Hi ha sagues o franquícies que han revolucionat un gènere i han mogut els ciments de la indústria del videojoc. Si feu una mica de memòria, segur que ràpidament me’n podeu posar uns quants exemples. N’hi ha una de molt especial, però, que no ha estat històricament un bany de masses, però sí que ha enamorat a tothom qui li ha donat una oportunitat fins convertir-se en una de les més reputades en l’actualitat. Avui parlarem de Persona, una d’aquelles sagues que han d’estar imprescindiblement al vostre currículum videojugabilístic. Amb motiu del llançament de Persona 5 Royal i la seva localització al castellà (sobra dir que també voldríem gaudir-la en català, però ja és una fita que arribi traduït de l’anglès), volem repassar què fa única aquesta franquícia i per què ha creat i seguirà creant escola dins dels JRPG.

The True Self

Generalment, els videojocs d’Atlus sempre han estat d’una qualitat extraordinaria. Persona és un spin-off de Shin Megami Tensei que, de fet, avui en dia ja és més popular que la mateixa saga canònica o principal. La primera entrega va veure la llum l’any 1996 a PlayStation però, com acostuma a passar amb aquesta mena d’obres, a Europa no el vam ni olorar; només el van poder gaudir a Nord-amèrica i al Japó. Revelations: Persona fou una ratxa d’aire fresc que marcà les pautes d’una nova època pel rol, una potent puntada de peu a tot el que ja estava establert, oferint noves mecàniques, situacions, i una jugabilitat inèdita i amb molta personalitat.

Tant és així que fou molt ben rebut pels seguidors del rol; Atlus s’establí com un d’aquells estudis de nínxol i el seu nom esdevingué pràcticament intocable. Dimonis, relacions socials, vida d’estudiant, trames obscures, línies argumentals interessants i recòndites són el plat combinat que ens va servir la desenvolupadora japonesa per fer ràpidament de la saga un dels màxims exponents del seu gènere.

Un dels punts més interessants de Persona és que els personatges es despullen emocionalment i el seu veritable “jo” surt a la llum. Fetitxes, gustos , problemes personals, intencions amagades, crims… quina és la veritable cara d’una persona? No podem negar que tots i totes amaguem part del que som per diverses raons; dins de Persona, tot això queda al descobert.

El temps, la confiança, la superació o l’amistat seran la clau perquè els personatges puguin ser ells mateixos. Els nostres companys s’obriran més i més durant la trama i, a poc a poc, els podrem conèixer tal com són. Nosaltres podrem accelerar el procés o, per contra, alentir-lo; una vegada tenen l’ànima lliure de càrrega emocional i el seu “jo” real veu la llum, un Persona lluitarà al nostre costat (i al seu), sempre llest per ajudar-nos a vèncer els dimonis o ombres que vulguin destorbar-nos.

Persona posseeix un dels millors “lore” de la història del rol. Engloba un seguit d’ingredients i els integra tan bé que probablement no tinguin rival: l’ús de la mitologia clàssica, arquetips demoníacs, tesis psicològiques reflectides dins del joc o trames dignes de la millor novel·la negre en son alguns exemples. I per si no fos prou, hi sumem un sistema de combat que s’ha anat polint joc rere joc, uns personatges que difícilment podrem oblidar, una banda sonora magistral i una dinàmica que ens permet crear vincles amb els nostres acompanyants i fer-nos més forts alhora.

You’ll never see it coming

Sabem que tot això que us estem explicant costa d’entendre si encara no us heu endinsat en la saga. És per això que volem transmetre un missatge ben clar: Persona 5 Royal acaba de sortir al mercat i per primera vegada amb localització al castellà. Elimineu qualsevol rastre de dubte que us rondi pel cap si teniu una PS4 i us atrau el rol. Us en fem cinc cèntims:

Persona 5 ens posa en la pell d’un grup d’estudiants que viuen una vida més o menys normal, cadascú amb els seus alts i baixos. El nostre protagonista pateix un seguit de situacions imprevistes que el fan viure una etapa una mica estranya (no us en direm res més per no esbudellar-vos la trama). De cop i volta, ens veiem envoltats d’una sèrie de problemes i situacions que hem de resoldre. De quina manera ho farem? Molt fàcil; ens colarem din del subconscient del nostre objectiu i li robarem el seu altre “jo”, aquell que ha creat dins seu i que no vol mostrar al món.

Dins de Persona som un superheroi, una persona normal realitzant actes extraordinaris, utilitzant eines entregades per la seva pròpia ànima amb les que podrà destronar el castell intern que causa un seguit d’efectes primaris i secundaris a la vida real. La cruesa amb la qual ens enfrontarem dins de Persona 5 reflecteix com n’és de versemblant el joc si el comparem amb la vida real. Crims, segrests, suïcidis, diners… Bé, no us vull dir gaire més, crec que ho heu entès.

En definitiva, estem davant d’una de les màximes expressions de l’art dins del videojoc. Persona 5 Royal és un títol excepcional amb unes qualitats que creen escola i que no deixaran ningú indiferent; si us agraden els JRPG, és el vostre joc. Investigueu, llegiu i proveu per treure el suc a aquesta prodigiosa saga que, per primera vegada, arriba en castellà i amb un contingut preparat per cremar hores i hores.