Com molts de vosaltres ja sabeu, aquesta setmana passada es va celebrar la 28ª edició del Manga Barcelona, com bé diu la seva edició ja en són 28 però no sempre s’han celebrat desde el mateix recinte. La primera edició se celebrà a l’estació de França de la ciutat comtal l’any 1995, espai que van utilitzar fins l’any 1997, que es va traslladar a La Farga localitzat a la ciutat veïna, a Hospitalet de Llobregat i no va ser fins l’any 2012 que no es va redirigir altre cop, però aquesta vegada fins a Plaça Espanya a les instal·lacions de Fira Barcelona.

Tots aquests canvis s’han degut a una justificació irrefutable i fàcils d’acceptar i és que la comunitat apassionada a l’anime, el manga i la cultura japonesa amb els anys ha anat “increcciendo”, forçant als organitzadors a buscar espais més diàfans i adients per la seva celebració, aconseguint aquest darrer any comptar amb les instal·lacions de Fira L’H, recinte predilecte del Mobile World Congress. 

Per aquesta gesta i altre cop batent records, s’han necessitat 82.000 metres quadrats dels pavellons 4, 6 i 7, reunint en aquest còmput de 4 dies a 163.000 assistents, 11.000 més de l’any 2019, últim saló abans de la covid. 

Organització i pavellons

A nivell organitzatiu puc dir que s’han lluït, deixant un projecte bastant segmentat, amb sentit i coherència i ben distribuït, realment no esperava menys comptant amb l’espai del què disposaven i venint de la pressió d’uns últims salons una mica mancats d’estima i acompanyats de crítiques negatives.

Només cal donar-li un cop d’ull al mapa del recinte amb les seves activitats i sortirem de dubtes.

Pavelló 6

L’accés inicial es va efectuar per el pavelló 6, pavelló que només entrar ja ens donava la benvinguda el nou canal audiovisual catalana, l’SX3 on aquest anys es van estrenar i déu n’hi do amb quina carta de presentació ho van fer, obsequiant-nos amb els animes doblats al català. Les grans editorials també han mogut fitxa, juntament amb les botigues que ens proporcionen a dia d’avui tots aquests continguts, no obstant de forma harmoniosa, elegant però no menys important també van exigir el seu lloc, ells van ser els il·lustradors, gent capaç de fer dissenys extraordinaris dignes d’emmarcar i visualitzar detingudament. A la zona, a més a més, s’hi van sumar els de Nintendo, creant i donant als participants un bon tast del que anava a ser el nou Saló.

Endinsant-nos més en l’experiència com a visitants, el passadís que comunicava el pavelló 6 i el 7 donava accés a unes escales superiors, on a la part de dalt hi romandrien unes quantes sales adaptades que a posteriori s’utilitzarien per fer les presentacions de les noves llicències, tràilers de pel·lícules, tallers, omplint així de gom a gom uns espais grans, silenciosos i acollidors per fer totes aquestes dinàmiques. 

Pavelló 7

Continuant la passejada per la zona de baix s’entrava a l’accés 7, zona que abraçaria una forta part dels estands de figures dels animes més esperats i visualitzats; malauradament el seu marxandatge no va rebre el mateix tracte.

Curiosament, el que em va cridar més l’atenció van ser els aparadors, que es van centrar en món del cosplay: val a dir que en els últims anys aquesta pràctica ha anat en ple auge, – i potser molts d’aquí em prendran pel novell de torn! -. El que vull dir és que encara que sigui una practica inculcada o vinculada als seus inicis mai la gent hi havia dedicat tant de temps en confeccionar vestimentes i accessoris tant realistes, cosa que em sembla esplèndida i admirable, perquè poder anar a salons i que l’atmosfera t’absorbeix amb aquesta vibra que desprèn i essència és brutal.

Tant si ets una persona entesa de la cultura japonesa com si no, no hi ha experiència millor, ja que per ambdues parts sempre serà beneficiosa, per això aplaudeix-ho l’espai que se li va dedicar juntament amb la part de fotografia, maquillatge i reajustaments de cosplay.

Després el que ja venia a continuació era el perímetre dedicat al gran escenari, espai que es va reservar per fer certes actuacions, entre elles la més desitjada pels otakus del divendres 9 com els del dissabte dia 10 on la convidada estrella d’aquest any va ser ni més ni menys que la cèlebre Yoko Takahashi, coneguda mundialment al món de la temàtica parlada per haver cantat uns dels openings més icònics.

Convidada especial: Yoko Takahashi

Yoko Takahashi tot i ja gaudir d’una avançada edat, ens va oferir un recull de 5 cançons on una d’elles va anunciar que era de la nova pel·lícula que s’estava preparant.  Els presents vam quedar emocionats i esbojarrats al veure-la cantar amb tantes ganes i eufòria Zankoku na Tenshi no These, de la sèrie Neon Genesis Evangelion, podent afirmar que va ser totalment conscient de l’alegria que vam viure i desprendre en aquella mitja hora de concert, deixant marxar l’artista japonesa amb aquell gran moment dins dels seus records.  

Pavelló 4

Finalment, ens falta parlar del pavelló 4. Un espai que parlant desde la claredat no aporta res, però, ei!, això no significa que sigui una cosa del tot negativa, precisament la meva valoració i experiència és francament positiva! 

Com bé he argumentat en el seu inici aquest any m’ha semblat un saló bastant ben segmentat, amb això volia posar els punts sobre les is i deixar clar que l’han deixat prou espai per estar a gust, altres anys havíem trobat el mateix però més comprimit com si fóssim dins d’una llauna de sardines; això va arribar angoixar força, tant a nivell d’espai com per multitud. 

Després a l’hora de menjar et trobaves el mateix que acabo d’exposar però a les llargues cues dels aparadors de bentos. Si a tot això li sumem el fet de que no pots sortir del recinte i que a la que t’hi has estat 3h ja ho has vist tot…queden dos opcions: o busques un lloc, et seus i fas estona, o directament marxes. 

Aquest any no! Primer de tot és gràcies a l’estructura dels pavellons, en comparació a Plaça Espanya on l’estructura és quadrada, a Fira l’Hospitalet els pavellons eren i són rectangulars amb una profunditat i envergadura molt bestia; poden dedicar tot el recinte 4 allotjar les guinguetes destinades a oferir aquest servei alhora d’un espai de pícnic.

Alhora, vull destacar un punt clau d’aquesta edició que personalment em va semblar increïble: l’altra meitat del pavelló es va destinar a crear espais d’oci, on vam trobar desde zones habilitades per jugar a futbol, bàsquet, ping-pong, volley com també una zona anomenada radio music stage on a certes hores van fer sessions de ball.

Tanmateix, en un altra punt de l’annex van facilitar l’anomenat Nihon Ryori on es van realitzar activitats culinàries, és per això que me atrevit a dir que tot aquest any va tenir més sentit, perquè sento que tot es va acabar fent on s’havia de fer, no dic que fos perfecte perquè accepto que hi van haver-hi mancances però sí que és cert que vam presenciar una millora notòria respecte els anys anteriors.

Presentació de noves llicències

Ara cal parlar de lo sucós, d’allò que fa realment vibrar i embogir! Aquest festivals com molts altres (com per exemple la Comic Con de Sant Diego o el Festival de Sitges), sempre aprofiten per deixar anar bombes i grans sorpreses, tant per la gent que ha tingut la oportunitat d’anar com per la que no. I nosaltres els catalans podem dir que desde fa no gaire estem gaudint altre cop l’emoció del que és tenir contingut en la nostra llengua. 

Audiovisual

Per fi el canal autonòmic va apostar per revifar el canal Super3 -actualment SX3- que compta amb una aplicació on tot el material emès queda penjat allà amb una duració de dues setmanes per capítol, temps suficient per no perdre’t res i acabar anant al dia amb la gran majoria del seu contingut.    

A hores d’ara el contingut d’anime projectat en l’àmbit de series ha sigut: 

 • Detectiu Conan (emissió).
 • Guardians de la nit, 1 temporada (finalitzada).
 • Haikyu!!, 1 temporada (finalitzada), 2 temporada (emissió).
 • Inazuma Eleven, 1 temporada (finalitzada). 
 • Ronja, la filla del bandoler (emissió). 
 • Yu yu Hakusho (emissió). 

