Fa uns mesos, Steam donava una passa endavant i oferia la possibilitat a les desenvolupadores d’etiquetar el seu videojoc en altres idiomes, entre els quals es trobava el català. Aquesta actualització progressiva per fi s’ha pogut veure a l’aplicació de Valve, que ja permet filtrar tots els productes de la botiga i veure quants videojocs hi ha disponibles en cada llengua, i n’han aparegut més d’un centenar en català! Molts ja els coneixíem, però gràcies a aquesta nova eina se n’han descobert un bon grapat.

Així doncs, a partir d’ara, en buscar qualsevol gènere o categoria en concret ens apareixerà una pestanya a la dreta que ens permetrà filtrar els títols disponibles en la nostra llengua. Només caldrà escriure i seleccionar catalán, ja que la interfície de la plataforma encara no està traduïda; seria el següent i últim pas a seguir per gaudir d’una experiència plena en català, tot i que de moment no està previst.

steam videojocs català

La creixent presència i normalització del català en una plataforma tan massiva i consolidada com Steam és una gran notícia; aquesta nova eina és realment útil pels qui volem trobar contingut en català de manera immediata, tenint en compte que quasi tot el catàleg actual de videojocs el podem trobar a la botiga de Valve. Tot i això, la seva fiabilitat encara depèn de si les empreses ho aprofiten i etiqueten el seu videojoc en català: més d’una vegada ens ho hem trobat per sorpresa després de comprar-lo.

De moment, pels més curiosos, aquesta eina només la trobarem a Steam. Una passa per darrere trobem PlayStation, Xbox i GOG, que permeten indicar-ho però no filtrar. Nintendo suspèn en aquest aspecte, ja que ni tan sols reconeix el català com a llengua i no ho permet. Esperem que la cosa canviï a poc a poc.