La VDJOC recull més de 200 videojocs en català; per ajudar-vos a destriar entre tota l’oferta, us oferim una sèrie d’articles amb tres recomanacions per capítol

Si sou amants de la música, aquest capítol de recomanacions és per a vosaltres. Els videojocs musicals o de ritme van estar molt de moda entre els anys noranta i principis dels 2000, amb èxits atemporals com ‘Dance Dance Revolution’ o ‘Guitar Hero’. Des d’aleshores, el gènere ha perdut pistonada, però això no significa que de tant en tant apareguin propostes interessants. Disponibles en català encara no en tenim gaires, de videojocs musicals, però afortunadament us en podem recomanar tres ben diferents.

SUPER DODGEBALL BEATS (FinalBoss Games, 2019)

La mecànica principal d’aquest videojoc és força clàssica, ja que consisteix a prémer els botons adequats del comandament al ritme de la cançó que sona. Ara bé, l’embolcalla amb un context força curiós: un partit de pilota presonera, cementiris, matar o el nom amb què conegueu aquest joc popular.

Cada equip està format per quatre participants, cadascun més estrafolari que l’anterior: robots rapers, vampirs, ancians elèctrics… o fins i tot un pop gegant. Com més precisos siguem amb el ritme de cada personatge, més punts obtindrem. En conseqüència, el mesurador de la part superior de la pantalla ens dirà en tot moment on es troba la pilota; guanyarem si està a camp contrari quan acabi la cançó.

super dodgeball beats vdjoc videojoc català

A més a més, les partides es compliquen quan entren en joc un seguit de potenciadors esbojarrats al més pur estil ‘Mario Kart’, com granades, dònuts o gólems de pedra. L’habilitat rítmica no ho és tot, doncs, ja que hi ha contratemps aleatoris (fins i tot injustos) que poden trasbalsar el rumb d’una partida. Això li dóna un punt arcade i afegeix un factor competitiu entre jugadors poc habitual dins del gènere.

Malgrat que la pilota presonera no deixa de ser un recurs estètic i a l’hora de la veritat és més simple del que sembla, ‘Super Dodgeball Beats’ és un videojoc rítmic divertit i vistós, amb un estil artístic de manga japonès i una banda sonora electrònica potent. El teniu disponible a PC i les principals consoles.

ENCOUNTERS: MUSIC STORIES (Raquel G. Cabañas, 2022)

‘Encounters’ és un petit videojoc en què hem d’obrir pas a dos personatges al ritme de la música fins que arribin a trobar-se: un gos i el seu amo, dos joves enamorats, una àvia i el seu nét en temps de covid…

Cada personatge s’encarrega d’una part de la cançó. Potser toquen instruments diferents, o potser un porta la melodia i l’altre l’acompanyament. Pots perfeccionar cada personatge per separat, però per superar el nivell has de coordinar les dues mans i fer-los avançar alhora.

Així doncs, el joc es basa exclusivament en el sentit musical, ja que no té altres mecàniques ni elements visuals tenir en compte. Haurem de confiar més en la nostra oïda que en la vista. De fet, si aconseguim aprendre’ns la cançó sencera, podrem superar el nivell fins i tot amb els ulls tancats.

‘Encounters’ és un videojoc agradable que dóna tot el protagonisme a la música i de retruc transmet un missatge positiu. El teniu disponible a Nintendo Switch, dispositius mòbils i aviat a Steam.

DRUMS ROCK (Garage 51, 2023)

No cal explicar massa sobre aquest videojoc si coneixeu el mític ‘Guitar Hero’, del qual es nodreix clarament i en replica molt bé l’essència arcade. Ara bé, tampoc n’és una còpia; canviem la guitarra per la bateria i fem el pas cap a la realitat virtual. A més a més, amb un estil visual gamberro, ‘Drums Rock’ canvia les notes que cal tocar per onades de monstres i enemics finals que hem de derrotar.

Un dels seus punts forts és que té llicències de grups coneguts de rock i heavy metal, com Green Day, The Offspring o The Simple Plan (això sí, moltes cançons s’han de comprar per separat del joc).

drums rock videojoc català vdjoc

A banda del mode història principal, hi ha desenes d’elements desbloquejables per personalitzar la bateria i les baquetes. En definitiva, ‘Drums Rock’ aconsegueix que ens sentim com un bateria de veritat sense oblidar el seu vessant arcade. El teniu disponible a Steam, PlayStation VR i Meta Quest.

En aquest capítol us hem recomanat tres videojocs musicals, però n’hi ha de tots colors. Sou de fer partidetes curtes o d’immergir-vos en una bona aventura? Busqueu l’adrenalina de l’acció i el combat o el relax de l’exploració? O potser voleu passar una nit de sobresalts? En qualsevol cas, que sigui en català; remeneu la VDJOC i ben segur que trobareu el vostre pròxim videojoc preferit.

Vols més recomanacions? Capítol anterior: tres videojocs en català pel preu d’un cafè

Aquest article és contingut patrocinat en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística