Al llarg d’aquesta generació hi ha hagut un munt de moments memorables i hem viscut tot tipus de situacions, la gran majoria d’elles extraordinàries. Hem sigut testimonis d’una infinitat de grans videojocs, el naixement de serveis excel·lents tant a consola com a PC i propostes com les ulleres de realitat virtual o el joc en streaming. Propostes que, per cert, van rebre inicialment una allau crítiques: “necessitem un munt de cables per jugar a les VR”, “podria anar una mica millor això…”, segur que les vau escoltar, llegir o sentir en alguna ocasió.

Moltes d’aquestes crítiques, independentment de si tenien part de raó o no, només buscaven mofar-se de la potència de les noves consoles o sistemes (el que no tenien; el seu era el millor, és clar). No és cap secret que s’infravalora, de manera intencionada i sense cap base tècnica, la feina de les empreses de la indústria. Com ja vam assenyalar poc després de les presentacions de les noves consoles, Sony i Microsoft volen, no només complir l’estàndard que ja ens havien promès per la generació actual, sinó també superar-lo amb escreix: 4K, 120 FPS, una velocitat de càrrega i multitasca impressionants

Tot això està molt bé, però hi ha res més que Microsoft, Sony o AMD puguin tenir en ment? Si no en teniu prou amb la força bruta, destacarem algunes propostes que sabem que són allà i que, per unes o altres raons, tant de hardware com d’infraestructura, no han acabat de funcionar tan bé com es preveia.

Revolució digital

Què me’n dieu de poder gaudir pesos pesants com Death Space, Bioshock, The Witcher, Project Cars 2, F.E.A.R., Tekken o Yooka Laylee als vostres dispositius portàtils? Segurament, a més d’un li agradaria agafar la seva tauleta, connectar el comandament i jugar a l’instant al que li vingui de gust. Geforce Now, Google Stadia o Project X Cloud en són el punt de sortida; encara els hi queda un bon tram per recórrer, però han demostrat que ja és possible jugar en streaming.

Podria ser clau l’arribada del 5G; les velocitats de descàrrega haurien de ser molt superiors (alguns mòbils ja el suporten). Quedaria veure com s’acaba implementant, de quina manera actua i fins a quin punt és accessible i ho pot aprofitar el públic general. Estem segurs que Playstation o Microsoft no es quedaran curts i oferiran un joc en streaming a l’alçada del que espera la majoria.

El núvol com a centre administratiu

Oi que mola la idea de tenir el mateix joc a qualsevol dispositiu, amb la mateixa partida sempre llesta per jugar i amb suport per a un munt de perifèrics? Títols com Overwatch o Halo al vostre mòbil no és pas un plantejament descabellat; si li afegim que s’hi pugui jugar amb els usuaris de la resta de plataformes, doncs encara millor. Siguis on siguis, amb el que vulguis, i amb qui vulguis: gens malament.

Està clar que aquest concepte és la repera, però per poder fer-lo funcionar amb garanties es necessiten molts recursos, tant a nivell de hardware com d’infraestructures (internet, servidors…). El que van ensenyar Sony i Microsoft la setmana passada no s’ha de mensyprear, ja que ens permetrà anar molt més enllà de que és visual: gaudir dels videojocs en companyia, jugant dins i fora de casa, al poble, a la ciutat… aquest serà un dels objectius clau de la nova generació.

Qui sap què més tenen entre les mans gegants com Microsoft, Sony, Nintendo, Intel, Google, AMD, Apple o Nvidia? No ens agrada dir blat fins que sigui al sac i ben lligat però, de moment, ens dóna la sensació que la potència de la nova generació anirà fins i tot més enllà del que hem comentat.

videojocs

Un futur meravellós

Esperem molt de Project X Cloud, Xbox Game Pass, Geforce Now, Stadia i Playstation Now; tenim ganes de veure el joc creuat entre plataformes integrat d’una manera perpètua i sense les limitacions actuals, el jocs guardats al núvol i l’streaming funcionant amb garanties, així com plataformes de realitat virtual accessibles per a tothom i amb un catàleg de videojocs que faci patxoca.

I pel que fa a videojocs, havent vist ja grans obres com God Of War, Final Fantasy VII Remake, Gears Of War 5, Forza Horizon 4, Project Cars 2, Ghost Of Tsushima, Luigi’s Mansion 3, Astral Chain o The Last Of Us Part II, ja no sé què podem esperar d’aquesta pròxima generació. No ens emocionem massa (per si després hi ha alguna patacada), però tampoc infravaloreu el que s’està anunciant; tindrem a l’abast propostes que no ens hauríem imaginat mai gaudir a curt i mitjà termini.

videojocs

De moment, només ens queda esperar, però està clar que amb la nova generació hi haurà una evolució, tant de possibilitats tècniques com als mateixos videojocs. Com ho veieu vosaltres? Sou optimistes o temeu que acabi tot en paper mullat? Nosaltres esperem poder tornar a rellegir aquest article d’aquí un temps sense veure’ns com uns innocents.