‘Lua Xat’ és una aplicació per a dispositius mòbils que reuneix tota mena de jocs de taula tradicionals com el mus, el cinquet, les cartes, el parxís o fins i tot un bingo

El parxís que ens alleuja l’espera a l’aeroport quan fem un viatge amb amics, el típic bingo familiar de les sobretaules… Segur que hi heu jugat amb qualsevol de les moltes aplicacions mòbils clòniques que ronden per la Play Store, però ho heu pogut fer en català? L’estudi monstianenc Xalera.cat ha publicat ‘Lua Xat’, una aplicació que reuneix diversos jocs de taula tradicionals com el mus, el cinquet, les cartes, el parxis o fins i tot un bingo, i que permet fer partides en línia i interactuar amb gent de tot el món.

Segons l’estudi, Lua Xat està dissenyat per fomentar la interacció i la competició amistosa, tot i que també permet jugar en solitari contra la màquina: «El joc és el llenguatge universal que ens uneix a tots. No cerquem revolucionar el món amb cada llançament, sinó proporcionar una font sòlida i fiable d’entreteniment. Volem mantenir connectats amics i familiars a través dels nostres videojocs, que són fàcils d’entendre, però difícils de deixar», assegura el fundador de Xalera, Àlex Chimeno.

És evident que ‘Lua Xat’ no és una revolució pel món dels videojocs ni la classe de propostes que segurament ens agraden als jugadors més empedreïts, però sí que és un signe de normalitat el fet de poder jugar en català i en línia a tots aquests jocs tradicionals, especialment si és a càrrec d’un estudi local i compromès com Xalera: «en la simplicitat rau la clau de l’autèntica diversió», defensa Chimeno.

A més a més, és una bona aplicació perquè els més petits aprenguin a jugar, però també per fer accessible tots aquests jocs als més grans en un entorn lúdic cada vegada més digital. ‘Lua Xat’ està disponible actualment per a dispositius Android de manera gratuïta, però l’estudi ja està treballant per portar-lo aviat a iOS i el navegador dels ordinadors.

L’equip de Xalera es va formar el 2023 gràcies al programa “TU+1” de la Generalitat de Catalunya. Abans de ‘Lua Xat’, l’estudi ja havia publicat ‘Lua Bingo‘ i ‘Zodi Bingo‘, dos jocs també disponibles en català.