La VDJOC recull més de 150 videojocs en català; per ajudar-vos a destriar entre tota l’oferta, encetem una sèrie d’articles amb tres recomanacions per capítol
Durant els últims anys, la presència del català als videojocs ha crescut considerablement. Tot i això, moltes vegades costa de trobar-los per falta de difusió i normalització. Amb l’objectiu de donar-los visibilitat i promoure’n el consum, la Secretaria de Política Lingüística impulsa la VDJOC, una base de dades que recull tots els videojocs que inclouen el català de manera oficial.
Inaugurada el 2020 amb una cinquantena de propostes, classificades segons diversos criteris com el gènere, l’edat recomanada o les plataformes en què estan disponibles, avui dia ja n’inclou més de 150 i any rere any creix el ritme d’actualització. Vols comprar o regalar un videojoc en català i no saps per on començar? Per ajudar-vos a destriar entre tota aquesta oferta, encetem una nova sèrie d’articles en què us recomanarem tres videojocs en català que podeu trobar a la base de dades VDJOC.
Cada capítol tindrà una temàtica diferent; agruparem tres videojocs que comparteixin algun tret en comú, sigui l’autor, l’estil visual, una mecànica de joc, el missatge… o qualsevol altre fet interessant. I per començar, volem retre homenatge als pioners, aquells primers videojocs que van apostar per incloure el català i que avui dia ja són considerats gairebé de culte per la comunitat, o almenys per nosaltres.
NIHILUMBRA (Beautifun Games, 2012)
Que no us faci enrere la seva antiguitat; els anys no passen per Nihilumbra. Es va estrenar el 2012, però és un videojoc que encara avui manté intacte el seu atractiu, gràcies a una ambientació tètrica molt ben plasmada i una narrativa filosòfica que atrapa. Ens posarem sota la pell de Born, un ésser que sorgeix del no-res; d’alguna manera, aconsegueix separar-se del buit i prendre forma mundana. Però la negror ha de ser indivisible i el reclama de tornada, així que mai deixarà de perseguir-lo.

Quant a la jugabilitat, ens trobem amb un videojoc de plataformes i trencaclosques, amb la particularitat de poder modificar els elements dels escenaris a través dels colors. Born només coneix el negre, així que haurà d’aprendre a utilitzar-los per pintar l’entorn i obrir-se pas. Cada color (blau, vermell, verd, marró i groc) li atorgarà una habilitat diferent: per exemple, si pintem una superfície de blau, adoptarà un efecte lliscant que ens permetrà moure’ns més ràpid i saltar més alt.
Nihilumbra és un videojoc madur i entretingut alhora, apte tant per a jugadors casuals com més experimentats (inclou un mode de joc amb dificultat augmentada). Està disponible en català a pràcticament totes les plataformes (ordinador, consoles i dispositius mòbils).
ARAGAMI (Lince Works, 2016)
El ninja més famós del videojoc català. Aragami és un títol de sigil dels que ja no es veuen, en què es respecta el jugador i no se’l guia de la maneta. No és el típic Assassin’s Creed, on tot és molt cinemàtic, sinó que s’inspira en clàssics que van construir el gènere, com Tenchu o els primers Metal Gear Solid.
Però el que el fa tan especial, a banda de tenir una direcció artística espectacular amb pinzellades de mitologia japonesa, és la seva mecànica de joc principal; el nostre personatge, un assassí no-mort amb ganes de venjança, podrà controlar i manipular les ombres.

Per exemple, podrem teleportar-nos cap a les zones en què hi hagi foscor, fet que ens ajudarà a explorar els escenaris o apropar-nos ràpidament als enemics. Alhora, podrem crear zones ombrívoles per formar camins de manera estratègica, entre altres habilitats com fer-nos invisibles, crear un clon esquer o llançar kunai. Ara bé, serem pràcticament indefensos quan estiguem en contacte amb la llum; perdrem els nostres poders i morirem a l’instant si ens descobreixen i encaixem un atac enemic.
No és casualitat que Aragami sigui probablement un dels videojocs catalans més reeixits, amb més d’un milió de còpies venudes. És cert que el 2021 van llençar Aragami 2, que millora i afegeix algunes mecàniques, però el primer sempre tindrà una mística especial. El podeu trobar en català a PC i consoles, tant en digital com en format físic.
LES AVENTURES DE TINTÍN: EL SECRET DE L’UNICORN (Ubisoft Barcelona, 2011)
Acabem amb el més antic. Tintín sempre ha tingut una gran tradició a Catalunya, així que no és estrany que s’estrenés en català, sobretot perquè el va desenvolupar Ubisoft Barcelona. Ara bé, va ser tota una sorpresa si tenim en compte que aleshores no hi havia cap videojoc de consola disponible en la nostra llengua. I és cert que ja té uns anys, però tampoc ha envellit del tot malament; és una bona adaptació de la pel·lícula que agradarà a qualsevol seguidor de l’intrèpid reporter belga.

Com no podia ser d’una altra manera, unirem forces amb el gos Milú, el rondinaire Capità Haddock i altres personatges de la pel·lícula i dels còmics d’Hergé. La jugabilitat es basa en trencaclosques i reptes de plataformes força simples, però prou entretinguts. Alhora, podrem explorar zones com Karaboudjan, el vaixell del capità o les dunes del desert de Sàhara (de forma bastant limitada, això sí).
Tingueu en compte que l’única versió del joc que inclou el català és la de Nintendo 3DS. Evidentment, avui en dia és un producte descatalogat i no es pot comprar en format digital (la botiga en línia de la consola ja no funciona), però l’edició física es pot trobar molt fàcilment de segona mà. Només per col·leccionisme històric ja paga la pena.
I doncs? Sou de fer partidetes curtes o d’immergir-vos en una bona aventura? Busqueu l’adrenalina de l’acció i el combat o el relax de l’exploració? O potser voleu passar una nit de sobresalts? En qualsevol cas, que sigui en català; remeneu la VDJOC i ben segur que trobareu el vostre pròxim videojoc preferit. En teniu més de 150 per triar!
Aquest article és contingut patrocinat en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística.