Us imagineu, a ple 2023, un nou videojoc per a Game Boy, una consola que va sortir al mercat fa més de 30 anys? No només això, sinó que s’hi pugui jugar exclusivament en català? I per acabar-ho d’adobar, que tingui una edició física clàssica i completament funcional per a les màquines originals? One-Hit Wonder, desenvolupat per Aleix Pitarch, és una novel·la visual que ens situa en una ciutat futurista i ens explica fil per randa la trobada entre un iaio de 80 anys que havia sigut músic i l’Ismael, un jove que el reconeix perquè alguns dels seus discos l’havien marcat molt.
A partir d’aquesta premissa inicial, el videojoc enceta un munt de temàtiques i debats quotidians com l’autoficció, els records del passat, algunes dificultats de la vida de l’ancià o la inavitable transformació de la societat arran de la tecnologia i les noves formes de comunicació i socialització. De fet, la història s’explica al voltant d’un sistema de realitat virtual amb l’aparença d’una espècie de capellina que permet a la població adoptar una fisonomia diferent de la seva, a l’estil d’un videojoc o simulador de vida.
I tot això ho fa amb un llenguatge estrany, fins i tot tergiversat. amb mots o conceptes inventats, però amb una personalitat única que atrapa el jugador (o també pot passar al revés, que el desconcerti del tot). Alhora, val a dir que un dels secrets de la seva originalitat és el fet d’haver estat creat exclusivament en català; no es tracta d’una versió localitzada de l’original i es nota clarament en els seus diàlegs, que juguen amb els límits de la nostra llengua i que serien difícils de veure i entendre en altres idiomes.
Per altra banda, tot i les limitacions evidents de la consola quant als gràfics, ens trobem amb un estil artístic que combina retro i futurisme i s’inspira en l’animació japonesa i les novel·les visuals nipones dels anys 80 i 90. One-Hit Wonder ofereix una partida sense interrupcions d’una horeta aproximadament i, evidentment, també s’hi pot jugar a PC a partir de l’executable en navegador o la ROM que podeu descarregar gratuïtament a la seva pàgina web, també compatible amb cartutxos físics com Everdrive.

Edició física per a Game Boy
Finalment, destaquem la flamant edició física que el mateix Aleix Pitarch, amb la col·laboració dels companys de Nintenhype (la comunitat catalana de Nintendo), va treure fa uns mesos sota comanda i que justament avui tanca el termini de reserves per a la seva segona i última tirada. A banda del cartutx completament funcional a les màquines originals i la caixa personalitzada, inclou tres il·lustracions inèdites. Sense cap mena de dubte, One-Hit Wonder és un trosset de la història del videojoc en català.