FINIS és un videojoc de trencaclosques immersiu que crea una avaluació psicològica a partir de les teves decisions, disponible en català gràcies al grup Ce Trencada

Dia d’estrena per un nou videojoc que ens arriba disponible en català. Desenvolupat per K148 Game Studio i publicat per l’editora barcelonina JanduSoft, FINIS és un viatge psicològic per diversos universos conceptuals: terror, calma, destrucció, guerra, progrés… N’hi ha més d’una vintena per explorar, cadascun amb la seva narrativa visual i experiència particular. Basant-se en el test de Lüscher, que analitza la personalitat humana a través dels colors, el jugador haurà de triar entre vuit camins possibles; cada elecció et portarà a un lloc diferent fins arribar a una avaluació psicològica final.

Hi ha centenars de combinacions, així que l’avaluació final dependrà de la nostra visió del món en aquell moment. A mesura que avancem, el joc intentarà condicionar les nostres decisions, aprofitant la seva capacitat immersiva: «Estàs triant aquest color perquè és el que realment vols o t’estem influint artificialment? Potser no ets la persona que creus ser i has d’acceptar una realitat diferent».

De fet, en moltes ocasions derivarem en debats existencials i filosòfics: «Prefereixes el progrés o la decadència? La utopia o la guerra? Descobreix que la bellesa pot ser a qualsevol lloc, explora els límits de la civilització, fins on pot l’ésser humà progressar i fins on és capaç per autodestruir-se».

Quant a a la jugabilitat, FINIS s’acosta en molts moments a un videojoc contemplatiu, d’aquells en què camines i observes el teu voltant. És lògic, cal donar protagonisme la immersió i no distreure’ns amb estímuls innecesaris. Tot i això, per avançar entre sales o universos haurem de superar diversos trencaclosques, alguns força reptants, que podrem resoldre explorant l’escenari i cercant diversos objectes indispensables. I és entre aquestes fases quan farem les nostres eleccions; primer triarem entre dos colors i després entre quatre tonalitats (com si fossin els matisos de cada concepte). Aleshores, un ascensor ens portarà al següent escenari, en conseqüència al camí que hàgim pres.

Cada camí ens portarà a un final únic i a una avaluació psicològica personalitzada. Tot i això, un cop l’acabem podrem descobrir la resta d’alternatives i experiències. FINIS és sens dubte un videojoc d’autor que potser no és per a tothom, però és una proposta interessant, amb l’afegit de poder experimentar-la en català gràcies al grup Ce Trencada. Trobareu el joc ja disponible a Steam i PlayStation per un preu moderat, uns 10 euros, mentre que el 2 de novembre també arribarà a Xbox.