Pel·lícules:

 • My Hero Academia: dos herois (emissió).
 • El Detectiu Conan, la bala escarlata (emissió). 
 • El Detectiu Conan, Scarlet Alibi (emissió)

Pròximament

 • Sakura (serie). 
 • Black Clover (serie).
 • My Hero Academia: el despertar dels herois. (pel·lícula) 
 • My Hero Academia: missió mundial d’herois. (pel·lícula)
 • Guardians de la nit, el tren infinit. (pel·lícula)

Per part de Selecta Visión 

 • Naruto (serie).
 • Bola de Drac Z, 1-2-3-4 (pel·lícules). 

Manga

Ara que hem fet créixer les dents per què posar-hi fre?! Personalment ara toca la part que més il·lusió em fa, ja no només per analitzar la de continguts per llegir que estem tenint. Que ja és molt!! Si no per anunciar als 4 vents les noves adquisicions que estant tenint les editorials que estan participant a que aquesta realitat hagi deixat de ser fictícia a passar a ser algo tangible, mai millor dit. 

Iniciem recordant les col·leccions iniciades d’aquests últim any, deixant a un costat el material que es va treure fa anys i que han passat a ser edicions descatalogades, incompletes o acabades de fa molt. Jo el que vull puntuar és el nou rentat de cara que s’ha fet i la gran aposta que han fet les editorials per portar tot aquest material. 

Kaji Manga. E.

 • Dodoma
 • Grendel

Norma Editorial

 • Tokyo Revengers
 • Jujutsu Kaisen
 • Chainsawman
 • Guardians de la nit

Ooso Comics

 • Himitsu Sentai Gorenger – L’esquadró secret dels 5 rangers
 • Getter Robot

Planeta Cómic

 • My Hero Academia
 • Dr.Slump

Fins aquí tot el contingut del 2022. I ara passem a l’any que ve, on podem trobar la participació de tres editorials més. TRES!! Juntament amb les de l’any anterior; perquè després no es digui que no hi ha demanda, jo crec que al veure l’èxit i acollida que han tingut alguns llançaments, era obvi que les altres editorials vulguin provar sort.

 De cara a l’any que ve

Distrito Manga 

 • Wind Breaker

Fandogamia  

 • La meva experiència lesbiana

Kaji Manga

 • Badducks
 • El joc de les heroïnes
 • Kijin Gentosho
 • Orange
 • Un yakusa de sa casa

Norma Editorial.

 • Death Note
 • Evangelion
 • Look Back
 • Sayonara Eri

Ooso Comics

 • Megaman Megamix

Panini Comics 

 • Prodigiosa Ladybug i el Gat Noir

Planeta Cómic

 • Haikyû!!
 • One Piece
 • Ranma 1/2

Opinió personal

Ja per donar per finalitzat l’article aclarir que per mi va ser un molt bon inici i un molt bon saló. Per què dic això? És lògic que aquest espai passarà a ser la localitat de les futures concentracions i per haver sigut la seva primera vegada sento que van complir, es normal que hi han continguts a millorar però d’això es tracta, no? Que aspirem a més i a ser millors, i no deixar de ser la ciutat referent en l’Estat Espanyol que més moviment té, demostrant i plasmant que aquest esdeveniment com la seva comunitat està ben viva a les terres catalanes.

Així que agafem i quedem-nos amb lo positiu i l’any que ve tornem-hi, per tornar a trencar el record establert. També remarcar que em sento molt content de poder gaudir d’aquesta nova etapa que estem vivint, on després d’anys de maltractament de la llengua com del inexistent contingut tan animat com escrit per fi podem veure un ressorgiment d’aquells anys daurats que hi van haver, on aquest cop l’onada ve amb més quantitat i més variació poden arribar a més edats i gèneres, adquirint uns bons ciments i així fer créixer les noves generacions amb els grans valors que et deixen moltes d’aquestes sèries. 

Què? Increïble, no creieu?! Jo ja tinc varies assignades que voldré fer, i vosaltres?