El creixement de la indústria dels videojocs no s’entén sense Valve. Steam és la plataforma que va revifar el joc a PC, però sempre ha tingut una espina clavada pel que fa a hardware propi. Ho van intentar amb propostes com el Steam Controller o les Steam Machine, però no van acabar de quallar tal com s’espera d’una de les empreses més potents del sector. Ja feia uns mesos que circulava per les xarxes el rumor d’una consola portàtil de Valve, però no ho vèiem clar: estant Nintendo Switch en bona forma al mercat i tenint davant les plataformes d’Android i iOS, el risc era evident.

Malgrat tot, sense cap tipus d’avís o presentació programada, Valve ha presentat oficialment l’Steam Deck. Per sorpresa de tothom, les prediccions eren correctes; llençarà al mercat una consola híbrida construïda sota el seu sistema operatiu Steam OS i amb unes característiques capdavanteres.

Especificacions

Pel que sabem fins ara, es tracta d’una consola de 7 polzades de pantalla tàctil LCD (1280 x 800 amb una relació d’aspecte de 16:10) i una brillantor que arriba als 400 nits i 60 hz. Comptarà amb un munt de botons: 4 d’acció (X,Y,A,B), dos joystick analògics (que també es poden pitjar), una creueta direccional (al nostre gust posicionada a un lloc que pot arribar a ser incòmode per sessions llargues de joc), els clàssics de pausa i select (que tindran altres funcions específiques), dos més que ens permetran tornar al menú principal, un altre per executar algunes opcions extra i dos panells tàctils.

A la part inferior hi trobarem dos altaveus i l’entrada per la targeta de memòria, mentre que a dalt tindrem els botons de volum, el forat pels auriculars, la sortida de l’aire del ventilador, una sortida USB-C, el botó d’engegar / apagar/ deixar en suspensió, els gallets L1,L2,R1,R2 i quatre botons més d’acció.

Ara ve el plat principal: la CPU és una AMD Zen 2 (2,4-3,5 Gz) amb una GPU integrada de fins a 1,6 TFlops. L’acompanyaran 16 GB de RAM DDR5 i un emmagatzematge intern de 64, 256 o 512 GB segons el model. A més a més, hi haurà vibració HD i giroscopi. En definitiva… és una bèstia i se suposa que serà compatible a les mil meravelles amb tota la biblioteca de videojocs de Steam.

Si parlem de la connectivitat, també estem del tot coberts: Bluetooth 5.0, jack de 3,5 pels auriculars, wifi de doble banda (2,4 i 5 hz), USB-C, display port, xip d’àudio dedicat DSP (digital signal processor, que permet millorar la qualitat del so sense que afecti gaire la bateria) i suport de so d’alta fidelitat (hi-fi). Parlant de la bateria, Valve assegura que tindrà una capacitat de joc continuat d’entre 2 i 8 hores.

steam deck

Algunes consideracions finals que heu de tenir en compte: hi haurà una base per connectar-la al televisor com si fos una Nintendo Switch. El dock comptarà amb 3 USB (un 3.1 i dos 2.0), un adaptador Ethernet, connexió a display port i a HDMI 2.0 i un petit espai pel cable de d’alimentació. Val a dir, però, que la base no vindrà de llançament, sinó que es podrà comprar per separat més endavant i no caldrà que sigui de la mateixa Valve, ja que hi haurà opcions autoritzades d’altres marques.

Preu i llançament

Ara bé, l’Steam Deck no serà barat i cadascú ha de valorar si li val la pena o no. Hi haurà tres versions per triar amb la capacitat d’emmagatzematge intern com a única diferència. Si la reserveu des de la pàgina web de Valve, inclourà també una caixa dura per transportar la consola i alguns extres interessants.

steam deck preu

Steam Deck aspira a trencar amb tot el que ja coneixíem. Com hem comentat, ja es pot reservar i s’estrenarà al desembre si tot va bé. Com és lògic, tindrà totes les funcionaliats d’Steam (Steam Cloud, Remote Play, xat, notificacions…) i hi podreu connectar qualsevol comandament, inclosos els volants o els stick arcade. El mitjà IGN ja l’ha pogut provar, així que us recomanem veure el seu reportatge.