Moltes grans empreses ja estan ultimant els preparatius de cara a la pròxima generació. Som davant d’una partida d’escacs a diverses bandes i amb jugades consecutives on els protagonistes fan els seus vaitots, tot i que no serà fins d’aquí uns quants mesos quan finalment veurem quins són els resultats d’aquests moviments estratègics. Microsoft és qui ha mogut peça avui, però no qualsevol peça; s’han revelat de manera oficial les especificacions tècniques completes de l’Xbox Series X, com serà el seu rendiment i altres detalls que no coneixíem fins ara.

Microsoft no anava de farol

Potència. Aquest és un mot que es fa servir sense mesura i sembla que engloba només el que veiem en pantalla, però no és del tot així. Multitasca, SSD, una resposta de comandament immediata, motor, físiques, estil visual… tot això també en forma part i defineix quin serà el resultat de la nostra experiència mentre juguem. Segons Microsoft, aquesta nova consola integrarà tot això i molt més, però de quina manera actuarà i què notarem nosaltres?

Velocitat és una paraula que escau fantàsticament a la premissa que us estem comentant. Microsoft ha publicat un parell de vídeos en els quals ens ensenyen quins són els temps de càrrega i l’acció de la multitasca de la consola. Recomanem que els hi doneu una ullada per veure fàcilment i sense entrar en dades tècniques com funciona la màquina i en què millora respecte l’anterior.

Temps de càrrega

Multitasca i inici de joc

Especificacions tècniques

Tot i que el que us hem explicat fins ara té la seva importància, el que determina la resta de components és la CPU. Intentarem explicar-vos tant bé com poguem què volen dir els numerots d’aquesta graella:

La consola basarà la seva arquitectura sobre els nous processadors d’AMD, en aquest cas l’AMD Zen 2. Aquest microprocessador de només 7 nanòmetres forma part de la tercera generació dels Ryzen (series 3000) llançada l’any passat i que ja permetia fer virgueries gràfiques. Tot el que esteu pensant serà possible: un molt bon rendiment gràfic i estabilitat d’imatges, velocitat de rellotge molt alt, raytracing, un sistema que permet millorar la latència d’accés a la memòria i millorar la velocitat d’execució en els processadors moderns (Spectre), entre d’altres.

Comptem amb ni més ni menys que 12 Teraflops de potència. Ho heu sentit tant que potser penseu que és una collonada, però no desconnecteu encara! Els FLOPS (Floating point Operations Per Second) és una unitat de mesura utilitzada per determinar el rendiment d’un equip. Existeixen els megaflops, gigaflops, teraflops, petaflops, exaflops, yottaflops i xeraflops. No cal entrar en més tecnicismes; penseu que la Xbox One X en té sis, mentre que la Series X en tindrà el doble.

Anem al gra. Tot això vol dir que tant la CPU com la GPU estan preparades per suportar molt més càlcul simultani (amb suport dels 4K natius a 60 i 120 imatges) i 8K. No en som pas tampoc uns experts, així que haurem de veure si el comportament de la consola fa honor a la teoria.

Xbox Series X specs

A més a més, comptarà amb un disc dur sòlid d’1TB NVME o M2, els quals són molt més ràpids que els SSD convencionals gràcies a la seva velocitat de lectura i amplitud de banda. Si sumem els 16 GB de RAM DDR6 que milloren en un 30% la velocitat dels DDR5 de l’Xbox One X, veurem incrementada la velocitat de transmissió i multitasca més de un 50%.

Per altra banda, tindrem entrades USB 3.2 (actualment són 3.0), les quals també haurien de millorar notablement el temps de velocitat i transmissió d’arxius. També hi haurà lector de Blu-Ray en 4K, suport per a 4K i 120 imatges per segon en videojocs i retrocompatibilitat amb les 4 generacions anteriors.

Matrícula d’honor

Ens esperàvem una màquina molt potent i així serà. Fins i tot més del que ens esperàvem. Podrien haver optat un disc dur sòlid normal i la majoria de públic no hagués posat cap pega, però s’han estirat amb l’M2. Podrien haver mantingut RAM DRR5 sense massa inconvenients, però han saltat a la DDR6. Aquests i altres detalls com els nous USB, refrigeració líquida o la retrocompatibilitat deixen palesa de moment la bona feina de Microsoft.

Si hi sumem que segurament ja hi ha un munt d’estudis treballant en videojocs per al sistema, que tindrem a l’abast altres maneres de jugar com Project X Cloud o que estarà perfectament capacitada per integrar amb garanties la realitat virtual, ens n’adonem que som davant d’una consola de nova generació amb totes les de la llei, plena de possibilitats i amb una vida útil que hauria de ser ben llarga.

La feina de l’equip de Phil Spencer ens ha semblat sensacional. Els calers? Bé, no serà barata, però estem segurs que ho valdrà. Recordem que es llançarà el nou Halo de sortida amb la consola, però segur que cau alguna altra saga important. Forza podria ser una opció viable i segura.