Sony només ha deixat un parell de dies a Xbox perquè gaudeixi del seu moment de glòria; Mark Cerny, un dissenyador i programador veterà de la indústria i actual cap de hardware de PlayStation, ens ha explicat en directe nous detalls sobre PS5 i la seva arquitectura. Gairebé una hora d’informació i xerrameca tècnica teòrica, però encara no ens ha quedat massa clar com funcionarà la consola a la pràctica. Haguéssin vingut bé un parell de demostracions o comparatives, tal com vam veure fa poc amb l’Xbox Series X. Tampoc sabem encara l’aparença de la consola. Tot i això, vegem tot el que hem pogut extreure i cal destacar de la retransmissió de Sony.

Posi’m un descafeïnat, si us plau

Sony ha volgut donar-nos una classe d’informàtica avançada. Fora bromes; ens ha semblat molt interessant, però el cert és que ens hem quedat al final una mica amb el moc penjant, ja que no hem vist cap demostració visual dels prodigis tècnics dels quals ha fet gala PS5. Abans de res, us oferim la taula d’especificacions perquè veieu les entranyes de la consola.

El primer que ens ha cridat l’atenció és que comptarà amb l’AMD Zen 2, un processador molt potent capaç de fer front a una resolució de fins a 4K sense problemes i les 90-120 imatges per segon. Ara bé, fixem-nos que la velocitat màxima és de 3,5GHz (Cerny ha puntualitzat que la velocitat normal serà de 2.3) en comptes dels 3.8GHz de la Xbox Series X.

La GPU serà una autèntica bèstia amb 10.8 Teraflops que ajudaran a renderitzar tot allò que ens puguem imaginar: ray tracing, textures en 4K, velocitat de imatges i molt més. Si bé és cert que no arriba a ser tant potent, a priori, com la seva competidora directa, haurem de veure fins a quin punt pot ser o no determinant en el rendiment de videojocs que requereixin una càrrega gràfica especialment elevada. A vegades, no només compta la força bruta; cal saber utilitzar-la.

A tot això, hi hem de sumar que comptarà amb un disc dur SSD (sense arribar a ser l’M2 de l’Xbox Series X) de 825 GB. PlayStation ha assegurat que és un disc dur més apropiat, ja que l’M2 no el podríem canviar amb tanta facilitat com voldríem. Per altra banda, tindrà 16 GB de RAM DDR6 que ajudaran a la càrrega, sistema operatiu, renderitzat i tasques multifunció.

També han confirmat que podrem ampliar la memòria externa via HDD i que podrem gaudir de contingut multimèdia a 4K; ja era hora. No sabem, però, quin tipus de sistema de refrigeració hi haurà. Suposem que optaran per un sistema líquid en comptes del convencional, però no podem posar la mà al foc.

Pel que fa a la retrocompatibilitat, si bé és cert que Sony sempre n’ha passat una mica de llarg, aquesta vegada sí que n’hi haurà. Tot i això, només podrem gaudir únicament els 100 videojocs més populars PS4; res de PS3, PS2 ni PS1. Bastant descafeïnat tot plegat.

Finalment, PS5 integrarà àudio en 3 dimensions, una tecnologia que permetrà a l’usuari saber d’on ve cada soroll amb una precisió inèdita. Desafortunadament, tampoc ens n’han fet una demostració; haurem de jutjar-ho quan tinguem la consola a les nostres mans o pregar perquè Sony s’estiri una mica.

Una resposta a mig gas

Sony no ha enfocat del tot bé aquesta presentació. Si bé és cert que ens ha semblat interessant l’exposició detallada sobre cada una de les parts que compondrà PS5, no n’hem tret res en clar. Les xifres sobre el paper no determinen sempre la millor compra. Tant o més important són els seus videojocs i veure per tu mateix com funciona la consola. No tenim ni una cosa ni l’altre.

Des del nostre punt de vista, ha estat una conferència dedicada a desenvolupadors i a un públic bastant entès sobre tecnologia, no pas per a gent que, per damunt de tot, vol jugar. Hagués estat millor veure el disseny de la consola, un tastet del menú o demostracions del seu rendiment o millores respecte PS4.

De moment, no podem concretar més; des del mateix blog de Playstation només s’han dignat a fer un molt breu resum de les característiques. Res de videojocs, demostracions, aparença ni comandament… I per acabar-ho d’adobar, en principi no s’ha imposat en cap aspecte a la seva competidora directa.