El Manga Barcelona és el punt de reunió friki per excel·lència per moltes de nosaltres. Enguany, tal i com ja va passar l’any passat, la fira se celebra a Fira Hospitalet, un espai que, sota el nostre punt de vista li queda com anell al dit. L’esdeveniment va obrir les seves portes el dijous dia 7 de desembre i va tancar el diumenge dia 10 del mateix mes, quatre dies plens d’activitats, paradetes, estands, ponències i presentacions.

L’esdeveniment reuneix alguns dels ingredients clau que acostumen a cridar la nostra atenció: exposicions de professionals interessants, zones per comprar tot tipus de cosetes que molen i el més important de tot: anuncis de material audiovisual en català.

Des de fa un any aproximadament, les fans de l’anime hem gaudit d’una època bastant bona: Haikyuu, Guardians de la nit, Black Clover, Sakura, Inuyasha… sèries boníssimes que hem pogut gaudir en la nostra llengua, així com pel·lícules d’estrena com Digimon 02: The Beggining, Slam Dunk, Doraemon, One Piece o Detectiu Conan.

Nosaltres, com no podia ser d’una altra manera, estem ben atents a les novetats d’animació que s’anuncien durant el saló. Han confirmat tres sèries que podrem gaudir en català: Assassination Classrom, Overlord i Eden’s Zero. Recordem que aquestes sèries no són les úniques novetats del catàleg: fa pocs dies s’anunciava l’anime de Naruto i el de Steins Gate, ambdues sèries ja disponibles a l’aplicació de l’SX3 (Naruto només compta amb un capítol de moment).

Malgrat que les novetrats són interessants, volem deixar palès que el treball que està tenint Selecta Visión amb la seva plataforma Animebox està sent molt pobre. Fa un any, pel saló passat es va presentar aquest nou projecte, un projecte construit amb la premisa de competir amb una plataforma com Crunchyroll o Amazon Prime -que compta amb un catàleg interessant i amb cosetes en català- i, per suposat, portant un catàleg en català amb cara i ulls, com us podeu imaginar pel que diem, no ha estat pas així.

Animebox tenia l’oportunitat de treure pit i donar al públic una opció en la qual les sèries comencessin a brollar amb una solvència pròpia, en comptes d’això, hem tingut un primer any buit; suposem que el que volen és vendre el producte físic que és el que deu donar benefici. Sigui com sigui, ens hagués agradat veure com evolucionava la plataforma i incorporaven material en català.

Vull deixar palesa la falta de consistència i treball per part de la empresa: creiem que hagués estat apropiat un espai a la ponència per parlar fil per randa de la platafoma, sembla que la estiguin deixant de banda. Esperem que la cosa millori i sigui una plataforma en la qual la gent pugui confiar per veure el contingut en català, tant les sèries com les pel·lícules que són propietat de Selecta.

El manga, per la seva banda, està gaudint d’una etapa notable. En un any hem tingut un repunt d’obres que han sortit en català: Dodoma, Grendel, Orange, Joc d’Heroïnes (Kaji Manga), One Piece, My Hero Academia, Bola de Drac, Haikyuu( Planeta), Wind Breaker (Distrito Manga), La meva experiència lesbiana amb la solitud (Fandogamia), Getter Robot, Mazinger Angels, Cutie Honey, Megaman (Osso), Berzerk Maximum (Panini), Jujutsu Kaisen, Chainsaw Man, Evangelion edició col·leccionista, Atac als titans edició col·leccionista, Sakura, la caçadora de cartes, Guardians de la nit, Look Back, Tokyo Revengers, Goodbye, Eri (Norma).

Com veieu, no són poques les opcions que tenim actualment i, ara que hem posat la primera marxa i ja hem agafat embranzida, ara toca demanar més i busquem la resposta de les editorials: com ha anat aquest any i què tenen preparat de cara a l’any que ve. Per part de Planeta Manga tenim tres novetats: Naruto que serà un format gran 3 en 1, Adolf i Uzumaki.

Per altra banda, Kitsune manga ens portarà El ratolí de la biblioteca i l’estimat Trigun en català, una de les meves preferides, Osso ens porta aquest any Kamen Rider i Ecc ens porta Gyo de Junji Ito. Depenent de com, i veient les respostes a les xarxes, hi ha molta gent que ha catalogat d’insuficients les ponències, així com les novetats de l’any en català; això, però, és una qüestió de gustos.

Què passa amb les altres editorials?

Hi ha editorials com Kitsune Manga que ens han soprès gratament anunciant dues bombes a la seva ponència. Panini, per exemple ens deia que necessitàven més tamps per evaluar si val la pena treure contingut després del llançament de Berzerk Maximum en català. Altres editorials com Ivrea o Milky Way, sembla que no aposten ni apostaran pel català malgrat tenir unes obres extraordinàries al seu abast que funcionarien molt bé en català (sobretot en el cas d’Ivrea).

Planeta Manga ha anunciat poques coses, sembla que volen tenir-ho tot molt ben apamat i anar llançant gradualment les sèries que saben que funcionen segur. No entenem, però, com és que no sabem res de Conan (edició marró) o Blue Lock, però temps al temps, tot arribarà amics i amigues! Norma, durant els quatre dies no ha anunciat res nou però és una de les editorials que sorpèn durant l’any així que mantingueu la calma que just hem tingut Atac als Titans i Sakura fa poc.

Kaji és la meva editorial preferida i a la que li donc tot el meu suport: és la única que ho dóna tot pel català i la seva línia només està dirigida al públic que vol llegir en català. Diumenge al migdia van treure un comunicat dient que volen continuar traient material però que han de reconsiderar coses i anar amb peus de plom. Esperem que la comunicació sigui una de les coses que millorin.

Finalment, i com heu pogut comprovar, les editorials estan apostant per lo segur: no estem veient obres romàntiques ni d’esports, tampoc obres per adults (amb alguna excepció comptada); és una de les poques coses que han d’anar millorant, necessitem diversitat i obres per tothom en català.

De moment, i en conclusió, ha sigut una bateria de novetats raonablement escueta però que, en el meu cas, per exemple, he tingut algunes sorpreses molt agradables. Crec, però, que editorials gegants com Planeta es podrien mullar una mica més (m’hagués agradat molt veure Gintama, Blue Lock o Inuyasha en català). Toca gaudir del que tenim i, a poc a poc, veurem com avança l’escenari del manga i l’anime en català, com ho heu vist vosaltres, expliqueu-nos-ho a les nostres xarxes que us llegim!