Si ja fa uns quants anys que seguiu l’actualitat del videojoc a Catalunya, haureu notat que l’oferta en català creix any rere any, malgrat que proporcionalment la situació sigui encara precària. Alhora, el videojoc ja es considera un producte cultural clau i comença a desprendre’s de la mala fama habitual en mitjans de comunicació. En aquesta línia, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), dins de la seva nova estratègia digital i amb l’objectiu d’adaptar-se al consum dels joves, ha decidit, per sorpresa de molts, començar a apostar pel sector dels videojocs.

Aprofitant que durant aquesta setmana s’ha celebrat el Gamelab, un espai de trobada i reflexió per professionals del sector i aficionats, la CCMA ha fet una crida oberta per buscar projectes de videojoc en català, destinats a un públic de 10 a 14 anys i de to familiar. El seu objectiu és publicar-lo el 2024 a PC i les principals consoles del mercat, amb una inversió màxima de 550.000 euros en règim de coproducció.

CCMA Gamelab crida videojocs

Tal com s’han explicat, sembla que només es triarà un projecte a través d’una convocatòria pública. La seva intenció és aprendre i continuar donant suport a projectes posteriors si tot va bé. Les bases i tota la informació relacionada amb el procés de selecció es publicarà en les pròximes setmanes, de moment sense concretar data. Quant als criteris de puntuació dels projectes, es valoraran els següents aspectes:

  • Que tingui una jugabilitat casual i amable per a tot tipus de públic.
  • Que comenci amb unes mecàniques senzilles i, alhora, evolucionar-les simultàniament amb el progrés dels jugadors.
  • Que permeti fer partides ràpides i expliqui una història relativament breu (unes 10 hores).
  • Que sigui rejugable i inclogui tant un mode de joc en solitari com un de multijugador.
  • No pot contenir violència ni vocabulari groller i ha de seguir el llibre d’estil de la CCMA.
  • Que sigui en 3D, tot i que pot ser en 2D si encaixa millor amb el tipus de videojoc.

Els videojocs, en la nova estratègia de la CCMA   

La CCMA explica que amb aquesta iniciativa vol convertir-se en un actor clau del sector dels videojocs a Catalunya, contribuir a impulsar-lo i arribar a nous públics: «Els videojocs són audiovisual i fins ara la CCMA no l’estava contemplant amb aquesta mirada. Sabem que hi ha un desplaçament de consum cap a noves finestres audiovisuals. Amb la mateixa vocació de servei públic que la resta de continguts de la CCMA, és fonamental que portem el català, la cultura i la geografia catalanes a l’univers dels videojocs», ha explicat la directora d’Innovació, Recerca i Estratègia Digital, Cristina Villà.

«Pràcticament un de cada dos catalans (46%) es declaren consumidors de videojocs, i ja es dedica una hora al dia de mitjana a jugar-hi, una tendència a l’alça basada en una nova forma de comunicació més interactiva i bidireccional», ha afegit Villà. Amb aquesta declaració d’intencions, la CCMA posa l’ull en el món dels videojocs, fet que a priori ajudarà a fer créixer el sector i la presència del català als videojocs.

La nostra opinió: què en podem esperar?

Per començar, és innegable que serà positiu pels videojocs i el català que la CCMA hi aposti. Portem anys queixant-nos de la indiferència (i, fins i tot, la negativitat) amb què la radiotelevisió pública ha tractat el sector. A més a més, és una aposta que comença ferma i ambiciosa; publicar a Steam i consoles no és poca cosa, per això triaran i confiaran en un estudi extern amb experiència. En solitari, no hagués tingut cap futur. També ens consta que al darrere hi ha gent que coneix i prové del sector.

Dit això, tenim més dubtes que certeses. La presentació, més enllà de ser una declaració d’intencions, no ens ha donat gaires detalls. Suposem que la CCMA actuarà com una espècie de publisher i finançarà part del desenvolupament del projece triat amb aquests 550.000 euros. Ara bé, l’estudi haurà d’invertir-hi una xifra similar, ja que es parla d’un pressupost total aproximat de 1.100.000 euros.

D’altra banda, si de veritat l’objectiu és publicar un videojoc que pugui competir fins i tot a escala internacional, les xifres, tot i que puguin semblar altes, es queden molt curtes a dia d’avui; un videojoc de primer nivell, com a mínim, comporta una inversió d’un parell de milions d’euros. Ens falta informació però, de moment, hi ha peces que no encaixen i ens fan dubtar de la viabilitat d’aquest primer projecte.

I per acabar-ho d’adobar, expliquen que el videojoc es publicaria el 2024. És a dir, que amb prou feines hi hauria un any i mig de temps. És molt difícil si realment ha de ser un videojoc d’alt nivell; els endarreriments i els desenvolupaments inacabables són el pa de cada dia del sector a aquesta escala.

Si ens preguntessin com ho hauríem fet nosaltres, segurament haguéssim optat per una estratègia molt més moderada, però constant i a llarg termini. Quins passos hi ha després d’aquest primer projecte? Què passarà si no compleix les expectatives? Abans de fer una aposta tan ambiciosa, potser haurien d’haver tantejat més el terreny i desenvolupar-la de forma més natural i progressiva; fer minijocs al voltant de la temàtica SX3 i publicar-los en un espai propi (ja ho havien fet fa anys i no entenem per què van abandonar-ho) o optar per productes més modestos, d’envergadura indie.

A més a més, no sabem fins a quin punt té sentit publicar un videojoc que no tingui res a veure amb la temàtica SX3. Si la CCMA no té incidència en l’aspecte creatiu del videojoc, seria simplement un actor inversor com qualsevol altre, amb les complexitats afegides que implica ser un ens públic.

I finalment, tal com han argumentat diversos aficionats de la comunitat, 550.000 euros d’inversió per un videojoc de primer nivell és una xifra curta i una aposta arriscada. Però quants videojocs ja publicats i d’èxit mundial contrastat es podrien traduir al català amb aquesta xifra i una mica de gestió de govern? La CCMA realment ha de tenir aquest paper d’agent actiu? Potser sí, però abans caldria que fessin molt més contingut periodístic sobre videojocs (especialment d’estudis locals i que incloguin el català), sigui amb programes o seccions televisives, pòdcasts o publicacions digitals.

De tota manera, cal donar un vot de confiança i donar suport a aquesta nova aposta. Si surt relativament bé, pot ser un punt d’inflexió pel sector dels videojocs a Catalunya i el futur del català. Per ara, la curiositat i les ganes de conèixer aquest primer projecte són enormes.