Aprofitant que fins al 17 de juny se celebra una nova edició del Steam Next Fest, un esdeveniment en línia en què un munt d’estudis publiquen demos obertes i exclusives durant un temps limitat, us volem recomanar uns quants videojocs que podeu provar de franc, i no només això, sinó que també estan disponibles en català o l’afegiran per l’estrena al mercat. Aquesta vegada n’hi ha un bon grapat!

Molta atenció a aquest videojoc, de l’estudi danès Triband. És surrealistament divertit. En teoria conduïm un cotxe per un munt de nivells de plataformes, però serà un vehicle de tot el que et puguis imaginar menys anar sobre rodes: amb cames humanes, potes de girafa, hèlices d’helicòpter, aletes de tauró, dalt d’una bicicleta, dins d’una roda de hàmster… No li intentis trobar el sentit, perquè no en té pas.

«Aquest joc és entreteniment i no millorarà les teves capacitats al volant. En tot cas, les empitjorarà. De fet, cap membre de l’equip de desenvolupament ni tan sols té cotxe. Què és això de l’embragatge?»

Dit això, et faràs un fart de riure si toleres el sentit de l’humor absurd, amb diàlegs i jocs de paraules magistralment babaus. Però compte, que hi haurà alguns nivells ben punyeters que treuran el pitjor d’un mateix. ‘WHAT THE CAR?’, que s’estrenarà el 9 de setembre, no és l’únic videojoc d’aquest estil que ha fet l’estudi; l’anterior és ‘WHAT THE GOLF?’, que va tenir un gran èxit i també està disponible en català.

El desenvolupador en solitari Elendow fa temps que treballa en un altre dels seus petits (però molt interessants) projectes. El seu anterior videojoc, ‘Summoner’s Mess’, ens provocava estrès fent-nos perdre per desenes d’habitacions. Doncs ‘The Hookmarine’ farà estirar-nos els cabells de la frustració.

Controlarem un submarí averiat que ha d’escalar mar amunt amb un ganxo, però a més a més haurem d’arrossegar uns barrils contaminants i treure’ls fora de l’aigua. Compte, perquè cada vegada que el barril impacti contra un obstacle, vessarà líquid tòxic. En el mode arcade de la demo no té importància i només voldrem fer el millor temps, però quan juguem el mode història potser fa sentir-nos culpables.

També en solitari, la desenvolupadora i compositora Raquel G. Cabañas ha creat un videojoc emotiu i desafiant alhora, en què hem d’obrir pas a dos personatges al ritme de la música fins que arribin a trobar-se: un gos i el seu amo, dos joves enamorats, una àvia i el seu nét en temps de covid…

Cada personatge s’encarrega d’una part de la cançó. Potser toquen instruments diferents, o potser un porta la melodia i l’altre l’acompanyament. Pots perfeccionar cada personatge per separat, però per superar el nivell hauràs de coordinar les dues mans i fer-los avançar alhora. Has de confiar més en la oïda que en la vista; un cop dominis tota la cançó, podràs jugar fins i tot amb els ulls tancats!

‘Encounters: Music Stories’, ja disponible a Switch i mòbils, s’estrenarà a Steam el 17 de juliol.

L’estudi barceloní Grimorio of Games ens presenta el remake de ‘Sword of the Necromancer’, un videojoc que ens situa en una masmorra laberíntica i té la particularitat de poder reviure els enemics que derrotem i convertir-los en aliats que lluitin al nostre costat. ‘Resurrection’ passarà del 2D pixelat a un 3D que, a part del canvi visual, permetrà afegir noves mecàniques de lluita, entre altres millores.

A diferència de l’original, podrem configurar la IA dels monstres que invoquem per harmonitzar-los amb la nostra estratègia de combat. També es refaran les escenes il·lustrades i n’hi haurà de noves per explicar amb més profunditat la «tràgica història d’amor» de les dues protagonistes, Tama i Koko.

‘Sword of the Necromancer: Resurrection’ s’estrenarà a finals d’estiu a PC i les principals consoles.

Interessantíssima proposta d’una col·laboració catalanoeslovena, que adapta a videojoc el llibre de lògica i trencaclosques ‘LOK’. Totes les proves es basen en una quadrícula de rajoles blanques i negres; a partir de la formació de paraules concretes (LOK, TLAK, TA…), les haurem de pintar totes de negre.

Cada paraula tindrà un efecte diferent. Per exemple, si formem LOK podrem pintar lliurement una segona casella, però si unim TLAK en seran dues. A poc a poc es complicaran les paraules i les quadrícules, per fer-nos rumiar de valent fins a trobar l’ordre correcte. Amb una estètica minimalista, els moviments són plaentment fluïds; malgrat la seva dificultat, aconsegueix molt bé transmetre una sensació zen.

Sens dubte, una adaptació que fa molt bona pinta; ‘LOK’ Digital’ s’estrenarà aquest any a Steam.

El més que conegut desenvolupador Carlos Coronado és a punt d’estrenar la segona entrega de la saga ‘Horror Tales’. L’anterior, ‘The Wine’, ens feia explorar la capital abandonada d’un arxipèlag mediterrani després d’una pandèmia. En canvi, ‘The Beggar’ navega entre el terror i la ciència-ficció apocalíptica: controlarem l’espaitemps i ens enfrontarem a un monstre que canviarà de forma constantment.

A diferència d’altres videojocs seus, en què estàvem completament indefensos i només podíem patir i fugir, en aquest cas sí que podrem lluitar, amb poders sobrenaturals com canviar del dia a la nit o crear inundacions i tempestes elèctriques. Això sí, gaudirem com sempre d’un apartat visual punter gràcies a «tota la potència d’Unreal Engine 5 i Nvidia DLSS», eines que Coronado sap esprémer al màxim.

‘Horror Tales: The Beggar’ s’estrena ben aviat, el 17 de juny, a PC i PlayStation 4/5.

L’editora barcelonina JanduSoft publica un videojoc de plataformes en 2D, en què un grup d’herois amb diverses habilitats ha de salvar el món d’una invasió alienígena. Amb un estil visual que homenatja els clàssics retro, haurem de superar una vintena de nivells plens d’obstacles i enemics, i alhora rescatar fins a cinc persones i un gosset. No té més misteri: nostàlgia modernitzada i acció de la bona.

‘Basureroes: Invasion’ s’estrenarà aquest any a Steam i també a les principals consoles.

El jove estudi barceloní Momiji Games, fundat el 2023 arran d’un projecte final de màster, ens porta una aventura d’apuntar i clicar en 3D i primera persona amb pinzellades de terror. Ens despertem atrapats en un motel abandonat, sona el telèfon i ens diuen que hi ha algú perillós rondant pels passadissos.

Haurem d’explorar les habitacions, ambientades amb mobiliari dels anys 60, i resoldre els puzles per descobrir què ha passat i com escapar. ‘No Vacancy Tonight’ arribarà aquest any a Steam.

Finalment, hi ha altres videojocs que inclouran el català, però que encara no està disponible a la demo. Per exemple, des d’Abylight Barcelona ens presenten ‘Citadelum’, un constructor de ciutats ambientada en l’antiga Roma que està tenint molt bona crítica; l’estudi valencià DevilishGames publicarà ‘Nimbusfall’, un boss rush amb acció a dojo i una estètica 2D pixelada; JanduSoft i Eric Rodríguez estrenaran aviat ‘Farlands’, un simulador de granja ambientat en l’espai exterior; i el desenvolupador k148 ens porta ‘DETECTIVE – The Motel’, un videojoc de deduccions en què haurem de resoldre un crim complicat.

Recordeu que el Steam Next Festival s’acaba el 17 de juny, per tant és possible que algunes d’aquestes demos ja no estiguin disponibles després. És l’esdeveniment on hem trobat més demos disponibles en català, així que podem esperar una segona meitat de 2024 generosa de nous llançaments.