Phil Spencer va ser el miracle que necessitava Microsoft després del desastre organitzat per Don Mattrick l’any 2013 amb el llançament de la primera Xbox One. Com si veiéssim un fènix que reneix de les cendres, va saber posar-la de peu, fidelitzar un públic desencantat i atraure’n de nou. Bon catàleg, bons serveis o l’aposta per nous estudis interns en són algunes claus. A més a més, van aparèixer sagues i videojocs que mai havien arribat a les anteriors generacions: Yakuza, Kingdom Hearts, Shining Resonance, Valkyria Chronicles… Tot i això, hi ha un petit hàndicap que ennuvola i eclipsa, almenys en el meu cas, aquest gran estat de forma: les edicions físiques.

Fa uns dies, amb tota la il·lusió del món, vaig buscar Yakuza Kiwami (recentment estrenat a Xbox One) a les principals botigues de videojocs. Cap resultat. Em vaig quedar amb un pam de nas en adonar-me que no tenia edició física i només el podia aconseguir digital o a través del Game Pass. Fent una retrospecció, realment no em sorpren, ja que també va ocórrer fa poc amb NieR: Automata o Kingdom Hearts (em refereixo a la col·lecció que engloba la saga fins al segon joc numerat). Tres possibles compres frustrades; videojocs que surten més tard a Xbox One, més cars i sense edició física.

Edicions físiques streets of rage 4 xbox one

Sense anar més lluny, Streets Of Rage 4 s’ha estrenat fa un parell de dies; novament, no hi ha edició física per a Xbox One. No obstant això, ens sorpren que altres títols més desconeguts i de nínxol sí que en tinguin, com Tales Of Vesperia, Valkyria Chronicles (la quarta entrega) o Bloodstained. Com és possible que videojocs amb molta més repercussió només arribin en digital? Quins criteris hi ha? A què és deu aquesta incoherència? Aquesta situació també la veiem molt a Kickstarter, on moltes edicions físiques no contemplen Xbox One, com ara la de The Wonderful 101 Remastered.

Entenc que l’estratègia de Microsoft avui dia és apostar pel format digital i potenciar serveis com l’Xbox Game Pass o Project X Cloud, però el públic interessat en aquestes edicions físiques no comprarà en digital per molt bé que ho faci, sobretot sabent que Nintendo o PlayStation les tenen sempre. Qui només tingui Xbox One i consideri important aquest factor, potser es fa enrere de cara a la següent generació.

En resum, penso que és un detall més important del que sembla, ja que Series X tindrà lector Blu-Ray; no estaria de més poder ampliar la nostra col·lecció Xbox sense estar obligats a passar-nos al digital. Hi ha molta gent que és col·leccionista o simplement vol estar orgullós o orgullosa del que té, sabent que els videojocs sempre seran seus i no depenen de si tanquen o no els servidors.