La VDJOC recull més de 150 videojocs en català; per ajudar-vos a destriar entre tota l’oferta, us oferim una sèrie d’articles amb tres recomanacions per capítol

Coneixeu la dita popular bo i barat s’han de barallar? Doncs no en feu gaire cas si parlem de videojocs. Oblideu-vos, almenys per aquesta ocasió, de les grans produccions que suposadament han de ser tota una revolució i que a l’hora de la veritat moltes no justifiquen els setanta euros que ens claven. La breu història d’aquest art ens ha ensenyat que per gaudir dels videojocs no fan falta tantes floritures.

És per això que en aquest capítol us recomanem tres videojocs en català que podeu comprar pel preu d’un cafè. Bé, potser d’un cafè que prenguem a Passeig de Gràcia o la Rambla, però ja podeu entendre per on anem sense haver d’espatllar el ganxo del titular: tres videojocs bons, bonics i, sobretot, barats.

SUMMONER’S MESS (Elendow, 2021)

Si us agrada trencar-vos el cap amb laberints, aquest videojoc és per a vosaltres. ‘Sumonner’s Mess‘ ens situa en una mansió amb més de 125 habitacions. Amb un estil visual pixel art i flaire arcade, anirem de sala en sala amb l’objectiu de trobar els grimoris sagrats abans que s’apagui el foc de la nostra torxa.

Així doncs, no us penseu que teniu tot el temps del món per trobar el camí correcte… Si us quedeu a les fosques, la bèstia maligna que heu invocat sense voler no tindrà pietat! Serà clau la gestió que feu del foc restant de la torxa (que podreu recarregar en algunes sales) i la vostra habilitat de memoritzar i fer-vos un mapa mental de la distribució i les zones decisives (objectes, portes, sales on queda foc…).

summoner's mess català videojoc vdjoc

El joc té certa mala llet, ja que moltes habitacions són similars i és fàcil confondre’s, i la sensació d’estrès que provoca el fet de veure com va minvant la llum en pantalla està molt ben aconseguida si tenim en compte la seva simplicitat visual i mecànica. El trobareu per 2,99€ a Itch.io i Steam.

WHISPIKE SURVIVORS (Grimorio of Games, 2023)

Si coneixeu ‘Vampire Survivors‘ i us agraden tot el seguit de succedanis que han sorgit durant la febre dels últims anys pel subgènere de la supervivència d’hordes d’enemics, no cal que us ho rumieu gaire: ‘Whispike Survivors‘ n’és un més, amb els seus matisos i particularitats, però és una aposta segura.

En cas que no hi estigueu tan ficats, aquesta classe de videojocs es basa en rondes de combats amb molts enemics en pantalla i acció a dojo, en què és clau tant l’habilitat motriu a l’hora de controlar el personatge com la gestió estratègica de les nostres armes i habilitats especials.

whispike survivors videojoc en català sword of the necromancer grimorio vdjoc

Ara bé, ‘Whispike Survivors‘ hi afegeix un matís força interessant que el diferència dels seus homònims: ho combina amb un simulador de granja, tot embolcallat amb el lore del seu videojoc franquícia, ‘Sword of the Necromancer‘. De fet, controlarem un dels seus monstres i lluitarem contra altres criatures per fer-lo més fort, alhora que cuidem la nostra granja de whispikes per posar-los a punt per al combat.

Les criatures amb les quals podrem lluitar neixen de llavors que podrem plantar i personalitzar. Així, si cultivem en jardineres veïnes, és possible que sorgeixin criatures híbrides que combinin característiques i habilitats. També podrem aconseguir llavors que deixaran anar els enemics que derrotem. No espereu l’obra magna del gènere, però és força curiós. El trobareu disponible a ordinador i consoles per 2,99€.

MECHANIKA (Mango Protocol, 2015)

‘MechaNika‘ és el videojoc amb què va debutar l’estudi barceloní Mango Protocol, especialitzat en aventures gràfiques d’apuntar i clicar que comparteixen un mateix univers temàtic, conegudes com a Psycothic Adventures. En aquesta primera entrega coneixerem la Nika, una nena espavilada que no encaixa en aquest món… i per això planeja construir un robot i aniquilar tot allò que no li agrada.

«Jo, Nika Allen, de 7 anys, estic farta d’aquest món. Els meus pares no es preocupen per mi. El meu germà no em fa cas. A l’escola no m’ensenyen res útil. Hi ha moltes coses que no són guais, per això destruiré tot el que no mola. Amb MechaNika arrasaré i eliminaré les coses i la gent que no m’agraden. Començaré per casa meva. Després el col·legi. Tota la ciutat. El planeta sencer. Acabaré amb tot allò avorrit i inútil i aquest món serà molt millor».

mechanika vdjoc videojoc en català

Així doncs, hauràs d’ajudar la Nika a construir el seu robot mentre resols trencaclosques i coneixes les històries de personatges ben estrafolaris. Les Psycothic Adventures es caracteritzen per tenir una bona dosi d’humor negre, sàtira al voltant de temàtiques tabú i referències a un munt d’elements socials i culturals com altres videojocs, pel·lícules, anime o música. Són obres úniques i amb molt carisma.

Un cop hàgiu completat ‘MechaNika‘, us recomanem continuar amb ‘Agatha Knife‘, que ens explica la història d’una nena que odia les hortalisses i vol instaurar la religió del carnivorisme (l’Agatha ja apareix prèviament a ‘MechaNika‘). I tota aquesta història la culminareu amb ‘Colossus Down‘, en què la Nika per fi ha aconseguit construir el robot i pot donar llum verda al seu pla de destrucció desenfrenada.

Per sort, i per no desviar-nos del propòsit d’aquest capítol, ‘MechaNika‘ és el videojoc més econòmic de la trilogia, així que és una bona manera d’endinsar-vos en aquest univers creatiu tan interessant. El teniu disponible a dispositius mòbils per 1,99€ (també a ordinador i consoles, però a altres preus).

Us n’hem recomanat tres, però hi ha més videojocs en català interessants i per a totes les butxaques. Sou de fer partidetes curtes o d’immergir-vos en una bona aventura? Busqueu l’adrenalina de l’acció i el combat o el relax de l’exploració? O potser voleu passar una nit de sobresalts? En qualsevol cas, que sigui en català; remeneu la VDJOC i ben segur que trobareu el vostre pròxim videojoc preferit.

Vols més recomanacions? Capítol anterior: tres videojocs en català per a dispositius mòbils i tauletes

Aquest article és contingut patrocinat en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística.