De “descobrir” nous mons en la primera edició a fer-nos “entrar” en aquests nous mons. Així s’ha presentat oficialment la segona edició de SAGA, el saló del videojoc organitzat per Plataforma per la Llengua i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que se celebrarà els dies 1, 2 i 3 de desembre al recinte firal de la Farga de l’Hospitalet. Després d’un debut més que satisfactori, enguany SAGA buscarà consolidar-se com a esdeveniment de referència del sector a Catalunya; sumarà una jornada més, duplicarà l’espai i preveu passar de 3.500 a 5.000 assistents.

En una roda de premsa celebrada al BIG C, Susana Pérez i Roger Baldomà, membres de la comissió de videojocs de Plataforma per la Llengua, han explicat les principals millores i novetats que oferirà aquesta segona edició. Duplicar espai i afegir un dia d’esdeveniment té la seva raó; a banda de mantenir i potenciar tot el que ja vam veure l’any passat (estands expositors, competicions, xerrades, etc.), s’apostarà pel vessant social i educatiu del videojoc. De fet, un dels dies serà dedicat a centres escolars, amb l’objectiu d’atraure més públic jove; hi haurà diversos tallers i activitats, així com punts d’informació acadèmica i sortides professionals. Tant és així que els socis del club SX3 tindran l’entrada gratuïta.

roda de premsa saló saga 2023

Roda de premsa SAGA 2023

I duplicar espai significa que hi haurà noves zones per satisfer tots els tipus de públic. Per començar, hi haurà un espai de creadors en què qualsevol persona podrà engegar una retransmissió en directe des del seu canal i rebre consells relacionats amb el món del streaming, a càrrec de l’associació Creadors TV. A la zona central del recinte, amb l’objectiu de potenciar la creació audiovisual en català, s’hi trobarà un espai pensat per acollir gravacions de pòdcasts o formats similars. Pels jugadors més veterans i nostàlgics, hi haurà una zona dedicada al retrogaming, amb consoles i videojocs clàssics de tota mena. Finalment, s’oferirà un espai dedicat a l’empresa i el networking, amb l’objectiu de fer del SAGA un esdeveniment també per fer contactes i negocis professionals al voltant del sector del videojoc català.

Ara bé, això no significa que els espais ja coneguts de l’any anterior perdin protagonisme. L’escenari principal acollirà les competicions LIOP de League of Legends i Valorant, organitzades per l’entitat Gamesports Electrònics. També tornarà la LAN Party, que se celebrarà ininterrompudament durant les 55 hores que durarà la fira. El nombre d’estands expositors augmentarà respecte de l’any passat i, com no podia ser d’una altra manera, podrem provar un munt de videojocs disponibles en català. També repetirà el concurs de cosplay i podrem tornar a gaudir de l’exposició Nova Pantalla, que es podia visitar l’any passat al Palau Robert. Així i tot, encara falten propostes i activitats sorpresa per revelar.

Premis SAGA, premis de prestigi

Els premis SAGA van ser tot un encert, ja que van donar el reconeixement i visibilitat que moltes vegades no tenen els videojocs locals, especialment aquells que es poden gaudir en català. L’objectiu d’aquests lliuraments és que a poc a poc tinguin un prestigi que fins i tot traspassi fronteres, perquè estudis de fora també tinguin l’interès d’incorporar el català als seus videojocs. Enguany, hi haurà dues categories noves, a banda de les ja conegudes: videojoc en català amb més impacte social i millor creador de contingut en català. També creixerà el jurat, que incorporarà perfils professionals i docents reconeguts del sector. Qui prendrà el relleu a Endling: Extinction is Forever com a millor videojoc en català?

premis saga videojocs en català

Foto de família dels premis SAGA 2022

Finalment, per anar escalfant motors, el SAGA tindrà presència en altres esdeveniments culturals, com l’IndieDevDay (fira de referència dels videojocs indie), la Catosfera, el Creafest o el VAG Experience. Ja està disponible la nova pàgina web de l’esdeveniment per consultar tota la informació, tant de continguts com d’organització, i comprar les entrades. La creació del SAGA l’any passat va suposar tornar a tenir un gran esdeveniment de videojocs a Catalunya, amb l’afegit de posar la llengua com a eix central, un dels punts febles que sempre havien tingut altres fires. Esperem que enguany torni a ser tot un èxit.