La VDJOC recull més de 200 videojocs en català; per ajudar-vos a destriar entre tota l’oferta, us oferim una sèrie d’articles amb tres recomanacions cada capítol

Ara que ja s’acosten les vacances i el sol comença a picar, us volem recomanar tres videojocs en català ideals per jugar qualsevol tarda xafogosa d’estiu, per a tots els públics i de diverses temàtiques. Res de videojocs feixucs (no ens embrollarem amb una aventura o un trencaclosques que ens faci suar més del compte), sinó propostes lleugeres i disteses que ens ajudin a oblidar una mica la calor.

No hi ha millor videojoc per combatre la calor que un que ens situï dins de l’aigua. A Carlos Coronado se’l coneix sobretot per ser un mestre del terror, però en aquest cas va combinar dues de les seves grans passions, els videojocs i el submarinisme, per crear ‘Koral’, una experiència relaxant i sensibilitzadora que ens convida a explorar l’ecosistema marí tal com ell el percep quan vesteix de neoprè.

Dotarem de voluntat un corrent marí amb la missió de recol·lectar energia curadora i reviure els esculls coral·lins malmesos. I és que Koral no és només un videojoc per gaudir-lo, sinó també per sentir-lo, fins i tot per aprendre’n. Durant el viatge, coneixerem com algunes activitats humanes, com per exemple la pesca amb dinamita, maten els coralls i perjudiquen greument la flora i fauna marina.

Koral videojoc en català vdjoc

Coronado va viatjar en veler per familiaritzar-se amb tots els elements dels paisatges marins, els quals recrearia posteriorment a partir de siluetes dibuixades a mà, com ara les boies ecològiques de Portlligat, que no aixafen els prats de posidònia com les de formigó

En algunes ocasions, serà de manera més explícita, amb finestres de text com si ens ho expliqués el mateix autor. D’altres vegades, de forma més subtil, sense paraules i transmetent el missatge amb un joc excel·lent entre una monotonia cromàtica apagada i l’espectacle visual de les intenses explosions de color que provocarem quan l’energia curadora torni a la vida un escull coral·lí malmès.

‘Koral’ és una experiència curta i relaxant amb un toc sensibilitzador molt escaient avui en dia, que combina alguns trencaclosques senzills amb seqüències més contemplatives. Us recomanem que la gaudiu amb auriculars i us deixeu endur pel corrent. Disponible a ordinadors i Nintendo Switch.

Els videojocs esportius han virat cap a un realisme que fins i tot es poden fer feixucs si no en som aficionats empedreïts. De vegades, simplement ens pot venir de gust fer una partideta ràpida i divertida, sigui amb amics, família o sols contra la màquina (qui no recorda l’absurd però addictiu ‘Wii Sports’?). Doncs tota aquesta essència arcade de la vella escola la trobem a ‘Super Volley Blast’.

No et preocupis si del voleibol amb prou feines en saps les normes bàsiques, ja que la jugabilitat de les partides és bastant simple (fàcil d’aprendre, no tant de dominar) i només necessitaràs quatre botons: saltar (X), rematar (Y), fer un globus (A) i passar-li la pilota a un company (B). Aquesta senzillesa mecànica, embolcallada amb un estil visual cartoon ben maco i un toc d’humor i paròdia d’alguns personatges famosos, el fan un videojoc apte per a grans i petits, experts i jugadors més casuals.

El voleibol és un esport poc explorat als videojocs i alhora traspua estiu per totes bandes, amb escenaris com la platja de Barcelona

A més a més, un dels modes de joc et permet afegir normes i condicions esbojarrades com una pista congelada, una pilota bomba, poder fer només dos tocs o una pilota “pollastre” que s’escapa. Al final, el voleibol és més aviat una excusa, podria ser qualsevol altre i la fórmula continuaria sent divertida, però l’hem triat per allunyar-nos una mica dels esports més habituals i sobradament mastegats als videojocs.

Sapigueu, però, que ‘Super Volley Blast’ forma part d’una trilogia de videojocs amb el mateix enfocament, en què també trobem el futbol i el tenis. De fet, el 2021 es va estrenar ‘Super Sports Blast’ una recopilació que els inclou tots tres. Els trobareu disponibles a ordinadors i les principals consoles.

No pot haver-hi un videojoc més adient per l’estiu si el porta al seu propi títol, oi? ‘Summer in Mara’ és una aventura en solitari per gaudir amb calma que ens situa en un arxipèlag tropical, en què haurem d’ajudar la petita Koa a cuidar la seva illa. Tot i que segueix el fil d’una història amb una sèrie d’objectius i enemics, el joc no t’exigeix res en cap moment ni et fa perdre. Simplement, pots anar al teu aire: ara cultivo unes pastanagues, ara pesco, ara busco un tresor, ara li dono unes carícies al gosset…

És un videojoc farcit de contingut, amb més de 150 objectes per crear, 300 missions de tot tipus, més d’una vintena de personatges per conèixer, diverses habilitats per dominar, illes per explorar amb un vaixell que pots anar millorant a poc a poc… tu tries què vols fer i amb quina actitud jugar-hi.

No és que sigui un joc fàcil, sinó que és molt accessible i es pot gaudir de moltes maneres; compreu-lo sense por per a nens i nenes

Si li doneu una oportunitat i us agrada, sapigueu que no fa massa es va estrenar ‘Koa and the Five Pirates of Mara’, un videojoc desenfadat de plataformes que s’ambienta en el mateix univers i també protagonitza la petita Koa (de fet, el vam recomanar en un dels capítols anteriors).

‘Summer in Mara’ està disponible a ordinadors i les principals consoles. A més, ambdós videojocs es poden trobar fàcilment a les botigues, amb edició física per a Nintendo Switch i PlayStation.

En aquest capítol us hem recomanat tres videojocs per combatre la calor, però n’hi ha de tots colors. Sou de fer partidetes curtes o d’immergir-vos en una bona aventura? Busqueu l’adrenalina de l’acció i el combat o el relax de l’exploració? O potser voleu passar una nit de sobresalts? En qualsevol cas, que sigui en català; remeneu la VDJOC i ben segur que trobareu el vostre pròxim videojoc preferit.

Vols més recomanacions? Capítol anterior: tres videojocs en català musicals

Aquest article és contingut patrocinat en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística