, especialment entre els joves.

En aquesta mateixa línia, el Departament de Cultura dóna suport al SAGA, el saló del videojoc en català impulsat per Plataforma per la Llengua, que enguany se celebrarà els dies 1,2 i 3 de desembre al recinte firal de la Farga de l’Hospitalet. Alhora, la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital va posar en marxa la Taula del Videojoc, un paquet de 60 mesures per enfortir i consolidar el sector a Catalunya.

Aquest article és contingut patrocinat en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística.