Des que la Nice One Barcelona (inicialment coneguda com a Barcelona Games World) es va dissoldre el 2019, Catalunya s’havia quedat orfe de grans fires de videojocs i només iniciatives independents com l’IndieDevDay aguantaven al peu del canó. Afortunadament, sembla que la cosa canviarà aviat, ja que Plataforma per la Llengua, la coneguda ONG del català, ha anunciat el naixement de SAGA, un saló del gaming que aspira a ser un referent de futur dins del sector als territoris de parla catalana.

Si bé els grans esdeveniments o salons de videojocs acostumen a no ser prou respectuosos amb la nostra llengua, evidentment aquest no en serà el cas. A banda d’oferir les últimes tendències del sector, SAGA tindrà la missió primordial de visibilitzar els videojocs, les competicions i les retransmissions d’esports electrònics en català. A més a més, organitzarà el lliurament dels primers Premis SAGA als millors videojocs en català, agafant el relleu dels antics premis GamingCat.

Videojocs, comunitat i competició

Pel que fa a l’espai firal, hi haurà estands d’empreses de videojocs i realitat virtual, centres formatius i comunitats de jugadors en català. Els assistents podran comprar-hi videojocs i provar-ne, i les empreses podran presentar-hi les novetats que llançaran al mercat amb versió en llengua catalana. També es preveu que s’organitzin tallers i conferències relacionats amb el món dels videojocs.

Per altra banda, s’habilitarà una zona de joc LAN amb títols diversos com Legends of Runaterra, Teamfight Tactics, FIFA 23, Call of Duty: Warzone, Magic: the Gathering, Hearthstone, Fall Guys, Fortnite, League of Legends i Valorant. Fins i tot s’hi podrà portar i connectar el teu propi ordinador o consola. De fet, aquests dos últims videojocs seran encara més protagonistes, ja que s’organitzaran partits i fases finals de competicions entre els millors equips de la lliga LIOP de Gamesports Electrònics.

SAGA, que se celebrarà el cap de setmana del 3 i 4 de desembre a la Farga de l’Hospitalet, «ha de marcar un abans i un després en el món dels videojocs i que ha de servir perquè la comunitat gamer vegi el català com una llengua vàlida i perquè les empreses constatin la importància de la comunitat gamer catalanoparlant». Ja es poden comprar les entrades i aviat se’n coneixerà tot el programa d’activitats.

Celebrem que hi torni a haver una gran de videojocs a Catalunya, i encara més que el català en sigui l’eix central. A més a més, ens enorgulleix formar part del jurat dels nous premis SAGA. Quines ganes!