Els estudis independents s’han consolidat tradicionalment com a Societat Limitada (SL) o simplement autònoms, en el cas dels anomenats one-man-army. No obstant això, l’estudi Moonlight Games ha trencat amb aquesta inèrcia creant la primera cooperativa de treballadors per desenvolupar el videojoc Hunt the Night, fent que tot sigui molt més democràtic a l’hora de prendre decisions. Si bé a Espanya hi ha una llarga tradició en el cooperativisme, tenint la cooperativa més gran del món, el grup Mondragón, aquest moviment no havia arribat encara a la indústria dels videojocs.

Però, en què es diferencia una cooperativa a una SL? Les cooperatives són empreses democràtiques (una persona = un vot). Principalment, les persones que hi treballen són les que dirigeixen l’empresa, totes participen i tenen el mateix pes en la presa de decisions. En canvi, a una SL és el CEO qui ho fa. Així doncs, el factor humà és el més important en les cooperatives. També compten amb alguns beneficis fiscals, així com limitacions en les contractacions.

Hunt the Night és un joc de 16 bits inspirat en títols com Bloodborne, Dark Souls i Zelda: A Link to the Past

Fins al moment, les cooperatives encara no són molt populars en la indústria dels videojocs, tot i que sí que és comú trobar ofertes de grups de desenvolupadors amb shared revenue, és a dir, que reparteixen els beneficis entre els participants. En altres països, aquesta tendència també és tangible amb estudis com Ice Water Games, Motion Twin o The Glory Society, creadors de l’aclamat Night In The Woods.

Sense cap mena de dubte, les cooperatives obren les portes a noves maneres d’organitzar-nos quan el que realment val és tirar endavant el desenvolupament del videojoc. En certa manera, i des de la perspectiva d’un món que es mou cada vegada més cap a la sostenibilitat i els equips distribuïts, té sentit que comencin a emergir estudis independents que comparteixin aquesta filosofia de vida. Equips que no només distribueixen els beneficis, sinó que gestionen l’empresa de forma assembleària.

Laniakea, de l’estudi Purple T Games, és un joc arcade d’exploració en què hauràs de recórrer planetes bonics (i perillosos) per assolir tots els punts possibles d’exploració en el temps mínim

És el cas també de Purple T Games, un altre estudi indie que es vol consolidar com a cooperativa i que, a més a més, compta amb els seus socis repartits en diverses comunitats autònomes. Així doncs, si tu també estàs creant el teu projecte d’estudi independent, podries plantejar-te la possibilitat de crear una cooperativa, una societat democràtica amb uns valors més que actuals.