La VDJOC recull més de 150 videojocs en català; per ajudar-vos a destriar entre tota l’oferta, us oferim una sèrie d’articles amb tres recomanacions per capítol

Avui en dia, tenir un mòbil o una tauleta és com portar una consola de butxaca. Això ha permès que els videojocs siguin molt més accessibles i arribin al gran públic. Qui no coneix l’època daurada del ‘Candy Crush’, la febre del ‘Pokémon GO’ o el regnat de ‘Subway Surfers’, que supera el bilió de descàrregues? A més, els dispositius són cada vegada més potents, fet que ha permès l’arribada de videojocs punters com Fortnite, Call of Duty o Genshin Impact, entre altres sagues nascudes a ordinador i consoles.

Ara bé, el mercat de videojocs mòbils és un pou sense fons; s’hi amaguen verdaderes joies, però també arrossega certa mala fama a causa de la proliferació d’aplicacions clòniques, de dubtosa qualitat i, en moltes ocasions, més semblants a una escurabutxaques que cap altra cosa. És per això que en aquest capítol us volem recomanar tres bons videojocs disponibles en català per a mòbils i tauletes.

JELLYFISHERS (Goca Games, 2020)

Podríem dir, salvant les distàncies, que és una espècie de videojoc de Pokémon sobre meduses, amb 150 criatures per atrapar i evolucionar. ‘Jellyfishers’ té lloc en un món ple de jellies, unes criatures semblants a les meduses que provenen d’un altre planeta; el nostre objectiu serà pescar-ne tantes com puguem per enviar-les de tornada. Hi ha diverses platges per visitar, cadascuna amb diferents hàbitats de jellies, que generarem nosaltres mateixos comprant tota mena d’esquers. Per capturar-les, haurem de superar a temps un minijoc senzill basat en fer lliscar el dit per la pantalla en diverses direccions.

Tot i això, la teca de ‘Jellyfishers’ la trobem en les seves pinzellades de RPG, ja que aporten una profunditat molt interessant a la simplicitat del minijoc i al fet de col·leccionar. A banda dels diferents tipus d’esquers, podrem millorar les nostres habilitats de pesca (més temps per completar el minijoc, més efectivitat per cada lliscament…) amb equipament pel nostre personatge, des de peces de roba fins a objectes ben peculiars com una bola de discoteca o una làmpada de lava.

jellyfishers videojocs català vdjoc

‘Jellyfishers’ és un videojoc petitet, fet per una sola persona, però es nota que hi ha posat molta estima; és visualment bonic, té una idea força original al darrere i és honest amb la monetització, que és poc intrusiva i està molt ben integrada (per exemple, pots veure anuncis a canvi de recompenses pescant uns televisors que apareixen de tant en tant a l’aigua). Està disponible gratuïtament a iOS i Android.

VERY LITTLE NIGHTMARES (Alike Studio, 2019)

‘Little Nightmares’ va ser un dels grans videojocs independents de 2017. Una aventura de terror que ens posava en la pell d’una nena atrapada dins d’un misteriós navili i perseguida per ànimes corrompudes d’allò més pertorbadores. Gràcies a una ambientació immersiva i un molt bon disseny de nivells, Tarsier Studios i Bandai Namco van aconseguir que el gènere dels trencaclosques tornés a ser protagonista.

Arran d’aquest èxit, el 2019 es va publicar una preqüela sota el nom de Very Little Nightmares, curiosament només per a dispositius mòbils, i desenvolupada des de Barcelona per Alike Studio. Evidentment, també és un videojoc de terror, que segueix la línia del seu germà gran i manté completament la seva essència; la protagonista desperta en un palau laberíntic ple d’enemics i haurem d’ajudar-la a escapar passant per totes les habitacions i resolent els diversos trencaclosques.

very little nightmares remenant la vdjoc videojocs en català

‘Very Little Nightmares’ és un dels millors videojocs en català que hi ha per a mòbils i tauletes, sobretot si t’agraden els trencaclosques i el terror. És visualment espectacular, té una gran banda sonora i no té publicitat pel mig. Està disponible a iOS i Andriod per 4,99€, però us assegurem que paga la pena.

TOP TROOPS (Socialpoint, 2023)

‘Top Troops’ és un videojoc de rol i estratègia de temàtica medieval en què has de conquerir nous territoris i fer créixer el teu regne. La mecànica de joc es basa en la fusió de més de 50 classes de tropes per crear els millors exèrcits, pujar-los de rang i fer-los lluitar en batalles automatitzades.

Val a dir que s’emmarca dins d’un gènere força habitual en els videojocs de gran abast per a mòbils, però té particularitats que el fan interessant, amb un aspecte visual atractiu i un sistema de micropagaments estàndard pels temps que corren. Ha sortit fa poc, però està cridat a ser un èxit mundial.

Està en constant actualització, però ja té bastant contingut i t’hi pots passar hores i hores jugant, amb el factor afegit del multijugador en línia. Està disponible gratuïtament a iOS i Andriod.

Top Troops videojoc en català de Socialpoint

Us n’hem recomanat tres, però hi ha més videojocs en català interessants per a mòbils i tauletes. Sou de fer partidetes curtes o d’immergir-vos en una bona aventura? Busqueu l’adrenalina de l’acció i el combat o el relax de l’exploració? O potser voleu passar una nit de sobresalts? En qualsevol cas, que sigui en català; remeneu la VDJOC i ben segur que trobareu el vostre pròxim videojoc preferit.

Vols més recomanacions? Capítol anterior: tres videojocs en català pioners

Aquest article és contingut patrocinat en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística.