La VDJOC recull més de 150 videojocs en català; per ajudar-vos a destriar entre tota l’oferta, us oferim una sèrie d’articles amb tres recomanacions per capítol

Aprofitant que ja entrem en dates nadalenques, aquest capítol de la sèrie ‘Remenant la VDJOC’ el dedicarem als pares i mares indecisos que vulgueu regalar un videojoc als vostres fills. Comprar un videojoc per a una altra persona sempre és complicat, sobretot en edats infantils o juvenils, i especialment si ens allunyem de les propostes típiques que tots coneixem. Videojocs com FIFA, Pokémon o Fortnite són apostes segures, però malauradament encara no inclouen la nostra llengua.

A més a més, cal tenir en compte altres factors com el gènere del videojoc (esports, aventura, acció…) l’edat recomanada, l’accessibilitat de compra i, per descomptat, que estigui disponible en català. Així doncs, hem triat tres videojocs que siguin aptes per a tots els públics, fins i tot per jugar en família; que estiguin disponibles en múltiples plataformes (ordinadors i les principals consoles); i com que un bon regal s’ha de poder obrir estripant el paper que l’embolica, que disposin d’edicions físiques (és a dir, caixa amb cartutx o disc) fàcils de trobar a botigues especialitzades o comerços en línia.

KOA AND THE FIVE PIRATES OF MARA

Comencem amb un dels videojocs en català més destacats de l’any. Us situareu ràpidament si el comparem amb el rei dels salts i les plataformes, Super Mario. ‘Koa and the Five Pirates of Mara’ ens ofereix una experiència força similar en tres dimensions, amb un bon grapat de nivells repartits en un arxipèlag que podrem explorar lliurement.

koa five pirates of mara remenant la vdjoc videojocs en català

Alhora, ens narra la història d’uns pirates entremaliats que han posat l’illa de cap per avall; la protagonista, Koa, juntament amb els seus amics, els haurà de parar els peus. És molt probable que un nen o nena se senti identificat amb l’esperit aventurer, divertit i de companyonia que transmet.

Els nivells es basen en esquivar els obstacles mitjançant els salts i les corredisses. Pràcticament, no hi ha lluita ni enemics per derrotar. Malgrat que s’hi pot jugar sense cap pressió, per cada prova rebrem una puntuació segons les monedes aconseguides i el temps que hàgim tardat a arribar a la meta.

Com a curiositat, ‘Koa and the Five Pirates of Mara’ s’ambienta en l’univers temàtic de ‘Summer in Mara’, un altre videojoc molt recomanat per a infants, en què cuidem de la nostra pròpia illa. Pot ser una molt bona opció per regalar en paquet, ja que congenien molt bé i alhora tenen enfocaments diferents.

remenant la vdjoc koa five pirates of mara videojocs en català

Koa and the Five Pirates of Mara’ està disponible amb edicions físiques a les consoles Nintendo Switch, PlayStation 4 i PlayStation 5. També el trobareu per a Xbox i ordinadors, però només en format digital.

MINABO – A WALK THROUGH LIFE

Que no us enganyi ni us faci enrere l’anecdòtic i humorístic títol d’aquest videojoc; hi ha molt més al darrere del que sembla. ‘Minabo’ és un simulador social en què la vida i el pas del temps és representat per un nap que brota, creix i es podreix. Podràs explorar les relacions interpersonals i construiràs el teu cercle social; envolta’t d’altres naps i interactua amb ells per forjar la teva personalitat.

minabo remenant la vdjoc videojocs en català

Adopta una mascota, forma una família o viu en solitari i podreix-te de pressa; cuida les relacions que t’importen i allunya’t de les que no et fan bé. Hi ha moltes maneres de viure i cap és la correcta; això sí, sigues conscient de les teves decisions i accepta’n les conseqüències.

Un cop es podreixi el nap, veuràs un resum de la teva vida. És un videojoc una mica més complex que l’anterior i potser difícil d’entendre si un nen o nena hi juga en solitari, però podria ser una experiència molt satisfactòria, i fins i tot educativa, si hi sou al costat per resoldre-li dubtes i compartir reflexions d’aspectes essencials com la vida i la mort o les emocions. De fet, s’ha desenvolupat amb l’ajuda de psicòlegs perquè les interaccions siguin realistes i alhora sigui divertit jugar-hi.

minabo remenant la vdjoc videojocs en català

Minabo’ està disponible amb edició física a Nintendo Switch i PlayStation 4, que trobareu fàcilment a les botigues GAME. També el teniu a ordinador (Steam), PlayStation i Xbox, però només en format digital.

CURSE OF THE SEA RATS

Aquest videojoc el recomanem per a preadolescents, a partir dels vuit o nou anys, ja que té un grau més alt de dificultat. ‘Curse of the Sea Rats’ és un videojoc d’aventures, plataformes i exploració laberíntica que combina animacions tradicionals dibuixades a mà amb escenaris en 3D.

Ens narra el viatge de quatre presoners de l’imperi britànic, que han acabat transformats en ratolins per culpa de l’encanteri d’una bruixa pirata. Per tornar a la normalitat, hauran de descobrir els secrets de la costa irlandesa i enfrontar-se a tota mena d’enemics.

curse of the sea rats català doblatge petoons saga remenant la vdjoc videojocs en català

A mesura que avancem en l’aventura, anirem millorant els atacs i les habilitats dels personatges. Cadascun té els seus punts forts i dèbils, amb un estil de lluita diferent, per tant, també serà important utilitzar-los de la manera correcta i en les situacions adequades.

S’hi pot jugar en solitari, però també accepta fins a quatre jugadors, un per cada personatge. Així doncs, també és una bona opció per jugar en família, especialment si us va una mica la marxa i teniu certa experiència amb el comandament.

‘Curse of the Sea Rats’ té edició física per a Nintendo Switch i PlayStation 4/5, disponible en múltiples comerços. També el trobareu per a ordinador (Steam) i Xbox, però només en format digital.

Durant els últims anys, la presència del català als videojocs ha crescut considerablement. Tot i això, moltes vegades costa de trobar-los per falta de difusió. Amb l’objectiu de donar-los visibilitat i promoure’n el consum, la Secretaria de Política Lingüística impulsa la VDJOC, una base de dades que recull tots els videojocs que estan disponibles en català de manera oficial.

Avui en dia ja inclou més de 150 propostes, classificades segons diversos criteris com el gènere, l’edat recomanada o les plataformes en què estan disponibles. Si voleu comprar un videojoc, que sigui en català; remeneu la VDJOC i ben segur que trobareu el millor regal per aquest Nadal.

Vols més recomanacions? Capítol anterior: tres videojocs en català per a mòbils i tauletes (I)

Aquest article és contingut patrocinat en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística.