Els millors videojocs solen ser aquells que ens ofereixen una experiència única, sigui per una mecànica de joc innovadora, una història commovedora, un estil visual trencador o qualsevol altre aspecte que els faci distintius. Dordogne n’és un bon exemple, ja que ens ha cridat l’atenció, entre altres motius, per ser el primer videojoc que tant en textos com en veus inclou de manera oficial l’occità, una llengua que ens toca ben de prop arran de l’aranès i que sovint oblidem.

Incloure l’occità pot semblar una decisió anecdòtica, però té tot el sentit del món; de fet, ens atrevim a dir que és l’idioma principal del videojoc i amb el qual es pot gaudir més jugant-hi. Això es deu al fet que Dordogne, tal com podem intuir pel títol, ens situa a la Dordonya, departament francès de la regió Nova Aquitània en què l’occità és la llengua d’ús tradicional: «Explora els milers de colors de l’estiu de la Dordonya mentre rememores la infància per descobrir els secrets perduts de la teva família».

Dordogne és l’esplendor de la proximitat i la creativitat local en un videojoc. Ens proposa explorar paisatges estiuencs característics de la Dordonya, dibuixats i pintats a mà amb aquarel·la, però també té una forta càrrega narrativa i emocional. Ens posarem sota la pell de Mimi, una dona de 32 anys que visita la casa de la seva àvia, qui abans de morir li va deixar un seguit de cartes i trencaclosques per resoldre. A través de tots aquests paisatges i escenaris recreats, la Mimi reviurà records d’infantesa i els estius que va passar amb l’àvia a la Dordonya.

dordogne videojoc occità

De fet, ens mostraran dues línies temporals de la regió; en l’actual explorarem les habitacions de la casa, mentre que en la del passat ens convertirem en la Mimi de 10 anys per completar diverses missions, que també tindran incidència en el present. Durant aquesta aventura, anirem recollint fotos, sons, objectes o paraules clau, que serviran per escriure el diari personal de la vida de la protagonista.

A primera vista, sembla un videojoc amb molta personalitat i implicació sentimental. De fet, la idea neix de les vivències reals del director creatiu del joc, Cédric Babouche, que havia passat molts estius a la Dordonya quan era petit: «Aquest vincle amb les meves arrels ens ha permès explicar una història commovedora. Com que la resta de l’equip no compartia aquesta història i familiaritat amb la regió, hi vam viatjar junts perquè tots la sentissin seva. Vam visitar els llocs més emblemàtics, però també ens vam voler apropar a la vida quotidiana local parlant amb gent al mercat o passant temps al riu. Així doncs, podreu visitar municipis reals com La Roque-Gageac o Castelnau-la-Chapelle».

Visualment és preciós i es nota que s’ha desenvolupat amb cura. La combinació de l’estil aquarel·la, els paisatges i sons rurals, la banda sonora orquestral i la potència narrativa ens fa sentir com un membre més d’aquell viatge que l’estudi va fer conjuntament. I jugar-hi en occità probablement farà encara més autèntica l’experiència, sobretot per les veus (tenint en compte la proximitat lingüística que tenim i que la podem arribar a entendre si li posem ganes. Dit això, uns subtítols en català hi posarien la cirereta.

dordogne videojoc occità

Estem acostumats a la influència de les premisses i cànons de les indústries dominants del sector, que aprofiten els videojocs —i la resta de branques artístiques— per exportar la seva cultura i explicar la seva visió del món. Si escombrem cap a casa, Catalunya té una gran riquesa arquitectònica i històrica, amb un munt de simbologia i llegendes que podrien ser font d’inspiració, però no s’aprofita prou. És per això que ens agraden tant videojocs com Horror Tales: The Wine (que ens recorda per moments a zones de Girona) o Aeon Drive (en què recorrem versions futuristes de diversos barris de Barcelona).

A falta de jugar-hi de cap a peus, Dordogne ens ha fet tenir ganes de fer una escapada a la Dordonya durant les vacances d’estiu per descobrir de primera mà el que tant ens ha captivat davant la pantalla. Ja el teniu disponible a PC i consoles (si sou usuaris Xbox, també està inclòs al Game Pass).