El passat 31 d’octubre l’espectacle començà i no va ser fins el 3 de novembre que dèiem adéu a un dels esdeveniments més esperats de l’any: el Saló del Manga de Barcelona. Plaça Espanya i el recinte de la fira donaven la benvinguda a tot tipus de gent que s’animà a passar un gran dia acompanyat i acompanyada de tot el que més els agrada del món del manga i l’animació.

En arribar, ens trobarem davant l’escenari principal, on les actuacions, concursos i altres activitats de caire similar eren el centre d’atenció de centenars de persones que es congregaven al voltant de la tarima per passar-hi l’estona.

Al voltant de la carpa s’hi acomodaren les paradetes de menjar que estarien a disposició del públic durant la seva estada. Amb una fornada d’activitats que duraren els quatre dies, l’escenari va rebre grans figures com algunes integrants del reconegut grup AKB48, l’actuació de Nyango Star, la final de cosplay d’aquest any o el xou de youtubers, els quals posaren en pràctica el seu carisma i habilitats per mantenir la gent entretinguda.

Manga Barcelona 2019

25 anys de manga i cultura nipona

Segur que heu sigut testimonis de l’evolució del saló i, tot i que a priori pot semblar que la cosa no varia, el creixement i les millores han estat notables. Aquest any ha estat el festival més gran i el que ha comptat amb més diversitat d’activitats de la seva història. Amb un espai aproximat de 78.000 metres quadrats, Ficomic oferí al públic un munt de propostes plenes de valor que aportaren novetats, diversió i enriquiren l’oci de tothom que trepitjà el recinte.

Manga Barcelona (aquest és el nou nom que rep l’esdeveniment), juntament amb Ficomic, han estat molt llestos a l’hora d’escollir el “què” i el “com”. Ens agradaria destacar, en primer lloc, l’exposició dedicada al 25è aniversari de la fira que posà en context a la gent i que permetia entendre la base de l’esdeveniment, així com del seu creixement.

La fira comptà amb la visita de grans personalitats i artistes internacionals com per exemple Atsushi Okhubo (Fire Force), Mizuko Kusanagi (Yona, princesa del Amanecer), Elsa Brants (Sálvame, Pythie), Sourya Sihachakr (Rojo), Ryota- H ( La ira de Bahamut), Aya Kanno (Réquiem por el rey de la Rosa), Homura Kawamoto ( Kakegurui) o Tsubasa Yamaguchi (Ella y su Gato).

Manga Barcelona 2019

Activitats a la carta

Un dels aspectes que crida l’atenció a molta gent és el fet de poder realitzar activitats relacionades amb el món de l’anime i el manga. Així doncs, una de les exposicions més interessants i que més van cridar l’atenció va ser Bola de Drac World Adventure, un recorregut visual pel món de l’estimada sèrie i manga del mestre Toriyama.

Per altra banda, el Manga Quest personalment em va semblar un encert total. Es tracta d’una activitat a l’estil stamp rally, en la que les i els participants hauran de recórrer la superfície en busca d’objectes que, en aquest cas, eren vint-i-cinc cartells que corresponien als anteriors cartells del saló.

Ets una persona que sap de l’univers del manga? Si és així t’hauries d’haver apuntat al MANGA OTAQUIZ amb el qual et podies lluir responent a les diverses preguntes que llançava la organització. El guanyador/a s’emportava a casa un preciat tresor i el títol d’Otakuking o Otakuqueen.

També hi era la Japan Experience, la Nihon Ryori i el Manga Kids, que recolliren el millor de la cultura japonesa i asiàtica amb activitats de lleure i gastronomia adaptats a tots els públics.

Manga Barcelona 2019

No contents amb tot això, al llarg dels dies també hi va haver espectacles dins dels pavellons, espais de softcombat, un taller d’anime, l’espai dedicat a Shin chan, un altre per a Doraemon i l’estand de l’escola Joso, disposada a ensenyar-nos com dibuixar manga i còmic.

En un dels pavellons hi havia un espai dedicat a Nintendo, empresa que va compartir les seves grans novetats amb el públic assistent com ara Luigi’s Mansion 3, Ring Fit o Pokémon Espada y Escudo.

Finalment, no podem obviar totes les botigues especialitzades congregades al palau. 221 expositors van ser els que van treballar dia i nit per fer d’aquesta experiència inolvidable. Figures, manga, còmic, marxandatge, sèries, pel·lícules, música, roba, accessoris… Un recull de tot tipus de material que la gent podia comprar fins que no els quedés ni un duro a la butxaca.

Un 25è aniversari com cal

Aquesta edició ens ha semblat la millor amb diferència. L’organització, que en altres anys ha estat l’epicentre de la majoria de les crítiques, ha estat excel·lent. La diversitat d’activitats i l’aposta per la cultura nipona ens ha semblat impecable. De fet, ens ha sorprès molt, ja que no ens ho esperàvem ni de bon tros. No només per les actuacions, concursos o botigues; els recorreguts per la història de l’esdeveniment o pels grans exponents de la indústria com Ozamu Tezuka o Akira Toriyama han aportat el valor necessari per fer d’aquesta edició un aniversari com toca.

No tot ha estat perfecte. Hem tornat a viure la poc agradable prohibició de no poder sortir per menjar, obligant-nos a pagar dins, així com la molèstia de no poder caminar pels passadissos ja que el palau, pobret, no dóna més de si. Malgrat això, volem felicitar a l’organització, expositors, col·laboradors, convidats i artistes per la bona feina i compartir amb nosaltres la passió de la cultura nipona.