Els videojocs independents són cada vegada més protagonistes dins del sector. Estan sorgint títols d’una gran qualitat que fins i tot s’imposen a grans superproduccions. Avui tenim una sorpresa amb segell català per als fanàtics i fanàtiques del gènere de plataformes, sobretot si vau viure les èpoques dels 8 i 16 bits. Aprofitant que fa uns mesos es va rellançar a Nintendo Switch, us parlem de V.O.I.D, desenvolupat per l’estudi barceloní Nape Games.

V.O.I.D és un títol d’aventura i acció de desplaçament lateral que ens narra la història d’un futur distòpic en el que la humanitat ha evolucionat mitjançant la fusió amb la tecnologia, donant vida a una nova raça: els PLOIDS. No obstant això, el planeta és atacat per uns alienígenes que sotmeten a tothom qui es troben al seu pas. Un parell de PLOIDS anomenats Alpha i Omega hauran de viatjar a través del temps per recollir trossets d’unes pedres sagrades que ens permetran crear les armes necessàries per derrotar als invasors i tornar la pau al planeta.

Així doncs, podrem escollir entre dos personatges: l’Alpha es caracteritza per una major mobilitat, velocitat i capacitat de saltar més, donant-nos un millor control de l’acció que veiem en pantalla. Per contra, és molt fràgil i només aguanta un atac de l’enemic. En canvi, l’Omega no es mou tant bé, però duu una arma de foc que ens permetrà atacar i defendre’ns millor. Així doncs, segons el personatge que escollim, la jugabilitat s’inclinarà més cap a un estil Run and Gun o un plataformes pur.

A més a més, el joc ens portarà per unes rutes o unes altres depenent de si controlem l’Alpha o l’Omega, aconseguint diverses experiències de joc que reforcen la rejugabilitat. Visitarem moltes èpoques i territoris com ara el Japó feudal, l’edat glacial o el món medieval, agrupant més de 50 nivells. Cadascuna tindrà les seves particularitats, amb mecàniques diferents que implicaran reformular la manera de jugar.

Tot i partir clarament d’una estètica característica dels 8 i 16 bits que inspira nostàlgia, visualment va força més enllà gràcies a un motor gràfic actual. Ho notareu en detalls com ombres, reflexos i sprites, aportant un toc de modernitat molt ben integrat dins de la base retro, així com en el fons de molts escenaris amb una estètica pixel art realment atractiva. Com no podia ser d’una altra manera, la banda sonora es basa en peces chiptune força enganxoses i s’adapta segons l’escenari on juguem, mentre que alguns efectes de so recorden a clàssics com Mega Man o Metroid.

Per altra banda, l’estudi ha introduït moltes picades d’ullet que us trauran un somriure, sobretot si sou de la vella escola. Per exemple, les converses i dissenys d’alguns personatges tenen un munt de referències que us recordaran a alguns personatges populars de ficció, així com alguns elements dels escenaris (segur que identifiqueu plataformes que associareu a l’instant amb Super Mario Bros.). Finalment, un detall que ens ha agradat molt és que, si voleu carregar un nivell o partida guardada, haureu de recórrer al ja oblidat sistema de contrasenyes, molt comú durant els anys 80.

V.O.I.D és un videojoc molt ben parit, amb mecàniques interessants, visualment aconseguit. Si sou de la vella escola, sentireu la nostàlgia de l’època dels 8 i 16 bits. Si sou de nova generació, és una bona ocasió per endinsar-s’hi gràcies a les adaptacions modernes que l’estudi hi ha combinat sense trencar l’essència. Recomanat tant si busqueu un repte com si voleu passsar una bona estona. El podeu jugar tant a PC com a Nintendo Switch (la portabilitat li escau com anell al dit) per un preu d’escàndol (3,99€).