Ja sabem algunes cosetes de PlayStation 5, el nou hardware de la casa Sony, però toca que caigui el teló sencer (com a mínim, això és el que volem). Si tot va bé, Covid a part, és probable que la pròxima generació de PlayStation vegi la llum a finals d’any, conjuntament amb Xbox Series X. Microsoft ja ha deixat ben clar quina és la seva aposta per a la generació que ha de venir i per fi arriba el torn de rèplica de Sony; malgrat que ja sabem que tindrà unes molt bones especificacions tècniques, val a dir que encara són molts els dubtes al voltant de PlayStation 5, així que us volem recopilar tot el que sabem abans de la presentació de demà 11 de juny a les 22h. Comencem?

Fins ara, Sony ha deixat anar informació a comptagotes, però ja sabem com serà el seu comandament i quines són les especificacions tècniques de la consola. Comentem-les:

PlayStation 5  PS5

Val a dir que sobre el paper pinta molt bé; potència variable per a la CPU i la GPU (amb topalls de 3,5 GHz i 2,23 GHz respectivament) que promet adaptar-se als diferents nivells d’exigència gràfica dels jocs (i de retruc rebaixar la temperatura a la qual treballa el maquinari), memòria RAM ampliada… Com cada nova consola, la teoria és fantàstica i molt prometedora. Ara bé, anem a la part que com a usuaris ens interessa. Ja fa un parell de generacions que costa arribar a l’estàndard dels 1080p i 60fps (tot i que no ens treuen la pastanaga del davant). De fet, més títols dels que haurien no ho aconsegueixen.

Tanmateix, podem esperar que la nova consola de Sony gaudeixi de videojocs que puguin arrabassar aquest topall que només passant per serioses dificultats sembla superable, i fins i tot arribar a oferir resolució 4K i 30 FPS sense despentinar-se. Aquest és un dels principals punts que cal posar sobre la taula i que esperem gaudir definitivament tots i totes.

A més a més, comptarà amb un disc dur SSD que promet fer oblidar els temps de càrrega de PS4, gaudint així dels jocs sense haver d’esperar una eternitat entre pantalles, zones del mapejat (els que la tingueu, com és el meu cas, sabeu de què parlo), etc. Sony n’és conscient i en aquest sentit va mostrar un fragment de Spider-Man funcionant en una PlayStation 5 on s’apreciava clarament una millora considerable respecte a la versió de la seva predecessora.

I ja que parlem de Spider-Man, seguim amb la retrocompatibilitat, aposta clara de Microsoft que esperem li doni grans resultats. Sembla que Sony, en major o menor mesura, també hi apostarà per aquesta pròxima generació. De la conferència de Mark Cerny, sabem que ja han provat PlayStation 5 amb els 100 títols més jugats de PS4 sense errors de compatibilitat, una dada il·lusionant que podria decantar la balança a l’hora de comprar la màquina, sobretot per aquelles persones que estem recontentes amb la feina feta de PS4. El que no ha quedat clar és si serà extensible a PS3, PS2 i PSX o si es limitarà només a la predecessora més immediata.

Altres detalls com un àudio en 3D (anomenat Tempest Engine) al qual sembla que s’hi han dedicat amb especial interès i que promet millorar la qualitat d’àudio substancialment per a aquelles persones que disposin d’altaveus d’alta gamma (a parer meu, un aspecte que ben portat pot acabar d’arrodonir l’experiència de joc). I no ens oblidem tampoc del comandament, el DualSense, amb un disseny que personalment em resulta atractiu, però que d’entrada sembla força continuista (no necessàriament és quelcom dolent si ja funciona). Això sí, sembla que permetrà als programadors acostar més sensacions als nostres palmells, ajudant-nos a viure de forma més immersiva el que succeeix a la pantalla.

PlayStation 5 PS5 dualsense

No queda clar de què es tracta concretament, però se sobreentén que estarà relacionat amb la resposta hàptica, adaptació de la resistència dels gatells (per exemple, en tensar la corda d’un arc no respondrà igual que en disparar una arma), i potser resistència als sticks, funció què seria genial per a jocs de conducció. Tot això encara està per confirmar; no només per part de la mateixa Sony, sinó que caldrà veure si les desenvolupadores de videojocs sabran esprémer les seves possibilitats (ja veiem què passa amb el comandament de Nintendo Switch, per exemple). Tampoc s’ha parlat de l’autonomia o la qualitat dels sticks, aspectes de l’anterior generació que van generar malestar i que esperem que millorin.

No us enganyarem, l’equip de 3Dnassos tenim moltes ganes que la proposta de Sony funcioni i sembla que sobre el paper tot està preparat perquè així sigui. Toca esperar que ens acabin de desvetllar els dubtes que us mencionem amb la presentació de demà i encreuar els dits perquè la pròxima generació sigui encara millor que aquesta que hem viscut i ja comencem a acomiadar. Caldrà veure també quins títols hi surten, tot i que ja se n’han confirmat uns quants com Rainbow Six: Quarentine, Gods and Monsters, El Senyor dels Anells: Golum, Whatch Dogs: Legions, Godfall, entre d’altres.

Tots il·lusionants per a una generació on semblava que Sony s’adormia, que Microsoft li treia avantatge; és cert que podria ser així, però els que ja fa un temps que juguem sabem que cal ser prudents, doncs sovint la consola que dóna més alegries durant una generació no necessàriament és la que comença amb més força. Precisament d’això, Sony en sap una estona llarga.