Ja som a finals de gener d’aquest nou any que esperàvem amb candeletes; certament, però, no estem rebent gaires novetats. És per això que, mentrestant, volem oferir-vos una petita recopilació d’alguns videojocs destinats a tot tipus de públic. Potser així podreu gaudir una mica més d’aquesta inevitable espera. Es tracten de jocs que compten amb mecàniques clares i senzilles, una bona jugabilitat i una història o objectius que no us faran ballar massa el cap.

Reis indiscutibles

Hi ha títols que estan fets, pensats i destinats a fer-nos passar una estona lúdica veritablement agradable on no hàgim de trencar-nos la closca. Un dels màxims exponents n’és Animal Crossing, una saga que neix el 14 d’abril de 2001 amb les versions de Nintendo 64 (només llançada al Japó) i de Gamecube i que ha rebut entregues a totes les plataformes excepte la família Game Boy.

Si bé és cert que és una idea molt original, no podem deixar de banda premisses que van ser l’origen d’aquest tipus de videojocs. Li devem molt a Harvest Moon, una saga que inicià el seu periple el 1996 a la Super Nintendo i que ha acabat esdevenint un referent dins la indústria.

Tant és així que, a partir d’aquest primer videojoc, han sorgit grans creadors i creadores que ens han ofert altres títols excel·lents com Stardew Valley o Graveyard Keeper.

videojocs stardew valley

Relax & Chill

Em criden molt l’atenció aquells videojocs que em permeten aturar el temps enmig del gruix de soroll, la tensió i l’accelerada rutina que vivim dia rere dia. És com si reviféssim gràcies a una dutxa calenta dins d’un gris i gelat hivern.

En aquesta línia hi vull incloure títols aquàtics com els Endless Ocean (tant el primer com el segon), llançats per la Wii. Són videojocs on tenim un objectiu ben simple, però alhora agradable: explorar el fons marí, així com la seva fauna i espècies vegetals.

També vull esmenar Abzü o Koral, obres que hi comparteixen similituds; us recomanem que els hi doneu una ullada si us agrada passar l’estona de manera relaxada.

videojocs koral

En Jenova Chen i la Kellee Santiago són dos d’aquells creadors als quals hem de donar un tracte especial dins d’aquest tipus de videojocs, per això en nomenem un parell:

FlOw és un videojoc d’en Jenova Chen que fou publicat l’any 2006 i rellançat l’any següent. Es tracta d’un títol en dues dimensions en el qual ens posem en la pell d’un microorganisme que ha d’evolucionar i continuar el seu viatge a través del flux de la vida.

Journey també és una obra atípica i premiada per la comunitat i la crítica (no pas per un gran sector d’usuaris nouvinguts). El nostre objectiu és arribar del punt “A” al “B”. En aquesta aventura, i sempre amb aquest objectiu en ment, podrem interactuar amb altres jugadors perquè ens donin pistes sobre el nostre destí, però no ens podrem comunicar a través de paraules, sinó que utilitzarem notes musicals.

L’últim videojoc que m’agradaria destacar d’aquest estil és Art Of Balance, de Shin’en Multimedia. Haurem de fer una torre amb algunes peces de fusta, sempre vigilant que no caiguin a l’aigua. El teniu disponible a Wii U, Nintendo 3DS i Nintendo Switch. Com veieu, té una ambientació zen que fins i tot gaudiran els animalons de casa vostra.

videojocs art of balance

Vine a la festa!

Si parlem de diversió desenfadada, no podem deixar de banda els títols “party”. Sí, són aquells que es juguen quan quedeu amb les vostres amistats i que, quan acabeu la partida, us heu convertit en arxienemics/es.

Una franquícia que sempre m’ha cridat l’atenció ha estat Wario Ware. Si bé és cert que, en aquest cas, es tracta d’una saga enfocada al joc en solitari, val a dir que els seus petits reptes i minijocs aptes per a tothom em semblen una gran manera d’oblidar-nos del món una estona. A més a més, hi ha algunes excepcions com l’entrega de Wii U, al qual hi poden jugar diverses persones alhora.

videojocs wario ware

La cuina és un art que requereix constància, aprenentatge, tranquil·litat i bons aliments (mai millor dit) . En el món d’Overcooked, però, no és pas ben bé així. Estem davant de dos videojocs on ens tocarà preparar els plats que ens demanin els clients. Haurem d’agafar ingredients, coure la carn, tallar la ceba… A tot això li heu de sumar uns escenaris esbojarrats i un divertit mode cooperatiu que permet jugar amb fins a quatre persones; no podeu deixar escapar aquesta aventura culinària.

videojocs overcooked

Si la cosa va de festa i bogeria, hem de parlar de la saga Rayman Raving Rabbids. Ubisoft va trobar la clau que obre la porta a la diversió absoluta. Minijocs, 4 persones, caos i esbarjo; un clàssic atemporal.

Com no podia ser d’una altra manera, recomanem els Mario Party. Segurament, no hi ha cap persona al món que no conegui aquesta excel·lent franquícia de la gran N però, per si de cas; són un seguit de minijocs amb dinàmica de partida de joc de taula ideals si teniu ganes de passar una estona entretinguda amb amics.

Finalment, i enllaçant amb la saga anterior, volem deixar constància de la importància de la saga Party (sí, així s’anomena). Van sortir-ne dos títols: el primer per la Wii i el segon per Wii U, anomenant-se aquest últim Wii Party U. Una IP que només us farà riure i passar una bona estona; és un must-have!

videojocs wii party u

Salta, corre, construeix!

Hi ha tantes obres que pot gaudir tothom que, com ja és habitual, se’ns fa molt difícil esmentar tot el que ens agradaria. Volem acabar l’article parlant de clàssics que tothom coneix però que han d’estar-hi sí o sí. Els jocs de plataformes ens fan passar sempre una bona estona i no acostumen a ser gaire complicats. Little Big Planet, Super Mario, Kirby, Banjo-Kazooie, Spyro o en Yoshi en són grans exemples.

 little big planet

Els esports acostumen també a ser grans protagonistes d’aquesta vessant de joc. Esteu de sort si no us agrada el realisme pur i dur, ja que hi ha un fotimer d’obres a l’abast de tothom: Outrun, Horizon Chase Turbo, Super Volley Blast, Wreckfest, Euro Truck Simulator, Nba Playgrounds, Pilotwings, Split Second, Mario Kart, Crash Team Racing, Team Sonic Racing… Tots aquests i els us vinguin al cap a vosaltres són apostes segures.

Per acabar, no podem deixar de banda els videojocs Tycoon. Obres pensades per construir i millorar. Comptem amb alguns referents com: Zoo Tycoon, Sim City, Video Game Tycoon, Idle Capitalyst… Proveu-los si teniu hores per cremar.

 video game tycoon

I bé? Què me’n dieu vosaltres? Quin és el vostre videojoc zen, per desconnectar o per divertir-vos una estona i aïllar-vos temporalment dels problemes?